Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Χημεία και τέρατα στη Χιλή

Καθώς ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα απορρίπτει κατηγορηματικώς αιτήματα από τους φοιτητές της χώρας του για πλήρη κρατικό έλεγχο της παιδείας και διασφάλιση της δωρεάν παροχής της, οι σχετικές φοιτητικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της χώρας Σαντιάγο έγιναν βίαιες και οδήγησαν στη σύλληψη περισσότερων από 60 ατόμων. «Εχουμε δει πάρα πολλή βία, πάρα πολλή ακατανόητη καταστροφή, πάρα πολύ μίσος» παρατήρησε ο υπουργός Εσωτερικών Ροδρίγο Χιντσπέτερ, ο οποίος αποφάσισε να ενεργοποιήσει τον νόμο εθνικής ασφάλειας, που σπανίως χρησιμοποιείται, ώστε να είναι διαθέσιμες αυστηρότερες ποινές για όσους συμμετείχαν στα επεισόδια. Με την ενεργοποίηση του νόμου ο Χιντσπέτερ στοχεύει βασικώς στους υπευθύνους για την εμπρηστική επίθεση σε αστικό λεωφορείο. Ωστόσο οι κινητοποιήσεις είχαν διάφορα περιστατικά βίας, όπως πύρινα οδοφράγματα, που έστησαν οι διαδηλωτές σε βασικές λεωφόρους της πόλης εμποδίζοντας την κίνηση σε ώρα αιχμής. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και κανόνια εκτόξευσης νερού με υψηλή πίεση εναντίον των διαδηλωτών, τους οποίους αναζητούσε και μέσα σε πανεπιστημιακά κτίρια.

Οι διαδηλώσεις, στο πλαίσιο του μεγαλύτερου κινήματος το οποίο παρατηρήθηκε στη Χιλή από το 1990, οπότε η χώρα επέστρεψε στη δημοκρατική διακυβέρνηση, ξεκίνησαν την Τρίτη, καθώς οι φοιτητές, με την υποστήριξη καθηγητών και εργατικών συνδικάτων, ανακοίνωσαν διήμερη απεργία, ως αντίδραση στην κατάρρευση των συνομιλιών με την κυβέρνηση σχετικώς με τη δωρεάν δημόσια παιδεία στη Χιλή. Οι επικεφαλής του φοιτητικού κινήματος καταδικάζουν τη βία ως άσχετη με το αίτημά τους για εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, και αντιπρόσωποι του κινήματος επισκέφθηκαν το προεδρικό παλάτι για να επιδώσουν ανεπίσημο δημοψήφισμα για την παιδεία, στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 1.500.000 άνθρωποι. Το 88,7% από αυτούς ψήφισε υπέρ της δωρεάν δημόσιας παιδείας, όπως σχολιάζουν οι οργανωτές του δημοψηφίσματος. Την Τρίτη ο πρόεδρος Πινιέρα ενέκρινε την αύξηση των επιχορηγήσεων, οι οποίες επιτρέπουν σε παιδιά από χαμηλότερες οικονομικές τάξεις να παρακολουθούν ιδιωτικά σχολεία, ενώ υποσχέθηκε επιπλέον περιορισμένη μεταρρύθμιση της παιδείας και αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού κατά περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

310.000 ευρώ από δωρεές στο «κίνημα της Γουόλ Στριτ»

Στο «κίνημα για την κατάληψη της Γουόλ Στριτ» οι περισσότεροι εθελοντές, οι οποίοι επιφορτίζονται με την οικονομική διαχείριση, «έχουν εμπειρία από τη διαχείριση των δικών τους επιχειρήσεων ή έχουν δουλέψει στα χρηματοοικονομικά» παρατηρεί ο Ντάρελ Πρινς, ο οποίος παρακολουθεί τις ημερήσιες δωρεές στο κίνημα να αυξάνονται διαρκώς. Από τις υπαίθριες θυρίδες προσφορών, τις οποίες έχει εγκαταστήσει στη Νέα Υόρκη, το «κίνημα» εισπράττει περίπου 6.000 ευρώ, ενώ οι ημερήσιες δωρεές από το Διαδίκτυο και το ταχυδρομείο είναι περισσότερες. Το «κίνημα» έχει συγκεντρώσει διαθέσιμο οικονομικό κεφάλαιο περίπου 310.000 ευρώ, ενώ καθημερινώς ξοδεύει περίπου 1.300 ευρώ για σίτιση. Προσφάτως πλήρωσε περίπου 1.500 ευρώ για καθαρισμό υπνόσακων και ρουχισμού, ενώ σχεδόν 15.000 ευρώ χρειάστηκαν για τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, ο οποίος είναι απαραίτητος για την κάλυψη των διαδηλώσεων.

Αλέξανδρος Μόρντουντακ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ