Τετάρτη, 21 Απρ 2021

Χωρίς εγγυήσεις (!) δάνεια στο Μega

Σε μια κυνική παραδοχή προέβη, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ακρόασής του από την Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του Mega Ηλίας Τσίγκας (και ενώ σήμερα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η κατάθεση του Νίκου Παππά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής).

Ο κ. Τσίγκας ομολόγησε ότι κάποια από τα δάνεια του καναλιού δόθηκαν χωρίς εγγυήσεις. Επίσης (ρίχνοντας την μπάλα στην… εξέδρα) κατηγόρησε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. για το γεγονός ότι επί 27 χρόνια δεν είχαν προκηρύξει διαγωνισμό για τη νόμιμη χορήγηση αδειών.

Σε ερώτηση για το αν δόθηκαν δάνεια στο Mega χωρίς εξασφαλίσεις, ο κ. Τσίγκας απάντησε ορθά κοφτά «ναι». Βέβαια, λίγο αργότερα επισήμανε ότι εκείνη την περίοδο η Τηλέτυπος ήταν εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, «το οποίο μέσα από απόλυτη διαφάνεια μπορούσε να αξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητά της». Την ίδια ώρα υπεραμύνθηκε των κινήσεων των μετόχων και μάλιστα υπογράμμισε ότι «στην περίπτωση του Mega ούτε φούσκα υπήρχε ούτε πάρτι γινόταν».

Οπως εξήγησε, τα προβλήματα αυξήθηκαν λόγω της κρίσης που έπληξε τη χώρα: «Τα δάνεια ύψους 98.000.000 ευρώ που είχε πάρει η εταιρία Τηλέτυπος εξυπηρετούνταν κανονικά μέχρι τα τέλη του 2015 και ως προς τους τόκους και ως προς τα τοκοχρεολύσια και δεν υπήρχε πρόβλημα αποπληρωμής τους. Από το 2009 έως το 2012 μπήκαμε σε ζημιογόνο περίοδο. Χάσαμε το 54% των εσόδων μας. Γίνανε προσπάθειες μείωσης δαπανών. Εξακολουθούσαμε όμως να έχουμε δυσκολίες δανεισμού». Σύμφωνα με τον ίδιο, στην εταιρία Τηλέτυπος έγιναν δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από τους μετόχους.

Ισχυρισμοί

Το 2012, 10.000.000 ευρώ και το 2013, 15.000.000 ευρώ και δόθηκαν οι εγγυήσεις και οι εξασφαλίσεις που χρειάζονταν οι τράπεζες και ήταν προϋπόθεση για την αναδιάρθρωσή του. «Αρα το δάνειο των 98.000.000 ευρώ εξασφαλίστηκε» συμπέρανε. Ανέφερε ότι αποτελεί ευθύνη των μετόχων για τη μη συμμετοχή του καναλιού στη διαδικασία αδειοδότησης. Επίσης, διέψευσε ότι οι μέτοχοι σύναψαν νέο δάνειο προκειμένου να αποπληρώσουν τα επόμενο. «Δεν πήραμε δάνειο για να πληρώσουμε τα προηγούμενα.

Επειδή η πιστοληπτική ικανότητα της εταιρίας δεν ήταν καλή, δεχθήκαμε την αναδιοργάνωση των δανείων, ώστε να εξασφαλιστούν τα δάνεια στις τράπεζες ύψους 98.000.000 ευρώ. Κάναμε αναδιάρθρωση ομολογιακού δανείου».

Σε ερωτήσεις αναφορικά με την περίφημη ταινιοθήκη του καναλιού, εκτίμησε ότι αυτό μπορεί σήμερα να αποφέρει έσοδα που αγγίζουν τα 30.000.000 ευρώ τον χρόνο! «Ο προσανατολισμός του Mega ήταν στις ελληνικές σειρές και μέχρι το 2015 συσσωρεύτηκαν 16.200 επεισόδια. Αν θεωρήσουμε ότι ενοικιάζουμε ένα επεισόδιο για το ευτελές ποσό των 200 και 300 ευρώ, αυτό δίνει πάνω από 30.000.000 ευρώ τον χρόνο» είπε.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ