Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Χημειοθεραπεία με στοχευμένη ειδική αποστολή

Μία επαναστατική θεραπεία για τον καρκίνο μπορεί να δώσει παράταση ζωής στους ασθενείς και παράλληλα να μειώσει τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας. Για πρώτη φορά ασθενείς στη Βρετανία υπεβλήθησαν σε χημειοθεραπεία μόνο στο όργανο που έχει προσβληθεί από την ασθένεια, μέθοδος που αποδείχθηκε πολύ πιο αποτελεσματική για τους ασθενείς.

Η μέθοδος αναπτύχθηκε από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Σάουθαμπτον, οι οποίοι τονίζουν ότι με τη βοήθειά της μειώνονται κατά πολύ οι παρενέργειες της χημειοθεραπείας, επειδή περιορίζεται η έκθεση του υγιούς ιστού στα φάρμακα.

Οπως εξηγούν οι επιστήμονες, η χημειοθεραπεία έως σήμερα σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, αλλά ταυτοχρόνως επηρεάζει και υγιή τμήματα του σώματος, προκαλώντας παρενέργειες όπως κόπωση, ναυτία, απώλεια μαλλιών και προβλήματα γονιμότητας. Ωστόσο, με τη νέα μέθοδο όλα αυτά ελαχιστοποιούνται, καθώς η θεραπεία γίνεται με διαδερμική έγχυση των φαρμάκων μόνο στο όργανο που φέρει τους όγκους.

Η θεραπεία εφαρμόστηκε σε οκτώ ασθενείς στη Βρετανία, οι οποίοι πάσχουν από μία σπάνια μορφή καρκίνου στα μάτια, που εξαπλώθηκε στο συκώτι τους. Οι γιατροί του γενικού νοσοκομείου του Σάουθαμπτον τοποθέτησαν δύο μπαλονάκια σε ισάριθμα αιμοφόρα αγγεία του οργάνου και τα φούσκωσαν προκειμένου να το απομονώσουν από το υπόλοιπο σώμα. Στη συνέχεια προχώρησαν στην έγχυση των φαρμάκων της χημειοθεραπείας και, αφού τα άφησαν να δράσουν, φίλτραραν το αίμα για να τα απομακρύνουν. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε όταν αφαίρεσαν τα μπαλονάκια, ώστε το συκώτι να συνδεθεί ξανά με το υπόλοιπο σώμα.

Με τον τρόπο αυτό σχεδόν ολόκληρη η δόση της χημειοθεραπείας έφτασε στο συκώτι, ενώ η ποσότητα που διέφυγε στο υπόλοιπο σώμα ήταν ελάχιστη. «Η απομόνωση ενός οργάνου από το υπόλοιπο σώμα για 60 λεπτά, η υποβολή του σε “λουτρό” ισχυρών φαρμάκων χημειοθεραπείας και το φιλτράρισμα του αίματος ώστε να παραμείνει καθαρό είναι πραγματικά κάτι επαναστατικό» είπε στα βρετανικά μέσα ο δρ Μπράιαν Στέντμαν, σύμβουλος Επεμβατικής Ακτινολογίας στο πανεπιστήμιο του Σάουθαμπτον.

Η μέθοδος αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη θεραπεία περισσοτέρων μορφών καρκίνου, όπως του εντέρου, του μαστού αλλά και για το μελάνωμα.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ