Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021

Χωρίς ελπίδα και φροντίδα 15.051 παιδιά

Σήμα κινδύνου εξέπεμψαν 32 φορείς παιδικής προστασίας, που από τον Σεπτέμβριο δεν θα μπορέσουν, πιθανότατα, να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους για παροχή ιατρικής περίθαλψης και εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε παιδιά με νοητική υστέρηση, πολλαπλές αναπηρίες, σοβαρές ασθένειες, κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα.

Τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει περιέγραψαν χθες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν η ένωση «Μαζί για το παιδί» και οι φορείς παιδικής προστασίας από ολόκληρη την Ελλάδα, κάνοντας έκκληση προς την Πολιτεία να τους δώσει, όπως επισήμαναν, όχι κάτι επιπλέον, αλλά αυτά που έχει υποχρέωση.

Οι 32 φορείς παιδικής προστασίας εξυπηρετούν 15.051 παιδιά με βαριές ασθένειες, πολλαπλές αναπηρίες, νοητική υστέρηση, αυτισμό, κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα. Την αποκαρδιωτική κατάσταση που επικρατεί στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Νοητικά Υστερούντων Ατόμων «Οι Αγιοι Ανάργυροι» και στο οικοτροφείο που λειτουργεί εξέθεσε η πρόεδρός του Ελευθερία Ζερβάκη – Σμυρναίου: «Κουραστήκαμε να φτιάχνουμε υπομνήματα και να μην παίρνουμε απάντηση. Η Πολιτεία είναι απούσα και ανάλγητη. Είμαστε στα όρια της απόγνωσης. Το προσωπικό μας δεν έχει πληρωθεί τους τελευταίους τέσσερις μήνες, ενώ τους προηγούμενους πληρώθηκε με δάνεια των ίδιων των γονιών. Τα παιδιά στο οικοτροφείο μας έχουν βαρύτατες ασθένειες και δεν είναι αυτοεξυπηρετούμενα, και οι γονείς των περισσοτέρων έχουν φύγει από τη ζωή. Τι θα απογίνουν, εάν κλείσει το οικοτροφείο;» Σημειώνεται ότι στους εν λόγω φορείς εργάζονται 1.306 άτομα, που σε πολλές περιπτώσεις είναι απλήρωτα από δύο έως οκτώ μήνες.

Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι 32 φορείς συνοψίζονται στην υποχρηματοδότηση από το κράτος, στην περικοπή και την καθυστέρηση καταβολής των τακτικών επιχορηγήσεων, στη μεγάλη καθυστέρηση καταβολής νοσηλίων και τροφείων από τον ΕΟΠΥΥ, στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας τους, στον φόρο εισοδήματος για τα ακίνητα που αποφέρουν στα κοινωφελή ιδρύματα συμπληρωματικούς πόρους, καθώς και στο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2010, σύμφωνα με το οποίο το ύψος της δωρεάς που μπορεί να δεχτεί κοινωφελές σωματείο δεν μπορεί να ξεπερνά το 10% του ετήσιου συνολικού εισοδήματος του δωρητή και απαλλάσσεται πλέον μόνο για το 20% του ποσού που δωρίζει.

Χαρακτηριστικό επίσης είναι το παράδειγμα του ιδρύματος «Θεοτόκος», που, σύμφωνα με τον πρόεδρό του Ερωτόκριτο Νεόφυτο, φέτος έλαβε 140.000 ευρώ και την υπόσχεση ότι θα λάβει άλλα τόσα χρήματα, ωστόσο δεν έχει καμία ενημέρωση για το αν θα του δοθούν τα υπόλοιπα χρήματα για το 2012. «Την ίδια ώρα ο ΕΟΠΥΥ μας χρωστάει 2.000.000 ευρώ και οι εργαζόμενοί μας έχουν να πληρωθούν από τον Μάιο» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ιδρύματος. Το ίδρυμα «Θεοτόκος» δεν είναι το μοναδικό που περιμένει να λάβει νοσήλια και τροφεία από τον ΕΟΠΥΥ. Οι 22 από τους 32 φορείς δεν έχουν λάβει καθόλου χρήματα για το 2012, ενώ εκκρεμούν και εισφορές από το 2011.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ