Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

Χάθηκαν στην… μετάφραση ο Κοτζιάς και ο Τσαβούσογλου!

Χαμηλοί τόνοι από τον Ελληνα ΥΠΕΞ στις δηλώσεις-πρόκληση του Τούρκου για την έρευνα – διάσωση στο Αιγαίο

Ρεπορτάζ
Νίκος Σταυρουλάκης

Χαμηλούς τόνους τηρεί η Αθήνα, εν όψει της σύγκλησης, μεθαύριο, του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στη Σμύρνη, την ώρα που η Αγκυρα συνεχίζει να προκαλεί, αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο. Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τσαβούσογλου μετά τη συνάντησή τους (Παρασκευή), προκειμένου να μην τροφοδοτήσει περαιτέρω τις αμφίσημες δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του, δήλωσε: «Δεν είμαστε σε αμφιθέατρο, δεν παίζουμε μποξ, κάνουμε διεθνείς σχέσεις»!

Σύμφωνα με την εκδοχή της μεταφράστριας που απέδιδε τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτημα Ελληνα δημοσιογράφου, είπε: «Ποιο είναι το δικό σου νησί, ποιο το δικό μου, δικό σου είναι, δικό μου είναι… Σε θέματα ανθρώπινης βοήθειας δεν εκμεταλλευόμαστε την ανθρώπινη δυστυχία…» προσπαθώντας να αιτιολογήσει την τουρκική ΝΟΤΑΜ, μετά το δυστύχημα του ελικοπτέρου στην Κίναρο.
«Την απάντηση δεν την είπε προκλητικά ο κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος προσπάθησε να μην απαντήσει στην ερώτηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Κοτζιάς, προσθέτοντας ότι, ως προς τη διερμηνεία, δεν υπήρξε τέτοια φράση… Ομως, «καλού κακού είπα ότι η Ελλάδα σε αντίθεση με την Τουρκία δεν είναι αναθεωρητική δύναμη, δηλαδή δεν αμφισβητεί το Διεθνές Δίκαιο και ότι όλα αυτά τα ζητήματα τα λύνουμε στη βάση του Διεθνούς Δικαίου» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος επέκρινε σχολιασμούς στον Τύπο ότι άφησε το θέμα αναπάντητο.

Το Διεθνές Δίκαιο

Ωστόσο, ο Ν. Κοτζιάς σχολίασε το «πνεύμα» των δηλώσεων Τσαβούσογλου, ότι η διάσωση προηγείται της κυριαρχίας, ενώ η κυριαρχία καθορίζει τα δικαιώματα διάσωσης. «Το ότι η κυριαρχία καθορίζει τα δικαιώματα της διάσωσης στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και αυτό του το είπα… Είμαι πολύ σαφής και λέω ότι διαφωνώ κάθετα και ότι το Διεθνές Δίκαιο επιβάλλει ότι προηγείται η κυριαρχία και που γίνεται η διάσωση» ανέφερε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών.
Η Ν.Δ., διά του υπεύθυνου τομεάρχη Εξωτερικών Γ. Κεφαλογιάννη, σχολίασε ότι ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών έμεινε απλός θεατής απέναντι στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του.

Ιερώνυμος: Ζούμε στην Ε.Ε. της εκμετάλλευσης

«Δεν είναι πλέον η Ευρώπη που έγινε, αλλά η Ευρώπη που κατήντησε. Οι ιδρυτές της είχαν στόχο την αγάπη και τη συνεργασία, αλλά οι βάσεις αυτές έχουν μετακινηθεί και έχουν πάει στο συμφέρον και στην εκμετάλλευση. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο το πρόβλημα για όλους τους ανθρώπους, αλλά μια Ευρώπη πρέπει να δείξει τις αρχές της και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος με το πέρας της επίσκεψής του στο λιμάνι του Πειραιά, όπου σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Αποστολή» μοίρασε 1.500 μερίδες φαγητού σε πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται προσωρινά εκεί. Στηλιτεύοντας περαιτέρω τη στάση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αναφερόμενος στην αυριανή κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Ιερώνυμος τόνισε ότι ως χώρα «πρέπει να απαιτήσουμε να δουν αυτό το πρόβλημα και να μην το βάζουν στις πλάτες ορισμένων μόνο ανθρώπων. Πρέπει, αφού είμαστε άνθρωποι και οι άνθρωποι αυτοί είναι αδελφοί μας, όλοι μαζί να το αντιμετωπίσουμε».

Ανθιμος: Είναι έγκλημα το κλείσιμο συνόρων!

«Οι Ευρωπαίοι μάς γέλασαν. Αυτοί που έκλεισαν τα σύνορα έκαναν έγκλημα» είπε στο κυριακάτικο κήρυγμά του ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος, αναφερόμενος στο Προσφυγικό.
«Αυτοί που έκλεισαν τα σύνορα με σίδερα για να μην περάσουν οι δυστυχισμένοι μετανάστες έκαναν έγκλημα μεγάλο. Οι γείτονές μας στον Βορρά έκαναν έγκλημα σε βάρος της ψυχής τους, σε βάρος του κόσμου. Αν δεν ανοίξουν τα σύνορα, από 10.000 που είναι σήμερα οι μετανάστες στην περιοχή θα γίνουν 15.000. Δεν μπορούμε να φροντίσουμε τόσο πολύ κόσμο. Βοηθάμε όσο μπορούμε, αλλά οι δυνάμεις μας δεν είναι μεγάλες. Οι Ελληνες έκαναν και κάνουν πολλά. Οι μεγάλοι Ευρωπαίοι μάς γέλασαν, οι Αγγλοι, οι Γάλλοι, οι Γερμανοί, η Αυστρία έκλεισαν δρόμους και οι άνθρωποι περιφέρονται νηστικοί και κοιμούνται στα χωράφια» πρόσθεσε ο μητροπολίτης.
«Βλέπουμε τα μικρά παιδιά και κλαίει η ψυχή μας. Είμαστε Ελληνες με φιλότιμο και χριστιανοί, προσευχόμαστε και βοηθάμε όπως μπορούμε» συμπλήρωσε ο κ. Ανθιμος.

Πάνω από 12.000 (στην Ειδομένη) οι εγκλωβισμένοι

Με το σταγονόμετρο περνούν οι πρόσφυγες τα ελληνοσκοπιανά σύνορα, καθώς οι Σκοπιανοί αστυνομικοί τις τελευταίες δύο ημέρες άνοιξαν την πύλη για περίπου 280 πρόσφυγες.
Την ίδια ώρα, η κατάσταση στον καταυλισμό της Ειδομένης είναι κάτι περισσότερο από τραγική, καθώς πάνω από 12.000 πρόσφυγες αναμένουν τη στιγμή που θα περάσουν τα σύνορα και θα κατευθυνθούν στη βόρεια Ευρώπη.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας είπε ότι θεωρεί αναγκαίο πλέον να κηρυχθεί ο νομός Κιλκίς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να διευκολυνθούν οι ενέργειες για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων, όπως ανέφερε και σε σύσκεψη που είχε στον Δήμο Παιονίας με δημάρχους, φορείς και υπηρεσιακούς παράγοντες-εθελοντές.
Ο περιφερειάρχης παρέδωσε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στον Ερυθρό Σταυρό για να τα διανείμει στους πρόσφυγες και ευχαρίστησε τις επιχειρήσεις και τους πολίτες που τα προσέφεραν για αυτόν τον σκοπό.
Εν τω μεταξύ, σε υπαίθριο σινεμά μετέτρεψαν την Ειδομένη εθελοντές που θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να διασκεδάσουν τα μικρά προσφυγόπουλα. Οι εθελοντές έστησαν μια οθόνη και τα προσφυγόπουλα απόλαυσαν ανέμελα την ταινία «Wall-E».

Τέλος, οι γιατροί του Νοσοκομείου Κιλκίς καλούν τους φορείς της πόλης σήμερα το πρωί σε σύσκεψη, εξαιτίας των δυσεπίλυτων προβλημάτων που, όπως καταγγέλλουν, πληθαίνουν με την ολοένα αυξανόμενη ροή ασθενών προσφύγων και τη μειωμένη χρηματοδότηση.

Ταλαιπωρία δίχως τέλος με κακοκαιρία έως και την Τρίτη

Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία των προσφύγων, καθώς στις δυσκολίες που ήδη αντιμετωπίζουν έρχεται να προστεθεί η κακοκαιρία, η οποία από σήμερα το μεσημέρι θα επισκεφτεί αρκετές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ, σήμερα θα σημειωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στο βόρειο Ιόνιο, στην Ηπειρο, στη δυτική Στερεά, στη δυτική Μακεδονία, ενώ στη συνέχεια θα επεκταθούν στη βορειοδυτική Πελοπόννησο και την κεντρική Μακεδονία. Τα φαινόμενα, πάντως θα συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις και από ισχυρούς νότιους ανέμους, που ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική.

Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες σταδιακά θα αυξηθούν και ενδέχεται να βρέξει πρόσκαιρα στη Θράκη, στην ανατολική Στερεά και στην Εύβοια. Στην Αττική ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 7 ως 19 βαθμούς Κελσίου.

Στο έλεος της κακοκαιρίας θα βρεθούν αύριο οι χιλιάδες πρόσφυγες στην Ειδομένη, καθώς οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες θα πλήξουν τη Μακεδονία και τη Θράκη. Η κακοκαιρία «εξπρές» αναμένεται να υποχωρήσει την Τετάρτη, χωρίς ωστόσο να λείπουν οι τοπικές βροχές και οι σποραδικές καταιγίδες στα κεντρικά και τα βόρεια της χώρας. Χωρίς έντονα μετεωρολογικά φαινόμενα αναμένεται να κυλήσουν οι επόμενες ημέρες μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Εφυγαν (το πρωί) από την πλατεία Βικτωρίας

Σε κανονικούς ρυθμούς επέστρεψε από χθες το πρωί η πλατεία Βικτωρίας, όπου τις τελευταίες ημέρες εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες κάθε ηλικίας είχαν στήσει έναν πρόχειρο καταυλισμό, μη έχοντας πού αλλού να πάνε. Από το απόγευμα του Σαββάτου έως νωρίς τα ξημερώματα της Κυριακής άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. συνοδεία μεταφραστών έφτασαν στην πλατεία και αφού συνομίλησαν με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, κυρίως Αφγανικής υπηκοότητας, τους έπεισαν να μεταφερθούν στα δύο κέντρα φιλοξενίας στο Σχιστό και το Ελληνικό. Η συντονισμένη επιχείρηση ολοκληρώθηκε στις 05.00, ξημερώματα Κυριακής, ωστόσο στο σημείο παραμένουν μία κλούβα και στελέχη της Αστυνομίας, που ενημερώνουν όσους φτάνουν εκεί ότι δεν μπορούν να παραμείνουν.

Πρωτοφανής συμπαράσταση στο Σύνταγμα

 

Συγκινητική και πρωτοφανής ήταν χθες η ανταπόκριση των Αθηναίων στο κάλεσμα για αλληλεγγύη στους πρόσφυγες με συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και τροφίμων. Ηδη από τις 11.00 το πρωί, όπου είχε οριστεί το σχετικό ραντεβού από τα μέλη του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η κεντρικότερη πλατεία της χώρας -που τα τελευταία χρόνια έχει δει δεκάδες συγκεντρώσεις, πορείες αλλά και βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών- κατακλύστηκε από σακούλες με φαγητό, ρούχα, φάρμακα, πάνες για τα μικρά παιδιά, υπνόσακους και άλλα είδη που κάνουν τη ζωή των προσφύγων, οι οποίοι βρίσκονται κατά χιλιάδες εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, λίγο ευκολότερη.

 Δηλώσεις αλληλεγγύης Αυστριακού φιλέλληνα

«Θα τρίζουν τα κόκαλα των πατέρων της ίδρυσης της Ε.Ε., λόγω της έλλειψης αλληλεγγύης την οποία βιώνουμε αυτή την εποχή» δήλωνε το Σαββατοκύριακο στην αυστριακή εφημερίδα «Öesterreich» ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Φραντς Βρανίτσκι, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις για την προσφυγική κρίση. Ο μεγάλος φίλος της Ελλάδας, που για αρκετούς μήνες κάθε χρόνο διαμένει στο σπίτι που διατηρεί στην Ιεράπετρα, υπογράμμισε ακόμη ότι με τη σημερινή αντίληψή τους οι χώρες της Ε.Ε. δεν πρόκειται να βρουν βιώσιμη λύση στο Προσφυγικό. Χαρακτήρισε δε βαρύτατο σφάλμα το γεγονός ότι στην πρόσφατη διάσκεψη της Βιένης για τα δυτικά Βαλκάνια δεν προσκλήθηκαν η Ελλάδα και η Γερμανία.

Στο ΣτΕ οι κάτοικοι της Φιλοθέης για το hot spot

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν 47 κάτοικοι της Νέας Φιλοθέης, ζητώντας με προσφυγή τους να ακυρωθούν οι υπουργικές αποφάσεις για την προσωρινή εγκατάσταση προσφύγων στην περιοχή του Αττικού Αλσους. Σύμφωνα με τους ίδιους, επί των οδών Γεωργίου Μπάκου και Αθανασίου Καρπενησιώτη από το ελληνικό γραφείο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης μισθώθηκε τριώροφο κτίσμα για τη φιλοξενία μεταναστών. Στην προσφυγή τους αναφέρουν ότι οι υπουργικές αποφάσεις που προβλέπουν τη σύσταση δομής φιλοξενίας είναι αντισυνταγματικές, καθώς προσκρούουν στο άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, ενώ, όπως λένε, υποβαθμίζονται οι όροι διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής του Αττικού Αλσους.

Πεταξαν (!) κεφάλια γουρουνιών στην Πέλλα

Νέες εικόνες ντροπής καταγράφηκαν στην Πέλλα, καθώς άγνωστοι πέταξαν γουρουνοκεφαλές στο Στρατόπεδο Δούμτσα Μαργαρίτη στη Σκύδρα, σε μια προσπάθεια προφανώς να εμποδίσουν πρόσφυγες να εγκατασταθούν στο στρατόπεδο.
Οι άγνωστοι πέταξαν τα κεφάλια των γουρουνιών, «μολύνοντας» έτσι το χώμα, για να στείλουν μήνυμα στους πρόσφυγες ότι ο χώρος πλέον είναι ακάθαρτος και κατά συνέπεια ακατάλληλος για να μείνουν.

Ομως δεν είναι η πρώτη φορά που στην περιοχή της Πέλλας σημειώνονται ακραίες αντιδράσεις σε σχέση με τους πρόσφυγες, καθώς έχουν προηγηθεί δύο… περίεργες φωτιές σε στρατόπεδα στα Γιαννιτσά, στα οποία θα δημιουργούνταν κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, αλλά και το όργωμα με τρακτέρ και άλλα μηχανήματα μιας έκτασης 100 στρεμμάτων στο χωριό Αθύρα, όπου θα στηνόταν καταυλισμός για 3.000 πρόσφυγες.

Παράλληλα, στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο στη Ροδόπη είχαμε μία σύλληψη διακινητή μεταναστών. Συγκεκριμένα, συνελήφθη στο συνοριακό σημείο διέλευσης Νυμφαίας στη Ροδόπη 46χρονος Βούλγαρος, ο οποίος διώκεται με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις Αρχές της Ελβετίας, για παράνομη διακίνηση ανθρώπων.

{{-PCOUNT-}}32{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ