Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Χέρι-χέρι με τον Καρατζαφέρη ο αρχηγός της μαφίας του Βορρά

Συμβόλαια επαγγελματικής και φυσικής εξόντωσης, δύο γάμοι, δύο κηδείες, συγκλονιστικές προσωπικές και οικογενειακές ιστορίες και ένα φορτηγό μαύρο χρήμα στροβιλίζονταν στη ζωή βαρόνων της Cosa Nostra του Βορρά αλλά και των τραγικών θυμάτων τους που στραγγαλίστηκαν στη θηλιά της οικονομικής απελπισίας. Κυρίαρχο ρόλο στις διαπροσωπικές σχέσεις που ποτίστηκαν με αίμα ήταν ο εγκέφαλος της φονικής παρατράπεζας, πολιτευτής του ΛΑΟΣ, Μάρκος Καραμπέρης.

Το πρώτο κοσμικό γεγονός που συζητήθηκε στον Θερμαϊκό και πέρασε σαν πρώτη gossip είδηση στις σελίδες της ελαφράς ανάγνωσης περιοδικών της Θεσσαλονίκης ήταν ο εντυπωσιακός γάμος του Καραμπέρη με την πανέμορφη ξανθιά Βορειοελλαδίτισσα Κατερίνα Βασιλάκου. Εκεί όπου συναντήθηκαν όλα τα καρντάσια και αποκαλύφθηκαν οι κομματικές λυκοφιλίες και οι πολιτικές κολιγιές, που λίγα χρόνια αργότερα έφεραν θάνατο και συμφορές.

Ηταν Ιούνιος του 2003 όταν ο επιχειρηματίας και φερόμενος ως αρχηγός του κυκλώματος της μαφίας της Θεσσαλονίκης Μάρκος Καραμπέρης παντρευόταν την εκλεκτή της καρδιάς του. Οπως έγραψαν οι κοσμικές στήλες εκείνου του καλοκαιριού, ο γάμος ήταν το celebrity γεγονός της χρονιάς για τη συμπρωτεύουσα και ήταν καλεσμένη, τόσο στον γάμο όσο και στη μεγαλειώδη δεξίωση που ακολούθησε, όλη η αφρόκρεμα της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες, ο γάμος είχε κοστίσει στον επιχειρηματία περίπου 150.000 ευρώ (πριν από εννέα χρόνια ήταν πολλά λεφτά). Οσοι παραβρέθηκαν τόσο στο μυστήριο όσο και στη δεξίωση, που έγινε στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο Hyatt, είχαν να μιλάνε για τη χλιδή. Στον γάμο εκτός από συγγενείς και φίλοι του ζευγαριού ήταν καλεσμένοι πολλά πολιτικά πρόσωπα. Μεταξύ αυτών, «δεξιοί» που αργότερα προσχώρησαν στον ΛΑΟΣ, ο τότε νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ενώ μίλησε εκτός των άλλων για το ζευγάρι ο τότε δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και κουμπάρος του ζευγαριού. Ευχή στα στέφανα έδωσαν και δύο γνωστοί επιχειρηματίες: Ο Λεωνίδας Μαριόλης και ο Ευριπίδης Φιλιππίδης. Εννέα χρόνια μετά, τα δύο καρντάσια του Καραμπέρη ακολούθησαν τον ίδιο κύκλο θανάτου. Ο πρώτος πήδηξε από το μπαλκόνι και ο δεύτερος κρεμάστηκε, επειδή δεν μπορούσαν να ξεπληρώσουν τους τόκους του «κολλητού» τους, καθώς εκείνη την νύχτα γλένταγαν μαζί του και μετά τους ρούφηξε το μεδούλι. Ο θάνατός σου, η ζωή μου…

Ο γάμος του Μάρκου Καραμπέρη με τη σύζυγό του δεν στέριωσε. Στέριωσε όμως ο έρωτας που γεννήθηκε ανάμεσα στην πρώην σύζυγο του αυτόχειρα Ευριπίδη Φιλιππίδη, Τζούλια, με τον έτερο καρντάση, τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, τον οποίο παντρεύτηκε. Προχθές ο κ. νομάρχης δήλωνε ότι «δεν πουλάει τους φίλους του». Από τις τηλεφωνικές συνομιλίες της Cosa Nostra του Βορρά όντως αποδεικνύεται ότι ο «Ζορό» του Θερμαϊκού τηλεφωνούσε στον Καραμπέρη και του ζητούσε να «βοηθήσει» άλλους φίλους του, επειδή είναι… καλά παιδιά.

Η άλλη κουμπαριά του Μ. Καραμπέρη είναι με τον επιχειρηματία Πάπιστα, ιδιοκτήτη της εταιρίας Ανθεμίας Α.Ε., που έχτιζε μεζονέτες στα οικόπεδα που τα «ρουφούσε» στο Βατοπαίδι. Ο Ψωμιάδης γνώριζε και τον Πάπιστα. Και ο Πάπιστας τους γνώριζε όλους. Λυκοφιλίες της ζωής και του θανάτου μέχρι που της πήρε όλες ο Βαρδάρης των αποκαλύψεων που θα έχουν συνέχεια.

Ο «βαρόνος» Μάρκος Καραμπέρης εν τω μεταξύ αναζητούσε, πατώντας στο φρέσκο αίμα των θυμάτων του, νέο ζωτικό χώρο επενδύσεων και διαφήμισης της «δουλειάς» του. Ο νεοσύστατος ΛΑΟΣ ήταν μια καλή αρχή. Ο έτερος κουμπάρος του, σημερινός βουλευτής Κυριάκος Βελόπουλος, ήταν ο συνδετικός κρίκος για την πολιτική ανέλιξη (ο κ. Βελόπουλος αρνείται και την κουμπαριά αλλά και το κομματικό συνοικέσιο). Φωτογραφικά ντοκουμέντα όμως καταδεικνύουν ότι όλοι τους πορεύονταν «χέρι χέρι με τον Καρατζαφέρη» και με τα άλλα «καλά παιδιά». Οπως με ένα ακόμα μέλος της Cosa Nostra, τον Δημήτρη Λαμπάκη (που εικονίζεται με τον κ. Βελόπουλο), που ακούγεται σε τηλεφωνική συνομιλία να λέει σε θύμα των τοκογλύφων, βάζοντάς του το μαχαίρι στον λαιμό: «Να τα κάνεις χίλια, ρε Αλέξη, για να μη γαμ…με». Ούτε κι αυτόν γνωρίζει ο κ. Βελόπουλος; Ο Καραμπέρης κατεβαίνει στην Ημαθία μαζί του και παίρνει 4.500 σταυρούς. Το όνειρό του ήταν να μπει στη Βουλή. Τον πρόλαβε όμως ο εισαγγελέας…

Στέφανος Χίος


Προφυλακίστηκαν χθες και τα τέσσερα μεγάλα κεφάλια της Λερναίας Υδρας του Θερμαϊκού

Αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται οι φερόμενοι ως αρχηγοί των τεσσάρων κυκλωμάτων τοκογλυφίας που εξαρθρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Οι ισχυρισμοί τους όμως δεν έπεισαν εισαγγελέα και ανακριτή, με αποτέλεσμα οι Καραμπέρης, Λαμπάκης και τα αδέλφια Μελέτη να πάρουν τον δρόμο για τη φυλακή, αφού κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

Τον κύκλο των απολογιών των τελευταίων έξι κατηγορουμένων για το πολυπλόκαμο κύκλωμα τοκογλυφίας άνοιξε χθες νωρίς το πρωί ο Μάρκος Καραμπέρης. Ο βασικός κατηγορούμενος κατέθεσε υπόμνημα και επιφυλάχθηκε για την προσκόμιση νέων στοιχείων που θα ανατρέψουν, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, όσα υποστηρίζουν οι μάρτυρες κατηγορίας, ενώ θα αποδεικνύουν ότι όλα τα στοιχεία περί τοκογλυφίας είναι πλασματικά και παραποιημένα. «Θα προσκομίσουμε στοιχεία που θα ανατρέψουν τη σοβαρότητα της υπόθεσης και θα αποδείξουν ότι ο πελάτης μου δεν είναι όπως παρουσιάστηκε όλες αυτές τις μέρες» ανέφερε ο δικηγόρος Ευθύμιος Καυκόπουλος, ο οποίος ζήτησε από τον ανακριτή να εξετάσει και τα φερόμενα ως θύματα του Καραμπέρη. Ζήτησε επίσης να γίνει οικονομική και λογιστική πραγματογνωμοσύνη προκειμένου να αποδειχτεί ότι τα στοιχεία της Αστυνομίας που αφορούν την τοκογλυφία είναι πλασματικά και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Σε δηλώσεις του ο δικηγόρος του βασικού κατηγορουμένου υπογράμμισε ότι ο Καραμπέρης είναι εθισμένος στον τζόγο, γεγονός που κατά τον ίδιο αιτιολογεί τα 2.000 κερδισμένα δελτία του ΟΠΑΠ και αναιρεί τις κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος μέσω κερδισμένων δελτίων. «Ο Καραμπέρης έκανε θεραπεία για να ξεφύγει από την ασθένεια του τζόγου. Κέρδισε 5.000.000, αλλά δεν μας λένε πόσα έχασε κάθε εβδομάδα που έπαιζε τεράστια ποσά στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ» είπε ο δικηγόρος του.

Και ο έτερος φερόμενος ως αρχηγός του δεύτερου κυκλώματος Δημήτρης Λαμπάκης κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος, αρνούμενος τις κατηγορίες της τοκογλυφίας και των εκβιασμών. «Σε ποια εγκληματική οργάνωση αναφέρεστε, σε αυτή που είχε μέλη τη γυναίκα και τα παιδιά μου;» φέρεται να υποστήριξε ο Λαμπάκης, ο οποίος παραδέχτηκε μόνο ότι δάνεισε, αλλά με νόμιμο τόκο, προσθέτοντας ότι «από αυτούς που με κατηγορούν δεν έχει πληρώσει κανείς ούτε το κεφάλαιο. Αν κάποιος από αυτούς έχει δώσει πάνω από το κεφάλαιο, του το επιστρέφω σήμερα στο διπλάσιο».

Τον κύκλο των απολογιών έκλεισαν τα αδέλφια Μελέτη που φέρονται ως αρχηγοί της τέταρτης οργάνωσης. Ο Νίκος Μελέτης αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τοκογλύφους και νονούς, λέγοντας ότι είναι ιδιοκτήτης περιπτέρου και πουλάει λουκουμάδες στη Χαλκιδική.

Από τους συνολικά έξι κατηγορουμένους που κλήθηκαν να δώσουν χθες εξηγήσεις στον ανακριτή όλοι προφυλακίστηκαν.

Συνολικά για την υπόθεση συνελήφθησαν 53 άτομα, εκ των οποίων τα 34 κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενα και τα υπόλοιποι 19 αφέθηκαν ελεύθερα με περιοριστικούς όρους και χρηματικές εγγυήσεις που αγγίζουν ακόμη και τα 300.000 ευρώ.

Νίκος Πιτσιακίδης


Δάνεια ύψους 3.000.000 ευρώ σε μια ζημιογόνα εταιρία!

Το 2003, και ενώ η εταιρία του Καραμπέρης Ακίνητα Α.Ε. είχε μηδενικό κύκλο εργασιών και πάγια αξίας μόλις 10.438 ευρώ, κατάφερε να πάρει τραπεζικά δάνεια ύψους 3.000.000 ευρώ! Ο Μάρκος Καραμπέρης, ο φερόμενος ως αρχηγός του ισχυρότερου από τα τέσσερα κυκλώματα των τοκογλύφων της Θεσσαλονίκης, είχε άκρες. Γι’ αυτό και έλαβε στο όνομα της εταιρίας με τον ανύπαρκτο τζίρο και τα ελάχιστα πάγια ένα δάνειο εκατομμυρίων ευρώ. Η Καραμπέρης Ακίνητα Α.Ε. είχε ιδρυθεί δύο χρόνια νωρίτερα, υπό διαφορετική επωνυμία. Ονομαζόταν Κοσμάς Ντόκος Ακίνητα Α.Ε. και στο πρώτο διοικητικό της συμβούλιο συμμετείχαν μέλη της οικογένειας Ντόκου.

Ο Μάρκος Καραμπέρης απέκτησε τον έλεγχο στα τέλη του 2002 ή στις αρχές του 2003 και τη μετονόμασε σε Καραμπέρης Ακίνητα Α.Ε., ενώ φρόντισε να εξασφαλίσει και δάνεια 3.000.000 ευρώ.

Τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας, σχεδόν μηδενικά όταν αποκτήθηκε από τον Μάρκο Καραμπέρη, εκτοξεύτηκαν την τελευταία δεκαετία. Τα πάγια της επιχείρησης δεν έμειναν στα 10.438 ευρώ του 2003. Το 2008, έτος κατά το οποίο υπάρχει δημοσιευμένος ισολογισμός, η αναπόσβεστη αξία των παγίων της Καραμπέρης Ακίνητα Α.Ε. είχε φτάσει τα 2.170.000 ευρώ. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο κύκλος εργασιών παρέμενε σχεδόν σταθερός την τελευταία πενταετία. Από το 2007 και μετά κινούνταν κάθε χρόνο κοντά στα 350.000 ευρώ, ενώ η εταιρία ήταν συνήθως ζημιογόνα. Το 2009, πάντως, παρουσίασε κέρδη 111.000 ευρώ.

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ