Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Χάπι-end για τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Το πρώτο χάπι κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας θα αρχίσει σύντομα να κυκλοφορεί στο εξωτερικό για ασθενείς που πάσχουν από την προοδευτική υποτροπιάζουσα – διαλείπουσα μορφή της πάθησης. Η ουσία φινγκολιμόδη θα βρίσκεται σύντομα στη διάθεση ασθενών στην Αγγλία, σε μια μεγάλη καινοτομία στη μάχη κατά της καταστροφικής νευρολογικής πάθησης, που πλήττει κάθε χρόνο χιλιάδες ανθρώπους, οδηγώντας ακόμη και στην αναπηρία.

Η φινγκολιμόδη αναπτύχθηκε στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας και ανήκει σε μια νέα γενιά θεραπειών, η λειτουργία των οποίων έγκειται στην κατακράτηση των λεμφοκυττάρων μέσα στους λεμφαδένες, αποτρέποντας παράλληλα την κυκλοφορία τους στο υπόλοιπο αίμα. Με τον τρόπο αυτόν περιορίζονται οι βλάβες που προκαλεί η πάθηση, με αποτέλεσμα η εξέλιξη της αναπηρίας να μειώνεται κατά 30% και οι υποτροπές της νόσου στους ασθενείς κατά 52%.

Το φάρμακο θα χορηγείται σε ασθενείς που υφίστανται σταθερές ή αυξανόμενες υποτροπές, καθώς και πιο σοβαρές υποτροπές σε σχέση με το παρελθόν, ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν ιντερφερόνη ή όχι. «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από αυτήν την εξέλιξη. Η απόφαση να χορηγηθεί το φάρμακο από το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας σηματοδοτεί ένα πολύ μεγάλο βήμα προς τη θεραπεία αυτής της απειλητικής και καταστροφικής πάθησης» είπε ο Nick Rijke, διευθυντής πολιτικής και έρευνας της βρετανικής Εταιρίας Σκλήρυνσης κατά Πλάκας. «Οι έρευνες έδειξαν ότι το φάρμακο είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικό και η καθημερινή χορήγησή του σε μορφή κάψουλας θα ανακουφίσει πολλούς ασθενείς από τις συχνές και συχνά δυσάρεστες ενέσεις».

Στη σκλήρυνση κατά πλάκας τα λευκά αιμοσφαίρια επιτίθενται στους άξονες των νευρικών κυττάρων, τα οποία διευκολύνουν τα μηνύματα που στέλνει ο εγκέφαλος να φτάσουν στο υπόλοιπο σώμα. Οταν αυτά τα κύτταρα καταστρέφονται, ο οργανισμός βιώνει διάφορα συμπτώματα, όπως μούδιασμα, προβλήματα στην κίνηση και την ισορροπία, μυϊκή αδυναμία και θολή όραση. Η φινγκολιμόδη δρα προλαμβάνοντας αυτές τις επιθέσεις των λευκών αιμοσφαιρίων στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ