Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Χαριστική βολή στα «τιμημένα γηρατειά» και στα «περήφανα νιάτα»

Μέτρα-σοκ που βάζουν την ταφόπλακα στην ελληνική κοινωνία περιλαμβάνει το νέο Μνημόνιο που ετοίμασε η τρόικα και καλεί τους Ελληνες να το καταπιούν.

Το Μνημόνιο της οικονομικής και κοινωνικής εξαθλίωσης προβλέπει μειώσεις 22% στον κατώτατο μισθό για όλους και ειδικά για τους νεοπροσλαμβανομένους κατά 10% επιπλέον, δηλαδή μηνιαίο μισθό 435 ευρώ!

Επίσης καταργείται η μονιμότητα στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, μειώνονται όλες οι επικουρικές συντάξεις, αλλά και κύριες συντάξεις ορισμένων Ταμείων, καταργούνται η Εργατική Κατοικία και η Εργατική Εστία, πέφτει «τσεκούρι» στα κοινωνικά επιδόματα και προαναγγέλλονται νέες μειώσεις μισθών στο Δημόσιο. Πιο συγκεκριμένα:

1) Ο βασικός μισθός μειώνεται κατά 22% και η ίσια μείωση επέρχεται σε όλα τα κλιμάκια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Ο βασικός μισθός διαμορφώνεται στα 585 ευρώ μεικτά, δηλαδή 479 ευρώ καθαρά μετά τις κρατήσεις και τους φόρους. Μειώνεται κατά 10% επιπλέον ο κατώτατος μισθός για τους νέους έως 25 ετών, υποχωρώντας ακόμα περισσότερο, στα 527 ευρώ μεικτές αποδοχές, που σημαίνει 435,7 ευρώ καθαρά. Αργά χθες το βράδυ υπήρξε η πληροφορία ότι η μείωση του κατώτατου μισθού αφορά μόνο το πρώτο κλιμάκιο.

2) Μειώνονται κατά 15% οι κύριες συντάξεις σε συνταξιούχους των ταμείων της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, των τραπεζών και κατά 7% στο ΝΑΤ, αναδρομικά από 1/1/2012. Επίσης, εφαρμόζεται νόμος πλαίσιο για την επικουρική ασφάλιση με στόχο 600.000.000 ευρώ μείωση. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει οι επικουρικές συντάξεις να μειωθούν κατά 15% από το πρώτο ευρώ.

3) Μειώνεται ο χρόνος της μετενέργειας από έξι μήνες στους τρεις μήνες. Εάν δεν υπάρξει στο διάστημα αυτό νέα συλλογική σύμβαση, ως βάση θα θεωρείται ο βασικός μισθός της ΕΓΣΣΕ. Αυτό οδηγεί σε ισοπέδωση μισθών και στους εργαζομένους που σήμερα μέσω κλαδικών συμβάσεων έχουν υψηλότερες αποδοχές από αυτές που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ. Διατηρούνται επιδόματα, όπως θέσης, παιδιών, εκπαίδευσης, επικινδυνότητας, έως τη σύναψη νέας συμφωνίας.

4) Παγώνουν οι ωριμάνσεις (τριετίες) μέχρι η ανεργία να υποχωρήσει κάτω από το 10%. Υπενθυμίζεται ότι μονοψήφιο αριθμό η ανεργία είχε τον Οκτώβριο του 2009 (9,8%), ενώ σήμερα με βάση την ΕΛ.ΣΤΑΤ. η ανεργία στη χώρα τον Οκτώβριο του 2011 «έτρεχε» με 18,2%.

5) Καταργούνται ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) με στόχο να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 2%. Από 1/1/2013 θα υπάρξει περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ κατά 3%, με στόχο οι απώλειες να καλυφθούν από την αύξηση της αποτελεσματικότητας στην είσπραξή τους (μείωση μαύρης εργασίας). Πρόκειται για ευχολόγιο. Αν κάτι τέτοιο δεν επιτευχθεί, τότε προβλέπεται μείωση όλων των συντάξεων.

6) Δραματική περικοπή 3,2 δισ. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ) από κοινωνικές δαπάνες έως το 2015. Θα υπάρξουν καταργήσεις προγραμμάτων και θα μπει εισοδηματικό όριο.

7) Προαναγγέλλονται νέες μειώσεις μισθών στον δημόσιο τομέα.

8) Καταργείται η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία. Στο εξής στη διαιτησία μπαίνουν μόνο οι βασικοί μισθοί και λαμβάνεται υπόψη και η οικονομική κατάσταση της εταιρίας.

9) Επανεξετάζονται (δηλαδή έρχεται μείωση σε) όλα τα ειδικά μισθολόγια τον Ιούλιο (κληρικοί, ένστολοι, δικαστές, γιατροί, καθηγητές πανεπιστημίου, διπλωμάτες), με στόχο να εξοικονομηθούν 400.000.000 ευρώ (0,2% του ΑΕΠ) τον χρόνο.

10) Μείωση δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015. Διατηρείται το καθεστώς της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Μπαίνουν σε εργασιακή εφεδρεία 15.000 εργαζόμενοι εντός του 2012 και μειώνεται ο αριθμός των συμβασιούχων. Περιορίζονται οι εισαγωγές στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές.

11) Διατηρείται στο 23% ο συντελεστής ΦΠΑ.

12) Καταργούνται φοροαπαλλαγές και όλα τα ειδικά προνομιακά καθεστώτα, όπως ο μειωμένος ΦΠΑ κατά 30% στα νησιά.

13) Γίνεται πιο ληστρικός ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας στο όνομα της απλοποίησης. Το πιθανότερο σενάριο προβλέπει τη μείωση του αφορολογήτου, που είναι σήμερα 200.000 ευρώ.

14) Ενιαία φορολογική μεταχείριση για το ατομικό εισόδημα από κεφάλαιο. Αυτό μεταφράζεται σε φορολόγηση τόκων καταθέσεων με βάση τη φορολογική κλίμακα, δηλαδή έως και 45%, ενώ σήμερα είναι έως 10%.

15) Απλουστεύεται η φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Πίσω από μια πιθανή μείωση του αριθμού των φορολογικών κλιμακίων «κρύβεται» η περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος.

Βασίλης Αγγελόπουλος


«Εργαλείο τιμωρίας» το ειδικό ταμείο

«Εργαλείο τιμωρίας για την Ελλάδα που βασίζεται σε μια νοσηρή λογική». Με αυτά τα λόγια ο καθηγητής του πανεπιστημίου ESCP Ζαν Μαρκ Ντανιέλ χρωμάτισε τη γαλλογερμανική πρόταση για το ειδικό ταμείο.

Ο Γάλλος οικονομολόγος σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» μίλησε για τη γαλλογερμανική ιδέα που προβλέπει τη δημιουργία ενός κλειστού λογαριασμού, ο οποίος θα διασφαλίσει την πληρωμή των τόκων των ελληνικών δανείων. Ο Ζαν Μαρκ Ντανιέλ υποστήριξε ότι αυτή η πρόταση ισούται με απώλεια κυριαρχίας για την Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε ότι η αξιοπιστία του σχεδίου είναι εξαιρετικά εύθραυστη, όπως ήταν και εκείνη των υπόλοιπων μέτρων που οδήγησαν στην οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας.

«Το σχέδιο έχει ως στόχο να αφαιρέσουν από την Ελλάδα την εξουσία διαχείρισης των δημοσιονομικών. Δεν καταλαβαίνω γιατί οι ηγέτες της ευρωζώνης, αντί για ιδέες οικονομικής κηδεμονίας, δεν προωθούν ένα άλλο σχέδιο αντιμετώπισης» δήλωσε υπογραμμίζοντας ότι η πρόταση του διδύμου Μερκοζί στερείται πολιτικής νομιμοποίησης και νοήματος.


Σήμερα έκτακτο Eurogroup εν μέσω διαπραγματεύσεων

Πολύ πριν ολοκληρωθεί η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στην Αθήνα, από τις Βρυξέλλες ανακοινώθηκε ότι σήμερα, στις 19.00, θα πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup αποκλειστικά για το ελληνικό θέμα.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν όλες τις προηγούμενες ημέρες διαβεβαίωνε ότι θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Eurogroup μόνο όταν υπάρξει και ξεκάθαρο αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει ή ότι στις Βρυξέλλες είχαν σαφή ενημέρωση από νωρίς το απόγευμα πως οι πολιτικοί αρχηγοί επρόκειτο να καταλήξουν σε συμφωνία πάνω στη βάση του νέου Μνημονίου, ή ότι επιλέχθηκε αυτός ο τρόπος για να αυξηθεί η πίεση προς την Αθήνα. Την ίδια στιγμή πάντως από το Βερολίνο διαψεύστηκε η πληροφορία ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα.


Τρικλοποδιές από Γερμανία για τα δάνεια

Δάνεια με το… σταγονόμετρο πρόκειται να δώσει στην Ελλάδα η Γερμανία, σύμφωνα με δημοσίευμα των «FT Deutchland». Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε αποκάλυψε τα κρυφά σχέδια της Γερμανίας αναφορικά με το νέο δάνειο της Ελλάδας.

Το σχέδιο, λοιπόν, προβλέπει την εκταμίευση από τη Γερμανία μόλις 30 δισ. που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί το PSI και στη συνέχεια να «παγώσουν» το υπόλοιπο μέρος, επικαλούμενοι κοινοβουλευτικές δυσκολίες!

Πίσω από τις προθέσεις των Γερμανών κρύβεται η εμμονή να πετύχουν αργότερα αυτά που τώρα αρνείται ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, θέματα καθοριστικά γι’ αυτούς, όπως ο ορισμός επιτρόπου στη χώρα μας ή ο ειδικός λογαριασμός στον οποίο θα διοχετεύονται αυτόματα ελληνικά φορολογικά έσοδα.

Οι κακές (αγγλοσαξονικές) γλώσσες υποστηρίζουν ότι πίσω από την τακτική αυτή κρύβεται η επιθυμία των Γερμανών να αποπέμψουν την Ελλάδα από το ευρώ, αφού όμως πρώτα εξασφαλίσουν τη μετατροπή του χρέους της στο αγγλικό δίκαιο, ώστε η αποπληρωμή του να γίνει σίγουρα και σε σκληρό νόμισμα.


Τα ψέματα του Καρατζαφέρη

Ψέματα χωρίς καμία ντροπή λέει πλέον ο Γιώργος Καρατζαφέρης, στην αγωνιώδη προσπάθειά του να ξεφύγει από τα δημοσκοπικά τάρταρα στα οποία έχει πέσει. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δήλωσε χθες ότι χάρη στη δική του επιστολή η τρόικα θα κληθεί ενώπιον της διάσκεψης των προέδρων της Ευρωβουλής. Τίποτε από αυτά δεν είναι αληθές! Η ομάδα των σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνεδρίασε χθες και συζήτησε το ενδεχόμενο να κληθεί ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. στην τρόικα Ματίας Μορς για να εκθέσει στη διάσκεψη των προέδρων το σκεπτικό πίσω από τα μέτρα που ζητάει. Ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών Χάνες Σβόμποντα δεσμεύτηκε να μεταφέρει σήμερα αυτό το αίτημα στη διάσκεψη.

{{-PCOUNT-}}35{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ