Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021

Χορήγηση των φαρµάκων µε νανοτσιρότο!

Νέα µέθοδος για σταδιακή απελευθέρωση της ουσίας

Από την
Κατερίνα Στυλιανέα

Μια εφαρµογή της νανοτεχνολογίας έρχεται να αλλάξει ριζικά τον τρόπο χορήγησης φαρµάκων που πρέπει να λαµβάνονται µε σταδιακή και τακτικά επαναλαµβανόµενη απελευθέρωση της δραστικής ουσίας τους στον οργανισµό, όπως η ινσουλίνη για τους διαβητικούς, τα παυσίπονα για αρθριτικές παθήσεις ή ακόµα και αντικαρκινικά φάρµακα που χορηγούνται σε ενέσιµη µορφή.

Προσαρµοσµένη σε ένα απλό τσιρότο, σαν αυτά που επουλώνουν εκδορές στο δέρµα, η τεχνολογία -την ανέπτυξαν οι ερευνητές του πανεπιστηµίου της Βόρειας Καρολίνας και η σχετική δηµοσίευσή τους βρίσκεται στην επιθεώρηση «ACS Nano»- επιτρέπει τη σταδιακή έκκριση της φαρµακευτικής ουσίας και την απορρόφησή της από το δέρµα. Αντί για την αντίστοιχη γάζα του κλασικού τσιρότου, το πρωτοποριακό υλικό εµπεριέχει µια µεµβράνη µε µικροκάψουλες που έχουν το φάρµακο. Το τσιρότο τοποθετείται σε αρθρώσεις, ώστε κατά την κίνηση του ατόµου να ασκείται πίεση στη µεµβράνη και οι κάψουλες να απελευθερώνουν τη δραστική ουσία.

Στο αίμα

Η φαρµακευτική ουσία διεισδύει στο αίµα µέσω των πόρων του δέρµατος. Οταν η µεµβράνη πάψει να πιέζεται, οι µικροκάψουλες ξαναγεµίζουν δραστική ουσία από την εµποτισµένη µεµβράνη. Μέσω των πόρων του δέρµατος απορροφώνται συνήθως οι αναλγητικές αλοιφές, τις οποίες χρησιµοποιούν όσοι πάσχουν από αρθριτικές παθήσεις για την ανακούφιση του πόνου που προκαλεί η τριβή των συνδέσµων, και το τσιρότο διευκολύνει τη συνεχή και επαναλαµβανόµενη επάλειψη του -κρεµώδους µορφής- φαρµάκου, που γίνεται όποτε υπάρχει κίνηση στον εκάστοτε σύνδεσµο (µε την κίνηση πιέζεται το τσιρότο).

Σε µια παραλλαγή του τσιρότου που ανέπτυξαν οι ίδιοι οι επιστήµονες, οι κάψουλες εµπεριέχουν µικροσκοπικές βελόνες για να διευκολύνουν τη διείσδυση της φαρµακευτικής ουσίας µέσω του δέρµατος, που ενδείκνυται στη χορήγηση της ινσουλίνης σε διαβητικούς.

Οι ερευνητές εκτιµούν ότι η τεχνολογία µπορεί να εφαρµοστεί και στη χορήγηση, µε προγραµµατισµένο ρυθµό (και χωρίς να απαιτείται άσκηση πίεσης στη µεµβράνη για την απελευθέρωση του φαρµάκου), αντιβιοτικών, που επίσης είναι σηµαντικό να λαµβάνονται µε αυστηρή περιοδική επανάληψη από τον ασθενή. Οι ερευνητές πραγµατοποιούν ήδη τις πρώτες κλινικές δοκιµές για όλη την γκάµα των φαρµακευτικών ουσιών που µπορεί να προσαρµοστούν στο «νανοτσιρότο».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ