Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020

Χαράτσι 4.000 ευρώ για σπίτια με αντικειμενική 200.000 ευρώ και πάνω

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

«Κεραμίδα» στο κεφάλι των φορολογουμένων με ακίνητα αντικειμενικής άξιας άνω των 200.000 ευρώ έρχεται μέσα το καλοκαίρι, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2014 συνολικό φόρο 4.000 ευρώ για τα ακίνητά τους!

Περίπου 500.000 φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα (σπίτια, αποθήκες, καταστήματα οικόπεδα κ.ά.) με αξία άνω των 200.000 ευρώ καλούνται φέτος να πληρώσουν τρεις φορές τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ενώ παράλληλα, θα τρέχουν και οι δόσεις για το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων, το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι αυτοί καλούνται να πληρώσουν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014:

-1.000 κατά μέσο όρο για τον ΦΑΠ του 2011, ο οποίος καταβάλλεται σε επτά μηνιαίες δόσεις.

-1.000 κατά μέσο όρο για τον ΦΑΠ του 2012, ο οποίος καταβάλλεται επίσης σε επτά μηνιαίες δόσεις.

-1.000 κατά μέσο όρο για τον ΦΑΠ του 2013, ο οποίος θα καταβληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις.

-1.000 ευρώ κατά μέσο όρο για το έκτακτο τέλος ακινήτων, το οποίο θα εισπραχθεί από τη ΔΕΗ σε πέντε διμηνιαίες δόσεις.

Ειδικότερα, ο λογαριασμός της εφορίας για τους επόμενους μήνες έχει ως εξής:

ΦΑΠ για το 2011. Πάνω από 500.000 φορολογούμενοι οι οποίοι κατείχαν την 1η/1/2011 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ κλήθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, με τα οποία θα καλούνται να πληρώσουν τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2011.Ο ΦΑΠ του 2011 θα υπολογιστεί με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,2% έως και 2% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων κάθε υπόχρεου, μετά την αφαίρεση του αφορολόγητου ποσού των 200.000 ευρώ.

ΦΑΠ του έτους 2012. Οι φορολογούμενοι οι οποίοι κατείχαν την 1η/1/2012 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα παραλάβουν άλλα εκκαθαριστικά σημειώματα από τη ΓΓΠΣ, με τα οποία θα καλούνται να πληρώσουν τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2012. Ο ΦΑΠ του 2012 θα υπολογιστεί με τον ίδιο τρόπο που θα υπολογιστεί και ο ΦΑΠ για το 2011.

Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2013. Οσοι φορολογούμενοι κατείχαν την 1η/1/2013 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα παραλάβουν, εντός του τελευταίου τριμήνου του 2013, κι άλλα εκκαθαριστικά σημειώματα από τη ΓΓΠΣ, με τα οποία θα καλούνται να πληρώσουν τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2013. Ο ΦΑΠ του 2013 θα υπολογιστεί με την κλίμακα που θα υπολογιστεί και ο ΦΑΠ για τα έτη 2011 και 2012.

Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) για το 2013. Περίπου 5.500.000 ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων θα κληθούν να πληρώσουν σε πέντε διμηνιαίες δόσεις το χαράτσι του έτους 2013 μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Το χαράτσι του 2013 ονομάζεται πλέον Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) και θα είναι μειωμένο κατά 15% σε σύγκριση με εκείνο του 2012, που ονομαζόταν Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ). Το ΕΕΤΑ θα επιβληθεί σε όλες τις ηλεκτροδοτούμενες κατά το χρονικό διάστημα από 1/5/2013 έως 31/12/2013 δομημένες επιφάνειες ακινήτων, ανεξάρτητα εάν αυτές είναι αποπερατωμένες ή μη και ανεξάρτητα από την ορθή αναγραφή των στοιχείων τους στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.

Για τον υπολογισμό του ΕΕΤΑ λαμβάνονται υπόψη το εμβαδόν της δομημένης επιφάνειας, το ύψος της τιμής ζώνης ανά τ.μ., που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου, και η παλαιότητα του ακινήτου, όπως αυτά αναγράφονται στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος για τον υπολογισμό του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ). Συγκεκριμένα, τo EETA προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των εξής τριών παραγόντων:

α) ενός συντελεστή ειδικού τέλους ανά τ.μ., ο οποίος αντιστοιχεί στην τιμή ζώνης του ακινήτου,

β) ενός άλλου συντελεστή, ο οποίος κλιμακώνεται αντιστρόφως, ανάλογα των ετών παλαιότητας του ακινήτου,

γ) του αριθμού των τετραγωνικών μέτρων των ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών του ακινήτου.

Το γινόμενο που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των τριών παραπάνω παραγόντων μειώνεται στην συνέχεια κατά 15%.

Απώλειες στις εισπράξεις

Απώλειες της τάξης του 30% με 40% στην είσπραξη των χαρατσιών που θα επιβληθούν στα ακίνητα υπολογίζουν στο υπουργείο Οικονομικών, λόγω της ασφυκτικής φοροεισπρακτικής πίεσης που έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται μέσα στον Αύγουστο.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου εκτιμούν ότι τα σημειώματα του ΦΑΠ για το 2011 δεν θα αποδώσουν περισσότερα από 350.000.000 ευρώ, όταν οι βεβαιωμένοι φόροι ξεπερνούν το μισό δισ. ευρώ. Ανάλογη είναι η προσδοκία για τα σημειώματα του φόρου για το 2012, καθώς το μεγαλύτερο μέρος τους θα φτάσει στους φορολογουμένους λίγο μετά το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος…

Η μεγαλύτερη εισπρακτική δυσκολία αναμένεται να διαπιστωθεί για τον ΦΑΠ του 2013, καθώς οι εκτιμήσεις της ηγεσίας του υπουργείου είναι ότι το μεγαλύτερο, αν όχι ολόκληρο, το ποσό των φόρων από τον ΦΑΠ και τον φόρο εισοδήματος θα προέλθει για τον μεγαλύτερο αριθμό των φορολογουμένων από τις αποταμιεύσεις και όχι από τα τρέχοντα εισοδήματα. Και τέτοια δυνατότητα, όπως παρατηρούν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, δεν έχουν όλοι οι φορολογούμενοι, ιδιαίτερα οι μισθωτοί και η πλειονότητα των μικροεπαγγελματιών.

Θυσίες και για το 2014

Οπως αναφέρεται στο αναθεωρημένο Μνημόνιο, έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει νομοθετηθεί ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, ο οποίος θα αντικαταστήσει το χαράτσι και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ). Ο νέος φόρος θα πρέπει να αποφέρει ετησίως το ποσό των 4,15 δισ. ευρώ για εισπραχθούν τα προϋπολογισμένα 2,9 δισ. ευρώ. Στο νέο Μνημόνιο υπογραμμίζεται ότι, εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν είναι εφικτή η αποτελεσματική εφαρμογή του νέου φόρου, τότε θα επεκτείνει την ισχύ ήδη θεσμοθετημένων μέτρων. Πρόκειται για διατύπωση που παραπέμπει ευθέως σε διατήρηση του χαρατσιού και για το 2014.

Ομως, παράταση του ΕΕΤΑ μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα σημάνει και η επιβολή του ΦΑΠ για το 2014. Εάν επιβληθεί το χαράτσι της ΔΕΗ μειωμένο κατά 15% (όπως ισχύει φέτος), θα απαιτηθεί και νέος Φόρος Ακίνητης περιουσίας (το 2014) για να εισπραχθούν τα αναγκαία έσοδα.

Είναι πλέον προφανές ότι οι Ελληνες πολίτες θα «συνθλιβούν» τους επόμενους μήνες από αλλεπάλληλες υπέρμετρες φορολογικές επιβαρύνσεις στα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους!

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Τσακαλώτος αδειάζει τον Αλέξη Τσίπρα και στηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη!

Χαμός στα social media! Πολλοί συριζαίοι τον παροτρύνουν να... σηκωθεί να φύγει. Οργισμένη παρέμβαση Πολάκη! Με καζάνι έτοιμο να εκραγεί μοιάζει από χθες ο ΣΥΡΙΖΑ...

Στην Αθήνα ο νικητής της χρονιάς στο ΛΟΤΤΟ – Τι λέει ο ιδιοκτήτης του τυχερού πρακτορείου ΟΠΑΠ στον Αγ. Δημήτριο

Το μεγαλύτερο ποσό μέσα στο 2020 μοίρασε χθες το ΛΟΤΤΟ σε έναν μεγάλο νικητή που κέρδισε 1,4 εκατομμύρια ευρώ. Το «χρυσό» δελτίο, που έβαλε...

Τρέχουν κατόπιν εορτής για τις κλίνες στις ΜΕΘ

Βαρύτατα εκτεθειμένη η κυβέρνηση από τους χειρισμούς για την πανδημία Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκεται η κυβέρνηση λόγω της αύξησης των ασθενών που πάσχουν από κορονοϊό...

Θρασύτατος ο Κώστας Μπακογιάννης για τις σπατάλες του «Μεγάλου Περιπάτου»

Αλγεινές εντυπώσεις και κύμα αντιδράσεων στο διαδίκτυο προκάλεσε η ομολογία αποτυχίας του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, που παραδέχθηκε ότι ο «Μεγάλος Περίπατος» στην Πανεπιστημίου......

Διάλογος παρωδία (εφ’ όλης της ύλης) με τουρκική ατζέντα

Έναρξη διαλόγου με ιδανικές συνθήκες, για τον Ερντογάν φυσικά. Όλοι όσοι οδηγούν την Ελλάδα στο τραπέζι του διαλόγου με ατζέντα που βολεύει την Τουρκία...