Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Χωρίς επιτελείο και εκπρόσωπο ο Λ. Παπαδήμος

«Δεν είμαι πολιτικός» είχε πει στην πρώτη του δήλωση ως εντολοδόχος πρωθυπουργός ο Λουκάς Παπαδήμος, αλλά έκτοτε κάνει τα πάντα για να αυτοδιαψευστεί στην πράξη εγγράφοντας προφανώς υποθήκες για το μέλλον, όπως πιστεύουν πολλοί.

Κατ’ αρχάς βάζει σε σειρά τους υπουργούς του καλώντας τους πρωί πρωί σήμερα (και όχι αργά το μεσημέρι, όπως συνήθιζε να κάνει ο Γ. Παπανδρέου) σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με θέμα τον Προϋπολογισμό του 2012, ενώ χθες σε μια εξόχως πολιτική κίνηση παρέστη και μίλησε στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου. Από τη Δευτέρα ξεκινά τις διεθνείς επαφές του, αφήνοντας όμως πίσω του το απόλυτο χάος, αφού δεν έχει ακόμα καταστεί εφικτό να συγκροτήσει επιτελείο, μολονότι έχουν ήδη περάσει πολλές ημέρες.

Πρωτοφανής είναι η δυστοκία του νέου πρωθυπουργού να ορίσει και κυβερνητικό εκπρόσωπο, με αποτέλεσμα το Μέγαρο Μαξίμου να υπολειτουργεί, με «ξεχασμένους» εκεί τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του κ. Παπανδρέου, Γ. Ελενόπουλο, που μένει ώσπου να παραδώσει στον επόμενο, και δύο γραμματείς, οι οποίοι δεν κρίνουν σκόπιμο να ενημερώνουν ούτε καν για τις δραστηριότητες του πρωθυπουργού. Επίσης και η άλλη στενή συνεργάτιδα του κ. Παπανδρέου, Ρεγγίνα Βάρτζελη, φέρεται ότι δήλωσε ότι αδυνατεί να παραμείνει επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, παρότι της ζητήθηκε από τον νέο πρωθυπουργό. Την ίδια ώρα τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, από τον Παντελή Καψή και τον Κώστα Καλλίτση ως τον Αγγελο Στάγκο, τον Φοίβο Καρζή, ακόμα και τον Πέτρο Ευθυμίου, φαίνεται ότι «έχουν καεί», με επικρατέστερο τα τελευταία εικοσιτετράωρα για τη θέση τον πρώην διευθυντή του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, και νυν διοικητή της ΕΥΠ Κωνσταντίνο Μπίκα.

Στις Βρυξέλλες ταξιδεύει τη Δευτέρα ο κ. Παπαδήμος, προκειμένου να συναντήσει τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και από εκεί στο Λουξεμβούργο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Αγνωστο παραμένει αν στο ταξίδι του θα τον συνοδεύσει ο Ευ. Βενιζέλος, αλλά και πώς θα ταξιδέψει, αν δηλαδή θα πάει με το αεροπλάνο της γραμμής, στο πλαίσιο της οικονομικής λιτότητας της χώρας, ή με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο, που έχει ταυτιστεί με την άσκοπη σπατάλη του προκατόχου του εν μέσω κρίσης. Αν πάντως επιλεγεί το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, θα πρέπει το αργότερο έως σήμερα να κατατεθεί το σχετικό αίτημα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, μαζί με το οποίο θα ξεκαθαριστεί και κατά πόσον θα επισκεφθεί αργότερα το Βερολίνο και το Παρίσι για να συναντήσει τους ισχυρούς της Ευρώπης.

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα το πρωί αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για την κατάθεση αμέσως μετά στη Βουλή του Προϋπολογισμού του 2012, ενώ διευκρινίσεις επ’ αυτού θα δώσει αργότερα το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.


Κόντρες στην (άδεια) Βουλή για το Πολυτεχνείο υπό το βλέμμα του Λουκά

Διαξιφισμοί, τυπικά μηνύματα, άδεια βουλευτικά και υπουργικά έδρανα, αλλά και η παρουσία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου χαρακτήρισαν τη χθεσινή ειδική εκδήλωση της Βουλής για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Μπορεί οι βουλευτές που ήταν παρόντες να ήταν ελάχιστοι, αίσθηση προκάλεσε ωστόσο η παρουσία του κ. Παπαδήμου, καθώς είναι ο μοναδικός πρωθυπουργός των τελευταίων ετών που παραβρέθηκε σε τέτοια εκδήλωση της Βουλής. Απέναντί του πάντως τα βουλευτικά έδρανα ήταν άδεια.

Ακόμα κι έτσι, πάντως, δεν έλειψαν οι κόντρες, με τα κόμματα της Αριστεράς να στοχοποιούν τη νέα κυβέρνηση για τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ και τον εκπρόσωπό του να υποστηρίζει ότι ο ιστορικός του μέλλοντος θα κρίνει αν με τα γεγονότα που συνέβησαν το 1973 προέκυψε όσο θετικό αποτέλεσμα θα ανέμενε κανείς.

Μολονότι εξωκοινοβουλευτικός πρωθυπουργός, ο κ. Παπαδήμος όχι μόνο έδωσε το «παρών», αλλά πραγματοποίησε και μια μικρή τοποθέτηση, λέγοντας ότι η 17η Νοέμβρη δείχνει ότι ο ελληνικός λαός και ειδικότερα οι νέοι μπορούν να υπερβούν τις κρίσεις και να επιτύχουν εθνικούς στόχους όταν ενεργούν με αποφασιστικότητα και ενότητα.

Λίγη ώρα νωρίτερα, πάντως, οι τόνοι είχαν ανεβεί. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής χαρακτήρισε κυβέρνηση μαύρου μετώπου την κυβέρνηση συνεργασίας. Ακολούθησε η τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΛΑΟΣ Αγ. Κολοκοτρώνη με πολλά υπονοούμενα για τον ρόλο της «Γενιάς του Πολυτεχνείου» που «πρωταγωνίστησε στα πολιτικά πράγματα της χώρας από το ’73 έως σήμερα».

Η φράση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσα, ο οποίος χαρακτήρισε υβριστική τη στάση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, που «αρνείται την αξία και τη σημασία και την ιστορική καταγραφή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου».

Γιώργος Λυκουρέντζος


«Φύγε Γιώργο» λένε όλο και πιο πολλά στελέχη που δεν αποκλείουν διάσπαση

Προθεσμία έως την ερχόμενη εβδομάδα δίνουν τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ στον Γ. Παπανδρέου προκειμένου να κινήσει ο ίδιος τις διαδικασίες για τη διαδοχή στην ηγεσία του κόμματος. Εκείνος πάλι, από τον έκτο όροφο της Ιπποκράτους όπου εγκαταστάθηκε, ετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις του, φερόμενος πολύ κοντά στο να λάβει τις τελικές του αποφάσεις. Η συζήτηση πάντως στο εσωτερικό του κόμματος έχει ήδη ξεκινήσει, με άλλα στελέχη να προκρίνουν την ανάγκη ιδεολογικής συζήτησης και άλλα να ζητούν ευθέως την απομάκρυνση του Γ. Παπανδρέου από την ηγεσία,

«Ο Γ. Παπανδρέου πρέπει να ανοίξει τις διαδικασίες πριν από τις εκλογές, όπως ορίζει το καταστατικό, και να ξεκαθαρίσει τη θέση του» υποστήριξε χθες και ο Π. Ευθυμίου, ενώ την ανάγκη να ανασυνταχθεί το ΠΑΣΟΚ που «εμφανίζει εικόνα χυλού» υπογράμμισε ο Χρ. Πρωτόπαπας. «Δεν είναι δυνατόν να πας έτσι στις εκλογές, θα είναι άδικο για το ΠΑΣΟΚ, για την ιστορία, για την παράδοσή μας» είπε, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που προσδοκούν ακόμη από την παράταξη, εφόσον βέβαια αλλάξει». «Εθνική προσφορά» χαρακτήρισε την αποχώρηση του πρώην πρωθυπουργού και από την ηγεσία του κόμματος ο Γ. Λιάνης. Παραδεχόμενος ότι ο Γ. Παπανδρέου παραμένει ισχυρός στο Κίνημα, τον προέτρεψε να πάρει μόνος την απόφαση, αφού «αν μείνει, θα διασπαστεί το ΠΑΣΟΚ». Αίσθηση προκάλεσε η αποστροφή του λόγου του ότι «πρέπει κάποιοι να αποχωρήσουν (…) και αυτοί που θα μείνουν θα πρέπει να πάψουν να σκέφτονται πώς θα γίνουν πρωθυπουργοί».

Την ανάγκη να αποφευχθεί η εσωστρέφεια στο ΠΑΣΟΚ τόνισε ο Γ. Πεταλωτής, θυμίζοντας ότι ο Γ. Παπανδρέου «έχει αποδείξει ότι δεν γαντζώνεται σε καρέκλες (…) αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα ανεχθούμε από εδώ και πέρα να γινόμαστε και βορά του οποιουδήποτε θέλει να δει το ΠΑΣΟΚ να συρρικνώνεται». Να ανοίξει τη συζήτηση για το ποιο θα είναι το ιδεολογικό περιεχόμενο του κόμματος και «με ποιο λόγο πάμε στις εκλογές» ζήτησε η Λούκα Κατσέλη, ασκώντας δριμεία κριτική για το δημοψήφισμα που διόγκωσε την αναξιοπιστία της χώρας μας στο εξωτερικό, όπως είπε. «Να μιλήσουμε με ειλικρίνεια για το ποιο είναι το προφίλ του ηγέτη που χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος» είπε η Σοφία Γιαννακά, εκτιμώντας ότι η διαδικασία θα ανοίξει σύντομα και τονίζοντας πως δεν πρέπει να γίνει με «κανόνες λιθοβολισμού». «Δεν νομίζω ότι μπορούμε να πάρουμε μια απόφαση εν θερμώ αλλαγής του αρχηγού μέσα σε διάστημα δύο μηνών» είπε ο Γ. Διαμαντίδης, ζητώντας πάντως να τηρηθεί το καταστατικό και να ανοίξει ο Γ. Παπανδρέου τις διαδικασίες. Ενδεικτική του κλίματος εντός του ΠΑΣΟΚ είναι και η χθεσινή επίθεση του Σπ. Κουβέλη στον Γ. Παπακωνσταντίνου, με αφορμή το σχέδιο «Ηλιος».


Σάλος από τη δήλωση του οικονομικού διευθυντή του ΟΤΕ για επιστροφή στη δραχμή!

Ετοιμος για επιστροφή στη δραχμή είναι ο ΟΤΕ! Σάλο προκάλεσαν οι δηλώσεις που φέρεται να έκανε χθες ο οικονομικός διευθυντής του οργανισμού Κέβιν Κοπ περί λήψης μέτρων προετοιμασίας του ΟΤΕ για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή.

Οι φερόμενες δηλώσεις του οικονομικού διευθυντή της μεγαλύτερης εταιρίας της ΝΑ Ευρώπης, που ανήκει στη γερμανική Deutsche Telekom, με 30.000 εργαζομένους, έκαναν τον γύρο του κόσμου μέσω των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων. Στελέχη του ΟΤΕ προσπαθούσαν να συμμαζέψουν τα…ασυμμάζευτα, αλλά το κακό είχε γίνει.

Ο κ. Κοπ, ο οποίος αποτελεί εκτελεστικό μέλος του ΟΤΕ και μαθαίνει ελληνικά, φέρεται να δήλωσε σε συνέδριο της Morgan Stanley στη Βαρκελόνη ότι «εξετάζουμε να δούμε τι κινήσεις χρειάζεται να κάνουμε, ώστε να προστατευτούμε στην περίπτωση που έχουμε μια τέτοια εξέλιξη».

Στη συνέχεια υπήρξε πιο κατατοπιστικός. «Πρωταρχικός στόχος είναι να διαφυλαχθεί η ρευστότητα του ΟΤΕ.

Κατά την προηγούμενη χρονιά η εταιρία μετέφερε τα ταμειακά διαθέσιμά της από ελληνικές τράπεζες σε πολυεθνικές, είτε με παρουσία στην Ελλάδα είτε εκτός συνόρων. Πρόσθεσε ότι το μόνο ρευστό που διατηρεί η εταιρία σε ελληνικές τράπεζες αφορά αποκλειστικά τις τρέχουσες λειτουργίες της εταιρίας».

Αν όντως ο κ. Κοπ έκανε αυτές τις δηλώσεις και δεν παρερμηνεύτηκαν, τότε το ζήτημα που γεννάται είναι τεράστιο. Ο ΟΤΕ αυτομάτως «πυροβολεί» το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Το θέμα όμως της μεταφοράς των κεφαλαίων του ΟΤΕ στο εξωτερικό δεν είναι καινούργιο. Είχε δημιουργηθεί και επί διοικήσεως του Παναγή Βουρλούμη, ο οποίος αρνήθηκε τότε.

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ