Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Χαράτσι ελαφρώς (!) μειωμένο μαζί με τον ΦΑΠ

Οι αγρότες και οι ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός σχεδίου πόλης είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από την πρόταση για τον νέο φόρο ακινήτων που κατέθεσαν οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ (αν συγκριθεί με το αρχικό σχέδιο νόμου για τον φόρο ακινήτων), ενώ χαμένοι είναι όσοι έχουν συνολική περιουσία άνω των 300.000 ευρώ, αποτελούμενη από κτίσματα και εκτός σχεδίου πόλης οικόπεδα.


Ο νέος φόρος προτείνεται να ονομαστεί Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΦΙΑ)! Θα αποτελείται από τον κύριο και τον συμπληρωματικό φόρο.

Α. Ο κύριος φόρος θα επιβαρύνει όλες τις κατηγορίες ακινήτων ως εξής:

1. Κτίρια: Ο συντελεστής του βασικού φόρου θα κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ ανά τ.μ. ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται κάθε ακίνητο. Συνολικά προβλέπονται 12 φορολογικά κλιμάκια. Για κάθε κτίσμα, ο βασικός φόρος θα προκύπτει με πολλαπλασιασμό του συντελεστή βασικού φόρου που αντιστοιχεί στην τιμή ζώνης του ακινήτου επί τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας των κύριων χώρων του. Στη συνέχεια, ο βασικός φόρος θα μεταβάλλεται ανάλογα με ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κτίσματος.
Για τα κτίρια ειδικών συνθηκών (διατηρητέα, υπό απαλλοτρίωση κ.λπ.) προβλέπεται μειωτικός συντελεστής 0,5, ο οποίος θα περιορίζει τον τελικό φόρο κατά 50%. Οι βοηθητικοί χώροι για κάθε είδους κτίριο θα φορολογούνται με το 10% του κανονικού συντελεστή βασικού φόρου. Για τα κτίσματα που προορίζονται για αγροτική χρήση (μαντριά, στάνες, στάβλοι, κοτέτσια, θερμοκήπια, χώροι αποθήκευσης προϊόντων φυτικής παραγωγής κ.λπ.), η πρόταση των βουλευτών προβλέπει πλήρη απαλλαγή.

2. Οικόπεδα εντός σχεδίου πόλης ή οικισμού: Ο βασικός φόρος θα κυμαίνεται από 3.000 έως 9.000 ευρώ το στρέμμα. Υπολογίζεται ότι θα είναι χαμηλότερος από 70% έως 90% σε σχέση με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

3. Αγροτεμάχια, αγροί, βοσκότοποι και λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού: Ο βασικός φόρος πέφτει στο 1 ευρώ ανά στρέμμα ή στο 0,001 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, από 1,5 ευρώ ανά στρέμμα ή 0,0015 ευρώ ανά τετραγωνικό, που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο νόμου. Προβλέπεται επίσης συντελεστής θέσης κλιμακούμενος από 1 έως 3, συντελεστής άρδευσης 1,1, συντελεστής χρήσης 0,1 για τις δασικές εκτάσεις, 0,5 για τους βοσκοτόπους, 2 για τις καλλιέργειες κάθε είδους, 5 για τα λατομεία και 8 για τις υπαίθριες εκθέσεις!

Β. Ο συμπληρωματικός φόρος θα έχει τη λογική του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), που ισχύει και σήμερα. Δηλαδή θα επιβάλλεται στο σύνολο της αξίας των κτισμάτων και των εντός σχεδίου πόλης ή οικισμού οικοπέδων που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα, με αφορολόγητο όριο και προοδευτική φορολογική κλίμακα. Το προσωπικό αφορολόγητο όριο προτείνεται να αυξηθεί στις 300.000 ευρώ από 200.000 ευρώ που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για τον ΦΑΠ. Επίσης, οι συντελεστές του συμπληρωματικού φόρου θα ξεκινούν από 0,2% και θα φτάνουν το 1% για περιουσίες αξίας άνω των 5.000.000 ευρώ.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ