Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

Χαριστική βολή στην Τριφυλία!

«Το πιο πρώιμο υπαίθριο καρπούζι της Ευρώπης, στην περιοχή της Τριφυλίας, μια δουλειά συστηματική 25 ετών και με συνεργασία επιστημονική, με καινοτομία και σκληρή εργασία και, βεβαίως, και με τη βοήθεια του κράτους». Αυτά τα επαινετικά λόγια για ένα από τα χαρακτηριστικά αγροτικά προϊόντα της Τριφυλίας, το καρπούζι, ανήκουν στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Τα είπε σε ημερίδα για τη γεωργία στις αρχές του περασμένου Απριλίου. Μόνο που είθισται, όταν ο πρωθυπουργός μας εκφράζει μια θετική άποψη (βλέπε το περίφημο λεφτά υπάρχουν), όποιος τον αφορά να… εισπράττει σφαλιάρες από την κυβέρνηση (ούτε συνεννοημένο να είναι). Ετσι και στην προκειμένη περίπτωση, η… επιβράβευση της κυβέρνησης προς την Τριφυλία για τα επιτεύγματα του αγροτικού τομέα της έρχεται με την κατάργηση των δύο Κέντρων Γεωργικής Εκπαίδευσης (ΚΕΓΕ) της Κυπαρισσίας και των Φιλιατρών! Το χτύπημα, λοιπόν, για την αγροτομάνα -μεταξύ άλλων έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή κηπευτικών στην Ελλάδα- Τριφυλία προβλέπεται με σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με το οποίο θα υπάρξει συρρίκνωση των ΚΕΓΕ από 70 σε 7. Βάσει του σχεδιασμού αυτού καταργούνται τα δύο ΚΕΓΕ Κυπαρισσίας και Φιλιατρών και για ολόκληρη την περιφέρεια Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας – Ιονίου προβλέπεται η λειτουργία ενός Κέντρου Γεωργικής Κατάρτισης στην… Πάτρα! Δεν φτάνει δηλαδή που η κυβέρνηση στερεί από μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή ένα πολύτιμο εργαλείο αναβάθμισης του επιπέδου γνώσεων των αγροτών, το μεταφέρει και σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο, καταστρατηγώντας την έννοια της αποκέντρωσης!

«Πρόκειται για σοβαρό “χτύπημα” στην καρδιά της οικονομίας του τόπου μας, τον αγροτικό τομέα, ο οποίος έχει ανάγκη της συνεχούς επιμόρφωσης των παραγωγών στα νέα καλλιεργητικά δεδομένα που διαρκώς εξελίσσονται» τόνισε ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, ο οποίος περιμένει διευκρινίσεις από την κυβέρνηση για το θέμα.

«Είναι κρίμα τα δύο στολίδια του δήμου μας, ΚΕΓΕ Φιλιατρών και ΚΕΓΕ Κυπαρισσίας, να γίνουν κι αυτά βορά στην αδηφάγα καλλικρατική μανία της κυβέρνησης και των υποβολέων της» συμπλήρωσε με νόημα.

Οι τεχνητοί ύφαλοι θα τονώσουν την αλιεία

Εξάλλου, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει για την Κυπαρισσία η πρόσφατη απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Χάρη Παμπούκη για χρηματοδότηση, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013, με το ποσό του 1.000.000 ευρώ, της κατασκευής δύο νέων τεχνητών υφάλων στη χώρα μας. Κι αυτό γιατί είναι έτοιμη η μελέτη για τη δημιουργία τεχνητού υφάλου στον κυπαρισσιακό κόλπο. Ετσι η έδρα του Δήμου Τριφυλίας διεκδικεί με αξιώσεις την ένταξή της στο σχετικό πρόγραμμα, για το έργο που αναμένεται να τονώσει σημαντικά την αλιεία. Προφανώς, η περιοχή έχει σοβαρές ελπίδες, αν βεβαίως δεν ξαναμιλήσει γι’ αυτή ο πρωθυπουργός!

Οι τεχνητοί ύφαλοι δημιουργούνται με την πόντιση μεγάλων κυβόλιθων στο νερό και με περιορισμούς στην αλιεία σε μικρή ζώνη γύρω από αυτούς, ώστε να αναπτυχθεί η ιχθυοπανίδα, ενώ μπορούν να αξιοποιηθούν και τουριστικά ως προορισμός καταδυτικού τουρισμού.

Ο πρώτος τεχνητός ύφαλος στη χώρα μας ποντίστηκε το 1999 στο Φανάρι Ροδόπης, στο Θρακικό Πέλαγος. Η αλιεύσιμη βιομάζα αυξήθηκε στην περιοχή πέρα από κάθε προσδοκία, ενώ παρατηρήθηκαν και είδη που πριν δεν υπήρχαν, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Αλιευτικών Ερευνών. Το πενταετές πρόγραμμα παρακολούθησης κατέγραψε εκεί μέση αύξηση του πληθυσμού των ψαριών γύρω στο 150%, ενώ για ορισμένα είδη έφτασε ακόμη και το 400%!

Στη Μεσόγειο, ιδιαίτερα στα νερά της Ιταλίας και της Ισπανίας, έχουν ποντιστεί τα τελευταία 35 χρόνια εκατοντάδες ύφαλοι.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ