18|09|2020

Χαριστική βολή στην Υγεία!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Κινητικότητα γιατρών του ΕΣΥ, αλλαγές στις εφημερίες των νοσοκομείων, υπηρεσίες outsourcing (δηλαδή παραχωρήσεις σε ιδιώτες), μετατροπή νοσοκομείων σε θεραπευτήρια χρόνιων παθήσεων και κέντρα αποκατάστασης, αλλά και περιορισμός του αριθμού ασθενών που παραπέμπονται από τα εξωτερικά ιατρεία σε εξειδικευμένες δημόσιες κλινικές είναι μερικά από τα σκληρά μέτρα-χαριστική βολή για τον πολύπαθο χώρο της δημόσιας Υγείας που περιλαμβάνονται στη νέα έκθεση του Διεθνούς Νομισματοκοπείου Ταμείου. Τα οκτώ νέα μέτρα αναμένεται να προκαλέσουν έκρηξη αντιδράσεων και κινητοποιήσεων από τους επαγγελματίες της υγείας.

Ειδικότερα η έκθεση προβλέπει:

1. Αύξηση της κινητικότητας του προσωπικού υγείας, συμπεριλαμβανομένων των ιατρών σε νοσοκομεία της ίδιας υγειονομικής περιφέρειας.

2. Ρύθμιση κοινών προμηθειών δημόσιων νοσοκομείων εντός της ίδιας περιοχής και υγειονομικής περιφέρειας. Σύμφωνα με την έκθεση, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα πρέπει να λειτουργήσει ένα ενιαίο κεντρικό σύστημα προμηθειών καθώς και ένα σύστημα που θα κρατά σχετικά στατιστικά στοιχεία (για εργασίες, υλικά).

3. Αλλαγή χρήσης των μικρών νοσοκομείων της περιφέρειας προς την κατεύθυνση εξειδίκευσης σε τομείς όπως η αποκατάσταση, η θεραπεία του καρκίνου ή φροντίδα ασθενών τελικού σταδίου. Πάντως το μέτρο αυτό δεν είναι καινούργιο. Στο πλαίσιο της συγχώνευσης των νοσοκομείων της χώρας (από 132 σε 80) η 1η Υγειονομική Περιφέρεια, δηλαδή η Αθήνα, προχώρησε το προηγούμενο καλοκαίρι στη μετατροπή πέντε νοσοκομείων σε χρόνιων παθήσεων, Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου και θεραπευτήρια τελικού σταδίου. Ωστόσο το ΔΝΤ πιέζει τώρα η αλλαγή του χάρτη υγείας να επεκταθεί στα νοσοκομεία της περιφέρειας. Ενδεικτικά, πληροφορίες αναφέρουν ότι το υποστελεχωμένο νοσοκομείο της Καρδίτσας προορίζεται για Κέντρο Χρόνιων Παθήσεων.

4. Αναθεώρηση των συστημάτων έκτακτης ανάγκης και των εφημεριών στα νοσοκομεία.

5. Βελτιστοποίηση και εξισορρόπηση της κατανομής των πόρων για βαρύ ιατρικό εξοπλισμό (π.χ. εγκαταστάσεις ακτινοθεραπείας κ.ά) βάσει αναγκών.

6. Πρόσληψη οικονομικών υπαλλήλων -τεχνοκρατών- με τριετείς συμβάσεις στα νοσοκομεία με πάνω από 400 κλίνες προκειμένου να καθορίζουν συγκεκριμένους στόχους, ώστε να περιοριστεί το κόστος λειτουργίας των θεραπευτηρίων.

7. Outsourcing υπηρεσίες, δηλαδή παραχώρηση σε ιδιώτες υπηρεσιών όπως καθαριότητα κ.τ.λ.

8. Δημιουργία ενός εθνικού μητρώου των παραπομπών σε εξωτερικά ιατρεία για εξειδικευμένη φροντίδα έως τον Σεπτέμβριο 2014, που μπορεί να βασίζεται στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Το μέτρο αυτό πιθανότατα στοχεύει στον έλεγχο και τον περιορισμό των παραπεμπτικών που δίνονται σε ασθενείς από τα εξωτερικά ιατρεία, ώστε να εξεταστούν από εξειδικευμένες κλινικές.

Αιτία «πολεμικής σύρραξης» η κινητικότητα των γιατρών

Θύελλα αντιδράσεων στο χώρο της Υγείας αναμένεται να προκαλέσει το μέτρο της κινητικότητας των γιατρών του ΕΣΥ που αναφέρεται στην νέα έκθεση του ΔΝΤ. Ο νέος υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης σύντομα θα έρθει αντιμέτωπος με… εξαγριωμένους νοσοκομειακούς γιατρούς, που επισήμως πια θα μπουν σε διαθεσιμότητα – κινητικότητα, καθώς, όπως αναφέρει ρητά η έκθεση, η κυβέρνηση θα πρέπει να «αυξήσει την κινητικότητα του προσωπικού υγείας, συμπεριλαμβανομένων των ιατρών, εντός και μεταξύ εγκαταστάσεων και Υγειονομικών Περιφερειών».

Οπως έχουν καταγγείλει νοσοκομειακοί γιατροί, πάντως, μετακινήσεις από το ένα νοσοκομείο στο άλλο του ίδιου νομού γίνονται τους τελευταίους μήνες με προφορικές εντολές από τις υγειονομικές περιφέρειες προς τις διοικήσεις των θεραπευτηρίων, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά σε βασικές ειδικότητες.

Υπενθυμίζεται ότι έως σήμερα το μοναδικό ιατρικό προσωπικό που μπήκε σε διαθεσιμότητα και μετακινήθηκε σε νοσοκομεία του ΕΣΥ ήταν εκείνο που εργαζόταν στα πρώην νοσοκομεία του ΙΚΑ, τα οποία έβαλαν λουκέτο το περασμένο καλοκαίρι για τις ανάγκες δημιουργίας του νέου Πρωτοβάθμιου Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), του Αδωνη Γεωργιάδη. Επιπλέον σε διαθεσιμότητα – κινητικότητα έχουν μπει οι οδηγοί των ασθενοφόρων και άλλων οχημάτων του ΕΣΥ, που ενσωματώνονται στο ΕΚΑΒ.

Νέο σύστημα εφημεριών

Την αναθεώρηση του συστήματος εφημερίων στα δημόσια νοσοκομεία προτείνει η έκθεση του ΔΝΤ, χωρίς ωστόσο να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες. Πάντως ήδη από τον περασμένο Μάιο το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας επεξεργάζεται το νέο σύστημα εφημερίων, με στόχο την ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών αλλά και τον περιορισμό της νοσηλείας των μη επειγόντων περιστατικών, δηλαδή τα λεγόμενα «βαλιτσάκια» στους κύκλους των γιατρών.

Ειδικότερα, το νέο σύστημα εφημερίων θα αφορά μόνο οκτώ νοσοκομεία στην Αθήνα και τέσσερα στη Θεσσαλονίκη, και ουσιαστικά θα βάλει τέλος στις γενικές εφημερίες των νοσοκομείων. Σε αυτά τα 12 νοσοκομεία θα αναπτυχθούν Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), όπου θα παραλαμβάνουν τα περιστατικά που θα διακομίζει το ΕΚΑΒ. Μάλιστα, θα υπάρχουν και οριοθετημένα ΤΕΠ, όπως για παράδειγμα στο ΚΑΤ θα πηγαίνουν όλα τα ορθοπεδικά περιστατικά. Με αυτόν τον τρόπο σκοπός είναι να μειωθούν οι ασθενείς που κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό τους πηγαίνουν στην εφημερία του νοσοκομείου και εισάγονται για νοσηλεία ή επέμβαση χωρίς να πρόκειται για επείγον περιστατικό.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έτοιμοι για εθνικές παραχωρήσεις!

Ανησυχία από τις δηλώσεις Γεραπετρίτη ότι η Ελλάδα μπορεί να δεχτεί προς συζήτηση το εύρος της επήρειας των νησιών μας Ζωηρή ανησυχία προκαλούν οι χθεσινές...

Κυριάκος Βελόπουλος: Δεν ντρέπεστε για τη δήλωση του Ζάεφ;

Επιτέθηκε κατά μέτωπο στην κυβέρνηση για τη στροφή 180 μοιρών, επικαλούμενος το πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας» Στη Βουλή έφτασε το χθεσινό αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «δημοκρατίας»...

Ευρωβουλή: Καλεί την Άγκυρα να βάλει άμεσα «φρένο» στις προκλήσεις

Στο ψήφισμα που πέρασε χθες από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου με 601 ψήφους υπέρ, 57 κατά και 36 αποχές οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν «την πλήρη...

Ο Γερμανός πρέσβης ομολογεί οτι χαϊδεύουν την Τουρκία

Μίλησε για την καλή σχέση τους, ενώ δεν του άρεσε η κριτική. Την ίδια ώρα ο... Φον Δημητράκης Καιρίδης έσπευσε να εκθειάσει το Βερολίνο Ζητώντας...

Νέα επίθεση από τη γνωστή ιστοσελίδα antinews του συστήματος Σαμαρά, με την προτροπή: «Ξεκαβαλήστε»!

Νέα σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη άσκησε και χθες το σύστημα Σαμαρά. «Προς Μαξίμου: Ξεκαβαλήστε το καλάμι!» είναι ο τίτλος...