Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Χάος με την έκτακτη εισφορά

Το απόλυτο μπάχαλο επικρατεί με το χαράτσι της έκτακτης εισφοράς. Ενώ θεωρητικά πρέπει έως 31 Οκτωβρίου οι πολίτες να έχουν καταβάλει τη δεύτερη δόση, τα ειδοποιητήρια γι’ αυτήν δεν έχουν αρχίσει καν να τυπώνονται λόγω των αλλεπάλληλων απεργιακών κινητοποιήσεων, των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών αλλά και της απίστευτης προχειρότητας του οικονομικού επιτελείου. Αποτέλεσμα, βέβαια, είναι οι πολίτες να μην ξέρουν τι θα κάνουν και φυσικά να μην αυξάνονται, όσο θα ήθελαν οι κυβερνώντες, τα δημόσια έσοδα.

Μόλις σήμερα, μία εβδομάδα πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την πληρωμή της δεύτερης δόσης, στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) εμφανίζονται έτοιμοι για να αποστείλουν την πρώτη παρτίδα ειδοποιητηρίων. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος που θα έχουν οι πολίτες για να πληρώσουν το χαράτσι θα είναι ελάχιστος και ήδη στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζονται σε έμμεση παραδοχή της… ήττας τους, δίνοντας παράταση έως τα μέσα Νοεμβρίου, το λιγότερο. Την ίδια στιγμή και για να επιταχυνθούν κάπως οι διαδικασίες είσπραξης, έγινε συνεννόηση του υπουργείου Οικονομικών με τις τράπεζες προκειμένου οι τελευταίες να εισπράττουν τη δεύτερη δόση με την προσκόμιση του αρχικού ειδοποιητηρίου. Η διευκόλυνση αυτή ισχύει για όσους έχουν δεύτερη δόση 300 ευρώ, όσο ήταν δηλαδή και η πρώτη. Οι πολίτες μπορούν, ωστόσο, να επισκεφθούν και οποιαδήποτε Εφορία για να πληρώσουν μόνοι τους το ακριβές αντίτιμο της δόσης (με τραπεζική επιταγή ή πιστωτική κάρτα, αν το ποσό της δόσης είναι άνω των 250 ευρώ).

Υπενθυμίζεται ότι η ειδοποίηση με τα χαράτσια της Εφορίας αφορά όλους τους πολίτες και προκύπτει ως ποσοστό επί των δηλωμένων εισοδημάτων τους για το 2010, με βάση τις τελευταίες φορολογικές δηλώσεις. Για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ η επιβάρυνση είναι 1%, από 20.001 ευρώ μέχρι 50.000 ευρώ είναι 2%, από 50.001 ευρώ έως 100.000 ευρώ είναι 3% και για ποσά μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ το χαράτσι είναι 4%. Το ποσό που βεβαιώνεται με το πολυεκκαθαριστικό μπορεί να πληρωθεί σε έως και 6 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 300 ευρώ, ενώ στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης δίνεται έκπτωση 5%.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ