Τετάρτη, 21 Απρ 2021

Χειρουργείο για τον καρκίνο του πνεύμονα

Παράταση ζωής στους ηλικιωμένους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα δίνει η χειρουργική επέμβαση, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Annals of Thoracic Surgery».

Οι ερευνητές μελέτησαν τα στοιχεία 37.000 ασθενών ηλικίας 65 ετών και άνω, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του πνεύμονα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μέση επιβίωση μετά τη χειρουργική επέμβαση στον πνεύμονα των ασθενών με καρκίνο σε αρχικό στάδιο ήταν 6,7 χρόνια, δηλαδή περίπου δύο χρόνια περισσότερο από ό,τι το προσδόκιμο επιβίωσης των πέντε ετών.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης για ηλικιωμένους ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα που έλαβαν θεραπεία με χειρουργική επέμβαση ήταν 29,9% για το στάδιο 3 και 26,7% για το στάδιο 4.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, η πενταετής επιβίωση των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα στη χώρα αγγίζει το 17%.

Οι Αμερικανοί ερευνητές εκτιμούν ότι τα ευρήματα της μελέτης είναι εξαιρετικά σημαντικά, καθώς παρέχουν πληροφορίες για το μέλλον που θα συμβάλουν στην εξατομίκευση της φροντίδας προς τη συγκεκριμένη ομάδα ασθενών, οι οποίοι παρουσιάζουν και άλλα προβλήματα υγείας λόγω ηλικίας, εκτός του καρκίνου.

Αύξηση διεθνώς

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ότι από τα 7.600.000 θανάτων από καρκίνο ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο οι 1.370.000 οφείλονται σε καρκίνο του πνεύμονα. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο καρκίνος του πνεύμονα αναμένεται να αυξηθεί διεθνώς, καθώς τα επόμενα 35 χρόνια οι ηλικιωμένοι μόνο στις ΗΠΑ αναμένεται να διπλασιαστούν και να φτάσουν τα 80.000.000, από τα 43.000.000 που είναι σήμερα.

Οπως εξηγεί ο χειρουργός θώρακος και καρδιάς δρ Γεώργιος Πολυχρονόπουλος, η νόσος αναπτύσσεται κυρίως σε άτομα άνω των 60 ετών.

Ωστόσο, επειδή απαιτούνται πολλά χρόνια ώσπου να γίνουν αντιληπτά τα συμπτώματα από τον ασθενή, καθυστερούν αρκετά η διάγνωση και η θεραπεία της νόσου.

Στις περιπτώσεις που η επέμβαση είναι εφικτή, πραγματοποιείται με ελάχιστα επεμβατικές θωρακοσκοπικές τεχνικές, που προκαλούν μειωμένη απώλεια αίματος και μικρότερη μετεγχειρητική περίοδο του πόνου, ενώ η επιστροφή στο σπίτι γίνεται συντομότερα σε σχέση με μια ανοικτή επέμβαση.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ