Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2020

Χαράτσι και σε όλα τα αγροτεμάχια απαιτεί η τρόικα!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Φορολόγηση κάθε σπιθαμής ελληνικής γης απαιτεί η τρόικα, χωρίς να βρίσκει αντιστάσεις στα επίσημα όργανα της Πολιτείας. Ετσι, προτείνει να φορολογηθούν αγροτεμάχια που υπάρχουν σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Κάτι ανάλογο δηλαδή με το χαράτσι της ΔΕΗ, που στην προκειμένη περίπτωση θα κληθούν να πληρώσουν όλοι οι Ελληνες που έχουν στην κατοχή τους χωράφια, ανεξάρτητα από την έκταση.

Τα σχέδια για φορολόγηση των αγροτεμαχίων θίγουν περισσότερο τους μικροϊδιοκτήτες, όσους δηλαδή ζουν στην περιφέρεια και έχουν μικρό ή μεγαλύτερο κλήρο.

Το κλιμάκιο των δανειστών της χώρας, που βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα και κωδικοποιεί τις απαιτήσεις των τροϊκανών, όπως αυτές θα παρουσιαστούν μέσα από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα γίνει νόμος του κράτους από την επόμενη κυβέρνηση, τον Ιούνιο, απαιτεί την εφαρμογή της συγκεκριμένης φορολόγησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου προανήγγειλε χθες με δηλώσεις του ότι έρχονται αλλαγές στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Την ίδια ώρα, ο ίδιος έσπευσε να πάρει πίσω, από τηλεοράσεως, διάταξη που υπήρχε στο πολυνομοσχέδιο και με την οποία υπολογίζονταν ως τεκμήριο υπόγεια, πατάρια και σοφίτες που τακτοποιήθηκαν με πρόσφατη ρύθμιση. Ζήτησε από τη Ν.Δ. να επανέλθει στον διάλογο για το φορολογικό, για να εισπράξει αρνητική απάντηση από τον τομεάρχη Γ. Βρούτση.

Οσον αφορά τον φόρο στα αγροτεμάχια, θα προκύψει ως αποτέλεσμα της ενοποίησης όλων των φόρων στην ακίνητη περιουσία, που επίσης η τρόικα θέτει ως βάση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Τα σενάρια που εξετάζονται κατά τις πληροφορίες είναι δύο.

Το πρώτο περιλαμβάνει την ενοποίηση όλων των φόρων ακίνητης περιουσίας, που καταλήγουν στους δήμους, και έναν δεύτερο φόρο που θα καταλήγει στο κράτος. Το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει την ενοποίηση όλων των φόρων μεταβίβασης περιουσίας (π.χ. κληρονομιάς, γονικής παροχής) και ταυτόχρονα τη δημιουργία ενός δεύτερου φόρου, αποκλειστικά για τη φορολόγηση της ατομικής ιδιοκτησίας (Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών). Στην τελευταία περίπτωση θα συμπεριληφθεί και ο φόρος στα αγροτεμάχια. Τα σχεδιαζόμενα θα περιληφθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα λάβει σάρκα και οστά μετά τις εκλογές.

Εκεί θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

*Περαιτέρω μείωση ή κατάργηση του αφορολογήτου. Υπενθυμίζεται ότι μέσα σε έναν χρόνο το αφορολόγητο μειώθηκε από τα 12.000 ευρώ αρχικά στα 8.000 ευρώ, για να καταλήξει από 1ης Ιανουαρίου 2012 στα 5.000 ευρώ.

*Μείωση των φορολογικών κλιμακίων από οκτώ σε τέσσερα ή τρία.

*Ενιαία αυτοτελής φορολόγηση με συντελεστή 20% σε εισοδήματα από ενοίκια.

*Επιβολή ενός, ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ από 19% έως 21% για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Εξαιρούνται μόνο οι ξενοδοχειακές και οι τουριστικές υπηρεσίες που θα υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή από 9% έως 11%. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα υπάρξει νέα αύξηση στις τιμές των βασικών προϊόντων (γάλα, ψωμί), αλλά και σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης.

*Κατάργηση των φοροαπαλλαγών, όπως είναι οι ιατρικές δαπάνες και τα ενοίκια.


Τέλη Απριλίου οι πετσοκομμένες εππικουρικές με αναδρομική ισχύ από τον Ιανουάριο

Σάρκα και οστά παίρνει το νέο, τρίτο κατά σειρά, πετσόκομμα των επικουρικών συντάξεων. Σύμφωνα με επείγον έγγραφο που απέστειλε η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΓΓΚΑ), οι περικοπές θα ξεκινήσουν, όπως ορίζεται στο νέο Μνημόνιο, από την καταβολή της σύνταξης του Μαΐου, που πραγματοποιείται το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου. Οι μειώσεις θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2012 και θα γίνουν σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Αυτό σημαίνει ότι λίγο πριν από τις εκλογές οι συνταξιούχοι θα δουν μειωμένες τις επικουρικές τους συντάξεις.

Οι μειώσεις αφορούν επικουρικές συντάξεις από 200 ευρώ και άνω και γίνονται ως εξής:

Για συντάξεις έως 250 ευρώ, μείωση 10% στο συνολικό ποσό.

Για συντάξεις από 250,01 ευρώ έως 300 ευρώ, μείωση 15% στο συνολικό ποσό. Το τελικό μηνιαίο ποσό της σύνταξης μετά τη μείωση δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 225 ευρώ.

Για συντάξεις από 300,01 ευρώ και άνω, μείωση κατά 20% στο συνολικό ποσό. Το τελικό μηνιαίο ποσό της σύνταξης μετά τη μείωση δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 255 ευρώ.

Οι μειώσεις αφορούν επικουρικές συντάξεις που καταβάλλονται από τα εξής ταμεία:

*Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ).

*Τομείς του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ).

*Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και τους τομείς ΤΕΑΠΟΚΑ και ΤΑΔΚΥ.

*Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ).

*Τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ).

*Κλάδος Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ.

Από τις νέες μειώσεις εξαιρούνται:

*Συνταξιούχοι που λαμβάνουν εξωϊδρυματικό επίδομα ή επίδομα απολύτου αναπηρίας, λόγω αναπηρίας ή γήρατος.

*Θύματα τρομοκρατικών ενεργειών ή βίαιων συμβάντων, όπως και οι οικογένειές τους.

*Αιμορροφιλικοί, μεταμοσχευμένοι από συμπαγή όργανα, πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, από μεσογειακή αναιμία, καθώς και όσοι πάσχουν από μυασθένεια, φωκομέλεια, σκλήρυνση κατά πλάκας ή έχουν υποστεί ακρωτηριασμό.

*Οι συνταξιούχοι γονείς, τα αδέλφια και οι σύζυγοι αναπήρων, τα συνταξιούχα ορφανά και από τους δύο γονείς παιδιά που πάσχουν από νοητική υστέρηση, αυτισμό ή πολλαπλές βαριές αναπηρίες.

*Οι συνταξιούχοι που έμειναν ανάπηροι μετά τη συνταξιοδότησή τους, καθώς και εκείνοι, που παρά το γεγονός ότι είναι ανάπηροι, βγήκαν στη σύνταξη με άλλες διατάξεις.

Σε περίπτωση που κάποιος λαμβάνει περισσότερες από μία συντάξεις, τότε οι μειώσεις υπολογίζονται για κάθε σύνταξη χωριστά. Για συντάξεις θανάτου με πολλούς δικαιούχους, η περικοπή γίνεται στο συνολικό ποσό της σύνταξης. Από τις περικοπές δεν γλιτώνουν ούτε εργαζόμενοι που μπήκαν σε εφεδρεία (προσυνταξιοδοτικό καθεστώς) και παίρνουν από το ΕΤΑΤ και το ΕΤΕΑΜ το 50% της σύνταξής τους. Για τις περιπτώσεις αυτές προβλέπεται μείωση 12% στο τμήμα της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα περικοπή στις επικουρικές συντάξεις έρχεται να προστεθεί στην αρχική επιβολή Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης και στις μειώσεις του περασμένου Νοεμβρίου.

*Αύριο το πρωί, στις 11, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κοραή από συνταξιούχους που δεν έχουν λάβει ακόμα το εφάπαξ βοήθημα. Η κινητοποίηση διοργανώνεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων, καταγγέλλοντας ότι περίπου 45.000 δημόσιοι υπάλληλοι συνταξιοδοτήθηκαν και περιμένουν να λάβουν το εφάπαξ εδώ και τρία χρόνια.

{{-PCOUNT-}}35{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η εφημερίδα «δημοκρατία» γιορτάζει τα δέκα χρόνια της κυκλοφορίας της!

Η εφημερίδα που άλλαξε τα δεδομένα του Τύπου στην Ελλάδα αποδεικνύοντας ότι ακόμα και στην εποχή της κυριαρχίας των ηλεκτρονικών μέσων, υπάρχει πάντα χώρος...

Νέα μεγάλη αποκάλυψη! Οι δύο συμβάσεις που έφεραν το χάος

Πώς προέκυψαν η διπλή καταγραφή από ΗΔΙΚΑ και ΕΟΔΥ, και τελικά το χάος με την πραγματική εικόνα της πανδημίαςΜε το πέταγμα της μπάλας στην...

Άρθρο του Ι. Ν. Φιλιππάκη: Αγώνας με αρχές και αξίες

Δέκα χρόνια (σήμερα) από την έκδοση της «δημοκρατίας», η οποία τιμά από την πρώτη ημέρα το συμβόλαιο που σύναψε με τους αναγνώστες τηςTου Ιωάννη...

Μικρό καλάθι Μητσοτάκη για κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Επικοινωνία πριν από τη σύνοδο κορυφής με Μακρόν και τηλεδιάσκεψη με Μισέλ. Ρίχνει τον πήχη των προσδοκιών ο Άγγελος ΣυρίγοςΤηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο...

Από σήμερα τα 400€ σε μακροχρόνια ανέργους

Αρχίζει από σήμερα σταδιακά η καταβολή του έκτακτου επιδόματος των 400 ευρώ σε μακροχρόνια άνεργους από τον ΟΑΕΔ. Συνολικά το επίδομα θα το λάβουν...