Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2020

«Χιονοστιβάδα» από χαράτσια!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Φόρους και χαράτσια ύψους 3,8 δισ. ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν εκατομμύρια φορολογούμενοι ως τον ερχόμενο Απρίλιο. Εντός των προσεχών μηνών λήγουν οι προθεσμίες για την πληρωμή των δόσεων του φόρου εισοδήματος, του ΦΑΠ (για το 2010 και το 2011), αλλά και του ειδικού τέλους ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επισκέπτονται δύο με τρεις φορές τα γκισέ των τραπεζών κάθε μήνα, για να πληρώνουν τα τσουχτερά χαράτσια που εμπνεύστηκαν οι Ελληνες και ξένοι «φορομπήχτες».

Ειδικότερα προβλέπεται:

 

Ιανουάριος: Αύριο λήγει η προθεσμία για την καταβολή των δύο από τις τρεις δόσεις του ΦΑΠ για το 2010, από τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει συνολικά 280.000.000 ευρώ. Τον ΦΑΠ του 2010 καλούνται να πληρώσουν όσοι έχουν ακίνητη περιουσία με αντικειμενική άξια πάνω από 400.000 ευρώ. Από αυτό το ποσό και πάνω επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 0,1%. Στις 31 Ιανουαρίου όμως λήγει και η προθεσμία για την καταβολή της έκτης από τις επτά δόσεις του φόρου εισοδήματος του 2012, από την οποία αναμένονται έσοδα 1 δισ. ευρώ. Βέβαια, τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο έξι στους 10 υπόχρεους πληρώνουν κανονικά τις δόσεις για τον φόρο εισοδήματος

Φεβρουάριος: Η προθεσμία για την πληρωμή της τρίτης και τελευταίας δόσης του ΦΑΠ για το 2010 λήγει στις 28 Φεβρουαρίου. Από αυτή τη δόση το Δημόσιο προσδοκά να εισπράξει έσοδα της τάξης των 140.000.000 ευρώ. Την ίδια ημερομηνία λήγει και η προθεσμία για την καταβολή της έβδομης και τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματος για το 2012, με προσδοκώμενα έσοδα της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Τον Φεβρουάριο θα καταφθάσει όμως και το ειδικό τέλος ακινήτων μαζί με τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος που θα ταχυδρομήσει η ΔΕΗ. Από αυτή τη δόση του χαρατσιού η ΔΕΗ καλείται να εισπράξει περίπου 500.000.000 ευρώ. Με τον δικαστικό αγώνα που έκανε το Δημόσιο κατοχύρωσε ότι το χαράτσι θα συνεχίσει να καταβάλλεται μαζί με τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Μάρτιος: Τον ερχόμενο Μάρτιο θα ταχυδρομηθούν τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του ΦΑΠ για το 2011, ο οποίος θα καταβληθεί σε τρεις μηνιαίες δόσεις, με την προθεσμία για την πρώτη να λήγει στις 31 Μαρτίου. Από αυτή τη δόση το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να εισπράξει 200.000.000 ευρώ. Ο ΦΑΠ του 2011 υπολογίζεται ότι θα επιβληθεί σε περισσότερους από 500.000 ιδιοκτήτες, καθώς το αφορολόγητο όριο μειώνεται στα 200.000 ευρώ, ενώ ο συντελεστής αυξάνεται στο 0,2%.

 

Απρίλιος: Εως το τέλος Απριλίου θα πρέπει να πληρωθούν μαζί η δεύτερη δόση του ΦΑΠ για το 2011, με προσδοκώμενα έσοδα της τάξης των 200.000.000 ευρώ, και η πέμπτη και τελευταία δόση για το ειδικό τέλος επί των ακινήτων, από το οποίο η ΔΕΗ θα πρέπει να εισπράξει για λογαριασμό του Δημοσίου 500.000.000 ευρώ.

Τα βάσανα των φορολογουμένων όμως δεν σταματούν ούτε τον Μάιο, με την τελευταία δόση του ΦΑΠ για το 2011. Θα ακολουθήσουν ο ΦΑΠ του 2012 (θα ταχυδρομηθεί τον Ιούνιο) ενώ το φθινόπωρο αναμένεται να καταφθάσει ο νέος και ενιαίος φόρος επί των ακινήτων, ο οποίος ενδέχεται να επιβληθεί χωρίς αφορολόγητο, δηλαδή από το πρώτο τετραγωνικό!

Στέλιος Κράλογλου


Θράσος Στουρνάρα: Ξέρωκι εγώ τι θα πει φτώχεια!

Διαισθάνεται τις δυσκολίες, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος, λέει όλο και συχνότερα τελευταία ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι συμπάσχει με την κοινωνία. «Το καταλαβαίνω από την οικογένειά μου, τη μητέρα μου, τους φίλους μου, τους ανθρώπους στον δρόμο ότι υπάρχει μεγάλη πίεση στην κοινωνία» είπε σε συνέντευξή του στο ΒΒC ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Την ίδια στιγμή προβλέπει ανάπτυξη από το τελευταίο τρίμηνο του 2013 και το ερώτημα είναι πώς θα προέλθει, όταν έχουν τσακίσει τον κόσμο στους φόρους, αλλά χωρίς να αγγίζουν καθόλου τη μεγάλη φοροδιαφυγή.

Προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς και νέα μέτρα λιτότητας με περικοπές μισθών και συντάξεων εάν η κυβέρνηση δεν πετύχει τους στόχους των μεταρρυθμίσεων.

Κάνοντας και έναν απολογισμό για τους χειρισμούς του παρελθόντος σημείωσε ότι η Ελλάδα εξαναγκάστηκε να πάρει πολύ σκληρά μέτρα σε πολύ μικρό διάστημα. «Κοιτάζοντας προς τα πίσω, θα έπρεπε να έχουμε δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις δομικές μεταρρυθμίσεις και στις ιδιωτικοποιήσεις στην αρχή. Αλλά δεν μπορούμε να πάμε πίσω. Δεν υπάρχει λόγος να κλαίει κανείς πάνω από χυμένο γάλα. Η ευρωζώνη δεν ήταν έτοιμη για την κρίση» επισήμανε με φιλοσοφική διάθεση…

Υπογράμμισε ότι είναι πεπεισμένος πως χωρίς τα χρήματα της διάσωσης από την Ευρώπη η Ελλάδα θα βρισκόταν εκτός ευρωζώνης και ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό.

Προανήγγειλε νέα παρέμβαση των Ευρωπαίων για τη μείωση του χρέους. «Είναι ευπρόσδεκτη μια μείωση του επιπέδου του χρέους, χωρίς όμως να προκαλέσει ζημιές σε άλλες χώρες, οπότε θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες των εταίρων μας» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο το θεωρεί πιθανό.

Νέα επίθεση στον Γιάννη Στουρνάρα εξαπέλυσε ο βουλευτής της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης. Με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ζητεί να μάθει το οικονομικό και πολιτικό σκεπτικό του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, «που αντί να ακολουθήσει την αλλαγή πολιτικής που έμμεσα υποδεικνύει το ΔΝΤ, εξακολουθεί να εφαρμόζει μία πολιτική που μας οδήγησε στην ύφεση της οικονομίας και τον λαό στην εξαθλίωση» όπως είπε.

Στην ερώτησή του με θέμα: «Σιωπή της κυβέρνησης για τις δηλώσεις Λαγκάρντ και Τόμσεν περί λάθους στην Ελλάδα», ο κ. Κακλαμάνης σημειώνει ότι πληροφορήθηκε μαζί με τον ελληνικό λαό τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις της Κριστίν Λαγκάρντ και του Πολ Τόμσεν σχετικά με τη «λάθος συνταγή» που ακολούθησαν και τελικώς επέβαλαν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

«Ανέμενα αντίδραση τόσο από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. όσο και από την ελληνική κυβέρνηση για ενδεχόμενη αλλαγή πλεύσης. Αντ’ αυτού, σιωπή!» σημειώνει, καλώντας τον υπουργό Οικονομικών να του εξηγήσει το σκεπτικό του…

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνέντευξη βόμβα του καθηγητή Ιωαννίδη στη «δημοκρατία» του Σαββάτου

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην εφημερίδα «δημοκρατία» του Σαββάτου ο διακεκριμένος καθηγητής Παθολογίας, Έρευνας και Πολιτικής Υγείας και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ Ιωάννης Ιωαννίδης...

Φαιδρή δήλωση της Προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου που υποβαθμίζει τον εθνικό κίνδυνο

«Δυσάρεστη η εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά, αλλά η πανδημία είναι το μεγάλο πρόβλημα» Μια φαιδρή όσο και απίστευτη δήλωση έκανε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα...

Κατάρρευση μισθών εν μέσω πανδημίας καταγράφει η ΓΣΕΕ

Αυξήθηκαν από το 1% στο 12% οι εργαζόμενοι με αποδοχές έως 200 ευρώ! Το 31% το δεύτερο τρίμηνο έλαβε λιγότερα από 650 ευρώ μεικτά Τη...

Μια ανάσα από το Καστελόριζο το «Oruc Reis», παραβιάζει χωρίς αντίδραση την υφαλοκρηπίδα μας

Συνεχίζουν οι Τούρκοι το... μαρτύριο της σταγόνας, έχοντας στο στόχαστρο την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο....

Στη φυλακή η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής

Αυλαία χθες στην πολύκροτη δίκη. Αναστολή με όρους και εγγυοδοσία για πέντε πρώην βουλευτές. Σε λυγμούς ξέσπασε η Μάγδα Φύσσα Χειροπέδες στην πλειονότητα των καταδικασμένων...