Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Χάος στους ΑΝ.ΕΛ.! Ενα βήμα πριν από τη διάλυση η Κ.Ο.

Αύριο η κρίσιμη συνεδρίαση, που θα σημάνει το διαζύγιο από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ανταρσία» χθες από τη ΧρυσοβελώνηΔιαλυτικό κλίμα επικρατεί στους ΑΝ.ΕΛ., λίγες ώρες πριν από την αυριανή κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που αναμένεται να σημάνει και το οριστικό τέλος της συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πάνος Καμμένος πρόκειται να ζητήσει τις παραιτήσεις όλων των υπουργών του κόμματος από την κυβέρνηση, ωστόσο ήδη καταγράφηκε η πρώτη ηχηρή «ανταρσία», με την υφυπουργό Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη να δηλώνει πως δεν υπάρχει λόγος να αφήσει τη θέση της. 

Ανάλογη στάση θα κρατήσει και ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ (ο τελευταίος, που, όπως και η κυρία Χρυσοβελώνη, δεν είναι βουλευτής, έχει ήδη τεθεί εκτός κόμματος), ενώ ερώτημα αποτελεί το πώς θα κινηθούν τα άλλα στελέχη που συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα, και ειδικότερα η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, που είναι και βουλευτές. Αυτοί, όπως και ο υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης, κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους. Δεδομένο θεωρείται ότι η υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα. Τούτων δοθέντων, το κομβικό ερώτημα πλέον είναι πώς ο Πάνος Καμμένος θα διαχειριστεί τη χαοτική κατάσταση που επικρατεί στις τάξεις του κόμματός του.

«Τι σημαίνει ότι ο κ. Καμμένος θα αποσύρει τους βουλευτές; Οι βουλευτές δεν είναι αντικείμενα, ούτε βαλίτσες, για να τους αποσύρουμε και να τους απομακρύνουμε» υποστήριξε η κυρία Χρυσοβελώνη και συνέχισε το «αντάρτικό» της λέγοντας: «Τη σύνθεση της κυβέρνησης την καθορίζει ο πρωθυπουργός. Δεν τίθεται θέμα από την πλευρά μου άρσης εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση». Ταυτόχρονα… πανιά για τον ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, προκαλώντας μάλιστα τον Πάνο Καμμένο να τον διαγράψει. 

«Θα ήταν δώρο για μένα να με διαγράψει» είπε και επανέλαβε ότι θα παραδώσει την έδρα του αφού καταψηφίσει τη συμφωνία, βάζοντας όμως για πρώτη φορά ως προϋπόθεση ότι θα έχει πρώτα διασφαλιστεί η συνέχεια της κυβέρνησης. «Σταγόνα στον μύλο της διαπλοκής δεν θα γίνω» πρόσθεσε, ενώ, όταν ρωτήθηκε αν θα κατέβει με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, απέφυγε να απαντήσει, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό, που άλλωστε θεωρείται πολύ πιθανό.

Στην ίδια γραμμή

Για την ώρα, στη γραμμή Καμμένου κινούνται δύο στελέχη, η Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά και ο Κώστας Κατσίκης. Ο τελευταίος δήλωσε ότι «αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας, φεύγουμε από την κυβερνητική πλειοψηφία, δεν στηρίζουμε πλέον την κυβέρνηση», τονίζοντας ότι η αποχώρηση θα γίνει πριν έρθει η συμφωνία στη Βουλή, ενώ η υφυπουργός Αμυνας ξεκαθάρισε χθες, σε συζήτηση που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, τη στάση που θα κρατήσει τις επόμενες ημέρες. 

Η κυρία Τσαρουχά ανέφερε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να εγκαταλείψει τους ΑΝ.ΕΛ., προσθέτοντας ότι είναι έτοιμη να φύγει από τη θέση της υφυπουργού. Ωστόσο, σε ερώτηση αν θα κάνει και το επόμενο βήμα και θα ψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας της Ν.Δ., εφόσον αυτή κατατεθεί, απάντησε αρνητικά: «Οχι, πρόταση δυσπιστίας δεν πρόκειται να ψηφίσω».

—-

Τριγμοί και στο ΚΙΝ.ΑΛ. για την κύρωση της συμφωνίας

Τριγμούς και στο ΚΙΝ.ΑΛ. προκαλεί η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος έχει μπει στο «μικροσκόπιο» της Χαριλάου Τρικούπη επειδή δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τη θέση του. Μήνυμα… συμμόρφωσης, δηλαδή να συγχρονιστεί με την επίσημη γραμμή, του έστειλε ο Βασίλης Κεγκέρογλου, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξει κομματική πειθαρχία στην ψηφοφορία για την κύρωση με ό,τι αυτό σημαίνει, καθώς η ΔΗΜ.ΑΡ. δεν διανύει την καλύτερη φάση της στη συγκατοίκηση με το ΚΙΝ.ΑΛ.

«Βέβαια θα υπάρξει κομματική πειθαρχία. Η ΔΗ.ΣΥ. είναι ενιαία. Αν η Κοινοβουλευτική Ομάδα αποφασίσει κάτι, αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό. Ο κ. Θεοχαρόπουλος εξέφρασε τη θέση του, αλλά δεν είπε ότι ψηφίζει ή δεν ψηφίζει. Πιστεύω ότι θα υπάρξει ενιαία τοποθέτηση, η οποία θα καλύπτει και τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ.» δήλωσε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗ.ΣΥ. Παράλληλα ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος σε μια δήλωση που προκαλεί ερωτήματα, καθώς είναι γνωστό ότι οι σχέσεις του βουλευτή με την ηγετική ομάδα της Φώφης Γεννηματά δεν είναι καλές, έσπευσε να συγχαρεί τον πρωθυπουργό για το διαφαινόμενο διαζύγιο από τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ.: «Ο κύριος Τσίπρας, προς τιμήν του, θέλω να του δώσω συγχαρητήρια, γιατί τελειώνει τον Καμμένο» είπε ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

—-

Κατατέθηκε η τροπολογία για αναβάθμιση των F-16

Τον δρόμο της ψήφισης από το Κοινοβούλιο παίρνει η αναβάθμιση των F-16, με τους Καμμένο – Τσακαλώτο να καταθέτουν αργά χθες το απόγευμα τη σχετική τροπολογία. Μέσω της ρύθμισης -που έρχεται μετά τη σχετική διακρατική συμφωνία της χώρας μας με τις ΗΠΑ- γίνεται αποδεκτή η προσφορά του αποκλειστικού κατασκευαστή των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, της Lockheed Martin, η οποία φτάνει τα 230.000.000 ευρώ. Η προσφορά περιλαμβάνει συνολικά 12 προγράμματα «επ’ ωφελεία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας», τα οποία αφορούν, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση συλλογών αναβάθμισης αεροσκαφών από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, την κατασκευή επιπλέον υποσυγκροτημάτων αεροσκαφών από την ΕΑΒ και την εργοστασιακή συντήρηση κινητήρων.

—-

Αερολογίες Κατρούγκαλου για τις προκλήσεις Ράμα

Με αερολογίες απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σχετικά με το πώς θα προστατευτούν οι περιουσίες των ομογενών της Βορείου Ηπείρου μετά την επιχείρηση παράνομων απαλλοτριώσεων. Οσον αφορά τις προκλήσεις της Αλβανίας, η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανιστεί καθησυχαστική, μιλώντας απλώς για υποχρέωση της γείτονος «να σέβεται τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας». 

Σε έγγραφη απάντησή του σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση του «γαλάζιου» Νικήτα Κακλαμάνη ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι ο σεβασμός από την πλευρά της Αλβανίας των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας «αποτελεί αδιαπραγμάτευτο όρο για την ευόδωση των ευρωπαϊκών προσδοκιών των Τιράνων», προειδοποιώντας ουσιαστικά την Αλβανία ότι, αν συνεχιστεί η υφαρπαγή των περιουσιών των Βορειοηπειρωτών, τότε αναπόφευκτα θα παύσει η ευρωπαϊκή της προοπτική. 

Πάντως, εκτός από τις λεκτικές συστάσεις, οι οποίες άλλωστε έχουν εκφραστεί και από τα χείλη του πρωθυπουργού, σε επίπεδο πράξεων η κυβέρνηση χωλαίνει, μια και ο κ. Κατρούγκαλος ισχυρίστηκε ότι αντέδρασε «εγκαίρως και με αποφασιστικότητα» στην αλβανική πρόκληση, επικαλούμενος τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών, την ενημέρωση εκπροσώπων της διεθνούς κοινότητας αλλά και τις επιστολές σε Μογκερίνι και Χαν. 

Αναφορικά ωστόσο με τα μέτρα προστασίας των ομογενών και τις κυρώσεις στην Αλβανία που ζήτησε από την κυβέρνηση ο κ. Κακλαμάνης, ο υπουργός δεν απάντησε τίποτε…

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ