Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Χιλιάδες ακίνητα στο σφυρί!

Λίγες εβδομάδες προτού λήξει το τρίτο κατά σειράν «πάγωμα» των πλειστηριασμών, που ισχύει ως τις 31 Δεκεμβρίου 2012, χιλιάδες δανειολήπτες που βρίσκονται στο «κόκκινο» πρέπει να συμφιλιωθούν με την ιδέα ότι η περίοδος μετά την Πρωτοχρονιά θα τους βρει στον δρόμο…

Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση, πιεζόμενη τόσο από την τρόικα όσο και από τις τράπεζες, που βρίσκονται σε διαδικασία «συμμαζέματος» εν όψει επανακεφαλαιοποίησης, εξετάζει την επιλεκτική άρση της αναστολής των πλειστηριασμών. Συγκεκριμένα, θα υπάρξει πρόνοια να παραταθεί το πάγωμα των πλειστηριασμών και το 2013 μόνο για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως οι πολύτεκνοι, οι τρίτεκνοι, οι άνεργοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες, τα άτομα με αναπηρία και οι υπερήλικοι, αλλά και οι οικογένειες με χαμηλό εισόδημα.

Αυτό σημαίνει ότι πολλά από τα ακίνητα που έχουν αγοραστεί με στεγαστικά δάνεια και αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατό να εξυπηρετηθούν θα βγουν στο σφυρί. Υπολογίζεται ότι τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια φθάνουν σήμερα τα 20 δισ. ευρώ και αφορούν 132.000 δανειολήπτες (μέσος όρος δανείου 150.000 ευρώ).

Να σημειωθεί ότι ως τις 31 Δεκεμβρίου 2012 προστατεύονται από πλειστηριασμούς όλα τα ακίνητα, εφόσον πρόκειται για οφειλές κάτω των 200.000 ευρώ προς πιστωτικά ιδρύματα, και η κύρια ή μοναδική κατοικία, ανεξάρτητα από ποσόν οφειλής, ιδιότητα οφειλέτη και ιδιότητα δανειστή, αρκεί η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο πρώτης κατοικίας, προσαυξημένο κατά 50%.

Στην περίπτωση που θα ξεκινήσουν μαζικά οι πλειστηριασμοί ακινήτων οι τιμές στην κτηματαγορά θα υποστούν πλήγμα. Αρκεί να αναφερθεί ότι ο πρώτος πλειστηριασμός έχει τιμή εκκίνησης την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Εάν δεν υπάρξει ενδιαφερόμενος, η διαδικασία επαναλαμβάνεται στο 80% της αρχικής τιμής. Εάν και πάλι δεν βρεθεί αγοραστής, τότε στην επόμενη συνεδρίαση το ακίνητο θα έχει μια ελεύθερη τιμή, που θα ορίζεται από τους ενδιαφερομένους. Κάπως έτσι αγόραζαν τα «κοράκια» εκατοντάδες ακίνητα στο ένα πέμπτο της τιμής τους.

Επιπλέον ξεκαθαρίζεται ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο οριζόντιου «κουρέματος» των δανείων ή επέκτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων των οφειλετών στα 40 έτη ή στα 99 έτη.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ