Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

Χαράτσι (50 €) στους αγρότες για τις εισφορές

Με νόμο του 2011 επιβαρύνονται 350.000 ασφαλισμένοι που είχαν υπαχθεί στη δεύτερη κατηγορία και τώρα θα μεταφερθούν στην τρίτη

Αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές κατά 50 ευρώ περίπου καλούνται να καταβάλουν έως 350.000 αγρότες μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Αιτία είναι η σχετική διάταξη νόμου που επιβάλλει ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία κάθε τριετία. Δεδομένου ότι ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε το 2011 (ν. 3986) και εφαρμόστηκε το 2012, φέτος πρέπει να γίνει πράξη η συγκεκριμένη επιλογή ανώτερης κατηγορίας ασφάλισης, άρα και να καταβληθούν υψηλότερα ασφάλιστρα.

Συγκεκριμένα, από τους περίπου 620.000 ασφαλισμένους του ΟΓΑ, υπάρχουν 400.000 οι οποίοι είχαν υπαχθεί στη 2η ασφαλιστική κατηγορία. Από αυτούς, υπολογίζεται ότι 350.000 ασφαλισμένοι υπάγονται αυτόματα στην 3η κατηγορία. Αυτό σημαίνει ότι, ενώ έως τώρα κατέβαλλαν 425,58 ευρώ το εξάμηνο, στο εξής θα πρέπει να καταβάλλουν 477,06 ευρώ. Αρα θα υποστούν μια αύξηση 51,48 ευρώ ή 12%.

Το χειρότερο είναι ότι τις «τσουχτερές» ασφαλιστικές εισφορές οι αγρότες θα πρέπει να τις καταβάλουν το αργότερο έως το τέλος του τρέχοντος μήνα. Εάν υπάρξουν οφειλές μεγαλύτερες των 5.000 ευρώ, που δεν θα καταβληθούν εμπρόθεσμα στον οργανισμό, τότε η διοίκηση του ΟΓΑ θα τις αποστείλει στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για να τεθεί σε λειτουργία η διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (πλειστηριασμοί, κατασχέσεις).

Επίσης, όσοι δεν καταβάλουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές εισφορές τους θα απολέσουν την ασφαλιστική ικανότητά τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το βιβλιάριο υγείας που κατέχουν, αλλά και για τυχόν παροχές από την Αγροτική Εστία, που θα μπορούσαν να καρπωθούν. Η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών θα μπορεί να θεωρηθεί εμπρόθεσμη εάν πραγματοποιηθεί έως τις 30 Νοεμβρίου μέσω των ΕΛ.ΤΑ., του τραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ ή μέσω e-banking.

Ας σημειωθεί ότι οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, στην περίπτωση που γίνει πράξη η δημιουργία ενός ταμείου κύριας ασφάλισης και υπάρξουν ενιαίες εισφορές για όλους, σύμφωνα με τις εισφορές του ΙΚΑ, κινδυνεύουν να υποστούν νέα αύξηση εισφορών, η οποία μπορεί να κυμανθεί από 100% έως 130%, στη χειρότερη περίπτωση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ