Παρασκευή, 23 Απρ 2021

Χιονοστιβάδα «κόκκινων» δανείων καταπλακώνει τράπεζες και νοικοκυριά

Μετά τον ερχομό των εκπροσώπων της τρόικας και αφού εγκρίνουν τις ρυθμίσεις, τότε η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να καταθέσει το σχέδιο νόμου στη Βουλή για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, τόσο από την πλευρά των δανειοληπτών όσο και από την πλευρά των τραπεζών.

Εν τω μεταξύ, όσο η τελική ρύθμιση καθυστερεί, η βραδυφλεγής βόμβα των «κόκκινων» δανείων εξελίσσεται σε ένα από τα κεντρικά ζητήματα στην πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το φιτίλι άναψε με τις εξαγγελίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, που -μεταξύ άλλων- ανακοίνωσε νέα σεισάχθεια -δηλαδή κατάργηση χρεών- στα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με ίδρυση δημόσιου ενδιάμεσου φορέα και με κόστος εκκίνησης δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

«Ο Τσίπρας πουλάει αέρα κοπανιστό» ήταν η απάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια, που επεσήμανε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν σταγόνα στον ωκεανό. Τα δάνεια προς τις τράπεζες -επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά- αγγίζουν τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ, αν συνυπολογιστούν οι οφειλές προς το Δημόσιο, το ποσό γίνεται 100 δισεκατομμύρια ευρώ και με τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνάμε τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ. «Θα πρέπει να πει ότι δίνει λύση στο λιγότερο από το 1/100 του προβλήματος, ειδάλλως δεν είναι τίμιο» σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Να βάλει τα πράγματα στη θέση τους επιχείρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, σημειώνοντας ότι τα όσα παρουσιάστηκαν δεν είναι παρά ένα μέρος του προγράμματος του κόμματος. Ξεκαθάρισε δε ότι οποιαδήποτε διαγραφή χρεών θα γίνει με αυστηρά κοινωνικά κριτήρια. Οπως επεσήμανε, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη δημιουργία ενός ενδιάμεσου φορέα στον οποίο θα μεταφερθούν τα προς ρύθμιση δάνεια. Ο φορέας θα χρηματοδοτείται από τέσσερις κυρίως πηγές: τράπεζες, κράτος, οφειλέτες – ανάλογα με την οικονομική θέση τους και τον δανεισμό. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών όμως, το κόστος για μια τέτοια λύση ανέρχεται στο απλησίαστο ποσό των 27 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο τελικός λογαριασμός για το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέρα με την ημέρα αυξάνεται επικίνδυνα και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ξένων οίκων, έχει πλέον ξεπεράσει τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι τέσσερις συστηματικές τράπεζες ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα και έχουν ήδη συστήσει εξειδικευμένες αυτόνομες μονάδες που ασχολούνται αποκλειστικά με τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση. Μάλιστα, έχουν ήδη αναδιαρθρωθεί περί τα 27 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στο χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Τράπεζας περιλαμβάνονται 16,34 δισεκατομμύρια ευρώ προβληματικά δάνεια, δηλαδή κάτι λιγότερο από το ένα τέταρτο του συνόλου. Ο όμιλος όμως έχει ήδη προχωρήσει στην αναδιάρθρωση επιπλέον 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, που κινδύνευαν επίσης να βρεθούν στο «κόκκινο». Τη διαχείριση των προβληματικών στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων του ομίλου έχει αναλάβει η Γενική Διεύθυνση Διαχείρισης Απαιτήσεων Λιανικής Τραπεζικής μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Η Διεύθυνση Καθυστερήσεων των εταιρικών πελατών έχει αναλάβει όσα επιχειρηματικά δάνεια είναι μεν προβληματικά, έχουν όμως προοπτική να καταστούν βιώσιμα εάν ρυθμιστούν. Τέλος, ο όμιλος λειτουργεί τη Μονάδα Εταιρικών Πιστοδοτήσεων Ειδικής Διαχείρισης, όπου μεταφέρονται επιχειρηματικά δάνεια για τα οποία δεν υπάρχουν βάσιμες ελπίδες για τη βιωσιμότητά τους.

Κοντά στο 40% του συνολικού χαρτοφυλακίου της ανέρχονται τα «κόκκινα» δάνεια της Τράπεζας Πειραιώς. Ο όμιλος δηλαδή έχει να διαχειριστεί περί τα 28 δισεκατομμύρια ευρώ προβληματικά δάνεια, ενώ έχει ρυθμίσει 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά τα 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ εξυπηρετούνται κανονικά, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται σε καθυστέρηση από μία έως 90 ημέρες και κινδυνεύουν να ξαναβρεθούν στο «κόκκινο». Ετσι, η τράπεζα έχει προχωρήσει στην ενεργοποίηση δύο μονάδων επισφαλειών για τα επιχειρηματικά και τα δάνεια λιανικής, στις οποίες απασχολούνται περίπου 900 εργαζόμενοι. Ακόμη, έχει δημιουργηθεί μια μονάδα που ασχολείται με πιο σύνθετες υποθέσεις, όπως για παράδειγμα την αναδιάρθρωση ολόκληρων κλάδων μέσω ρύθμισης χρεών.

Οι κινήσεις της Alpha Bank και της Eurobank

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 20,9 δισεκατομμυριων ευρώ διαθέτει η Alpha Bank, ποσό που ξεπερνά το 33% του συνόλου. Η τράπεζα έχει προχωρήσει σε ρύθμιση δανείων ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέσω των δύο μονάδων διαχείρισης επισφαλών απαιτήσεων που διαθέτει. Τόσο το τμήμα που αναλαμβάνει τις ρυθμίσεις των δανείων λιανικής όσο και αυτό που ασχολείται με τα δάνεια των επιχειρήσεων έχει τετραπλασιαστεί από την αρχή της κρίσης, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στον τεράστιο όγκο του προβλήματος.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη Eurobank, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται σε 16,5 δισεκατομμύρια ευρώ, φτάνοντας στο 31,8% του συνόλου. Οι αναδιαρθρώσεις δανείων φτάνουν συνολικά τα 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Με τη διαχείριση των επισφαλειών στη λιανική ασχολείται ήδη προτού ξεκινήσει η κρίση η Financial Planning Services. Πρόκειται για ξεχωριστή θυγατρική εταιρία η οποία αποτελεί την πρώτη bad bank που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα και αναλαμβάνει τη διαχείριση των δανείων από την πρώτη ημέρα που θα παρουσιαστεί καθυστέρηση. Η τράπεζα διαθέτει ξεχωριστό τμήμα για τις χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις, ενώ όσα δάνεια θεωρούνται πλέον μη βιώσιμα αναλαμβάνει η Μονάδα Οριστικών Καθυστερήσεων.

Πολυτίμη Οικονόμου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ