Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020

Χωρίς χαράτσι νεοκλασικά και διατηρητέα κτίρια!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Τα κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία και πολλές φορές ανήκουν σε πολιτικούς και επιχειρηματίες και άλλους «επιφανείς» πολίτες θα απαλλάσσονται από το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ).

Αυτό προκύπτει από όσα διευκρινίζονται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών που εστάλη πρόσφατα στο υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι:

-Τα διατηρητέα ακίνητα απαλλάσσονται από το ΕΕΤΗΔΕ, εφόσον είναι κενά και έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα με απόφαση του αρμόδιου υπουργού.

-Για την απαλλαγή τους από το ΕΕΤΗΔΕ απαιτείται το οικείο ΦΕΚ χαρακτηρισμού τους ως διατηρητέα, καθώς και φωτοτυπίες φορολογικών εγγράφων που αποδεικνύουν ότι το διατηρητέο είναι κενό.

Τα ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία απαλλάσσονται εφόσον έχουν χαρακτηριστεί χώροι ιστορικών ή αρχαιολογικών μνημείων με απόφαση του αρμόδιου υπουργού.

-Για την απαλλαγή τους από το ΕΕΤΗΔΕ απαιτείται μόνο το οικείο ΦΕΚ χαρακτηρισμού τους.

-Στην περίπτωση που συγκεκριμένο κτίριο χαρακτηρίζεται από τον αρμόδιο υπουργό ιστορικό διατηρητέο μνημείο, όσον αφορά το ΕΕΤΗΔΕ, πρέπει να ληφθεί υπόψη η ευνοϊκότερη ρύθμιση (ως ιστορικό και αρχαιολογικό μνημείο) και επομένως απαλλάσσεται, εφόσον πληρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις.

Από το ειδικό τέλος ακινήτων εξαιρούνται και τα ακίνητα που ανήκουν:

α) Στο Ελληνικό Δημόσιο, στα ΝΠΔΔ, στους ΟΤΑ και στις δημοτικές επιχειρήσεις.

β) Στα θρησκευτικά, νομικά πρόσωπα αποκλειστικά για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν για να επιτελούν το λατρευτικό, εκπαιδευτικό, θρησκευτικό και κοινωφελές έργο τους.

γ) Στα αθλητικά σωματεία, ενώσεις, ομοσπονδίες για τα ακίνητα τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ως γήπεδα ή χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων για την πραγματοποίηση των αθλητικών τους σκοπών.

δ) Τα ακίνητα ξένων κρατών, όταν αυτά χρησιμοποιούνται για την εγκατάσταση πρεσβειών και προξενείων υπό τον όρο της αμοιβαιότητας.

ε) Τα ακίνητα που έχουν αποκλειστικά γεωργική ή κτηνοτροφική ή βιοτεχνική ή βιομηχανική χρήση. Σ’ αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα κτίσματα που βρίσκονται εκτός οικισμού ή σε αγροτικές περιοχές και χρησιμοποιούνται για τον σταυλισμό ολιγάριθμων οικόσιτων ζώων για οικιακές ανάγκες του υπόχρεου.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η αλήθεια για τα 12 μίλια – Η πομφόλυξ της «κλειστής ελληνικής λίμνης» του Αιγαίου

Από τον Καθηγητή Ι. Θ. Μάζη Πολλά και υπό πολλών Ελλήνων διανοουμένων, πολιτικών, δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών ελέχθησαν σχετικώς με την δήθεν άστοχον και άδικον διά...

Θλιβερές εικόνες στο δικαστήριο για τη Χρυσή Αυγή

Ανεπίτρεπτη διχογνωμία προέδρου-εισαγγελέως ενώπιον του ακροατηρίου. Σοβαρός κίνδυνος να πληγεί ανεπανόρθωτα η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στη Δικαιοσύνη Μόνο λίγα λεπτά κράτησε χθες η δίκη...

Όλοι ανόητοι, πλην Κυριάκου

Προχθές η κυβέρνηση αποφάσισε (διά των υπουργών Χαρδαλιά, Αυγενάκη και των αρμόδιων επιτροπών) να επιτρέψει την είσοδο λίγων φιλάθλων στα γήπεδα. Χθες τους ακύρωσε όλους...

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου προσκαλεί τον Σκοπιανό πρόεδρο

Σακελλαροπούλου και Μητσοτάκης προσκάλεσαν στην Αθήνα τον πρόεδρο των Σκοπίων. Θα παραβρεθεί άραγε στο επίσημο δείπνο ο πρώην πρωθυπουργός; Επίσημη πρόσκληση στον ψευδο-Μακεδόνα πρόεδρο Στέβο...

Φιάσκο για την Τουρκία η δοκιμή των S-400

Αποτυχημένες οι εκτοξεύσεις, όπως αποκαλύπτουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Δεν βρήκαν καν στόχο Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περίμενε τη δοκιμή -και κυρίως τη στέψη της από...