Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Χαριστική βολή στον Παπακωνσταντίνου

Νέο «μαγείρεμα» στα δημοσιονομικά στοιχεία, που είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη του ελλείμματος του 2009, το κλείσιμο των αγορών και την παράδοση της χώρας στις ορέξεις της τρόικας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ήρθε χθες στην επιφάνεια. Εκθέτοντας τον τέως υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τους στενούς συνεργάτες του και τον επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το τεχνητό φούσκωμα του ελλείμματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκάλυψε ότι η ενσωμάτωση των οφειλών των συσσωρευμένων νοσοκομείων στο έλλειμμα του 2009 ήταν απόφαση όχι των κοινοτικών υπηρεσιών, αλλά της ίδιας της ελληνικής κυβέρνησης! Με άλλα λόγια, ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έβγαλε τα μάτια της χώρας μόνο και μόνο για να φουσκώσει το έλλειμμα του 2009 και να ρίξει ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση για την καταστροφική δημοσιονομική πολιτική που ακολούθησε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου Οικονομικών.

Το νέο ζήτημα «μαγειρέματος» των στοιχείων μετά και το σκάνδαλο που προέκυψε με τις καταγγελίες του περασμένου Σεπτεμβρίου από στελέχη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ήρθε χθες στην επιφάνεια. Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής έκανε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους λόγους για τους οποίους το έλλειμμα του 2009 «φούσκωσε» τον Οκτώβριο του 2009 (δηλαδή μετά τις εκλογές που έφεραν στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ) από το 5%, που είχε αρχικά προβλεφθεί, στο 12,75%. Στην ερώτηση ο ευρωβουλευτής σημειώνει ότι ένας από αυτούς τους λόγους ήταν η καταγραφή «μη επαναλαμβανόμενων δαπανών στο έλλειμμα του 2009». Και ρωτά την επιτροπή: «Υπήρχε σχετική υπόδειξη εκ μέρους της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat; Ηταν υποχρεωμένη η ελληνική κυβέρνηση να συμπεριλάβει για εκείνο το έτος τις μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες που αφορούσαν προμηθευτές νοσοκομειακού υλικού;»

Η απάντηση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήρθε από τον αρμόδιο επίτροπο για θέματα Φορολογίας και Στατιστικής Αλ. Σεμέτα και ήταν αποκαλυπτική των αλχημειών που έγιναν από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Ο επίτροπος απάντησε ότι σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες «οι κρατικές δαπάνες πρέπει να καταγράφονται στη βάση αυτοτελών χρήσεων, όταν προκύπτει υποχρέωση πληρωμής από την παροχή εμπορεύματος ή υπηρεσίας και όχι κατά τη στιγμή του διακανονισμού». Με άλλα λόγια, η δαπάνη έπρεπε να γραφτεί στο έλλειμμα του κάθε έτους κατά το οποίο αποκτήθηκαν τα νοσοκομειακά υλικά και όχι σε ένα έτος, δηλαδή το 2009, όπως έκανε η κυβέρνηση. Ο επίτροπος όμως δεν μένει μόνο εκεί. Ξεκαθαρίζει με την απάντησή του ότι «η αρχική συμπερίληψη εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ολόκληρης της έκτασης των οφειλών στις προβλέψεις του ελλείμματος για το 2009 δεν έγινε με παρότρυνση της επιτροπής». Λέει δηλαδή ξεκάθαρα ότι ήταν απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, δηλαδή του τότε υπουργού Οικονομικών και νυν υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Σημειώνεται ότι το θέμα του «μαγειρέματος» των στοιχείων έχει αποκαλυφθεί και από στελέχη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Συγκεκριμένα. πρώην μέλη του Δ.Σ. της ΕΛ.ΣΤΑΤ., όπως η Ζωή Γεωργαντά, είχαν αποκαλύψει ότι ο Α. Γεωργίου, επικεφαλής της υπηρεσίας και «κολλητός» του Γ. Παπακωνσταντίνου, είχε με τους χειρισμούς του «φουσκώσει» το έλλειμμα του 2009, με ό,τι αυτό σήμανε για τη χώρα, όπως το Μνημόνιο και την καταστροφική παράδοση στο ΔΝΤ. Σημειώνεται ότι ο Ανδρέας Γεωργίου κλήθηκε πρόσφατα από τον οικονομικό εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη για να καταθέσει για την υπόθεση με την ιδιότητα του «υπόπτου». Επειτα από αυτή την εξέλιξη η κυρία Γεωργαντά δήλωνε χθες ικανοποιημένη.

Σπύρος Δημητρέλης


Πού θα πάνε τα 8 δισ. ευρώ της 6ης δόσης που ενέκρινε το Eurogroup

Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου «άναψαν» αργά χθες το βράδυ οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Με καθυστέρηση σχεδόν τριών μηνών η Αθήνα θα λάβει αρχές Δεκεμβρίου τα 8 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό στήριξης, τα οποία θα κατευθύνει στην αποπληρωμή κρατικών ομολόγων που λήγουν στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα, αλλά και στην πληρωμή μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο.

Κατά τις πληροφορίες, για τους μισθούς, τις συντάξεις και τα δώρα των Χριστουγέννων στο Δημόσιο θα απαιτηθούν περί τα 1,2 δισ. ευρώ, ενώ 6,3 δισ. ευρώ θα απορροφήσουν οι λήξεις ομολόγων και εντόκων γραμματίων.

Στο Eurogroup εξετάστηκαν και το θέμα των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τις τράπεζες για το πρόγραμμα της εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων (PSI) και η υλοποίηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου.

Στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε το Eurogroup για την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου, την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2011 και για τις βασικές προκλήσεις στις οποίες θα πρέπει να ανταποκριθεί η Ελλάδα, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Την ενημέρωση του Ελληνα υπουργού παρακολούθησαν οι επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι στις 12 Δεκεμβρίου έρχονται στην Ελλάδα για να συζητήσουν τους όρους που θα προβλέπει η νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2012, και εφόσον όλα πάνε καλά, η χώρα θα καταφέρει να βάλει στα ταμεία της την επόμενη μεγάλη δόση των 80 δισ. ευρώ, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των τραπεζών (επανακεφαλαιοποίηση), τη χρηματοδότηση του PSI και την κάλυψη των δανειακών αναγκών.

Η συγκεκριμένη δόση είναι στο πλαίσιο του νέου προγράμματος ενίσχυσης της χώρας, που εγκρίθηκε στις 26 Οκτωβρίου και το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή, όπως έχουν δεσμευτεί τα μετέχοντα στην κυβέρνηση κόμματα, στις αρχές Ιανουαρίου του 2012.

Στην ενίσχυση των τραπεζών θα πάνε 30 δισ. ευρώ και θα «ανταλλαγούν» με συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών που θα ενισχυθούν. Αλλα 30 δισ. θα πάνε προκειμένου να συμμετάσχουν οι ελληνικές τράπεζες στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων (PSI). Για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας θα απαιτηθούν περί τα 20 δισ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να εκταμιευθούν στο τέλος Φεβρουαρίου.

Η προαναφερόμενη γεωγραφία είναι αυτή που θεωρητικά περιγράφει τον χρονικό διάδρομο έως τις ερχόμενες εκλογές. Αυτές αρχικά είχε συμφωνηθεί να γίνουν στις 19 Φεβρουαρίου, αλλά τώρα φαίνεται να πηγαίνουν σε βάθος χρόνου.

Την άνοιξη του 2012 επίσης θα πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε και τις πρώτες κρατικοποιήσεις τραπεζών, οι οποίες θα είναι αποτέλεσμα των ενισχύσεων που θα πάρουν στα πιστωτικά ιδρύματα. Η διαδικασία αυτή (επανακεφαλαιοποίηση) αναμένεται να συνδυαστεί και με την εκπλήρωση διάφορων φορολογικών υποχρεώσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Μ. Χριστοδούλου

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ