Δευτέρα, 12 Απρίλιος 2021

Χωρίς ευρώ (!) οι στρατιωτικοί που κατέθεσαν χαρτιά για σύνταξη

Εμπαίζουν (πάλι) τους αποστράτους

Το υπουργείο Οικονομικών άφησε χωρίς ούτε ένα ευρώ τους στρατιωτικούς που έκαναν τα χαρτιά τους για σύνταξη

Το κενό μετά τις διατάξεις Κατρούγκαλου και οι κινήσεις Καμμένου

Ρεπορτάζ
Αγγελική Μαρίνου

Εμπαιγμός με τις συντάξεις των στρατιωτικών, καθώς η κυβέρνηση, αφού προχώρησε στην κατάργηση της χορήγησης των τρίμηνων αποδοχών στους αποστράτους, τώρα δεν καταβάλλει ούτε την προκαταβολή σύνταξης που δικαιούνται τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Εντείνοντας όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν το αίσθημα του αδιεξόδου και της εξαπάτησης, οι στρατιωτικοί που αποστρατεύτηκαν από τις ετήσιες κρίσεις του 2016 και μετά δεν έχουν λάβει ούτε σύνταξη ούτε εφάπαξ, λόγω αδυναμίας υπολογισμού των συντάξεών τους από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, εξαιτίας του νέου τρόπου υπολογισμού βάσει του νόμου Κατρούγκαλου.

Αντιμέτωποι με το οικονομικό αδιέξοδο και χωρίς πόρους για την επιβίωσή τους, οι απόστρατοι περιμένουν στην «ουρά» του ΕΦΚΑ για την απονομή των 100.000 και πλέον συντάξεων που εκκρεμούν, χωρίς καμία στήριξη έπειτα από τόσα χρόνια υπηρεσίας.

Μάλιστα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος με αίτημά του προς το υπουργείο Οικονομικών πρότεινε να καταβάλλεται η προκαταβολή έναντι σύνταξης από το ίδιο το υπουργείο (και όχι από το ΓΛΚ) στους αποστράτους των Ενόπλων Δυνάμεων, μέχρι την οριστική απόφαση απονομής σύνταξης. Η πρωτοβουλία του κ. Καμμένου σχετικά με τα αποστρατευόμενα στελέχη αναφέρεται στην καταβολής της προκαταβολή έναντι σύνταξης από τους φορείς μισθοδοσίας του ΥΠΕΘΑ αμέσως μετά την παύση της μισθοδοσίας τους. Η συγκεκριμένη προκαταβολή θα αναγράφεται στο Φύλλο Διακοπής Μισθοδοσίας και εν συνεχεία θα συμψηφίζεται με τη δικαιούμενη σύνταξη που θα εξάγεται από τον ΕΦΚΑ.

Με τον τρόπο αυτόν θα εξασφαλίζεται η αναγκαία ρευστότητα για τους μόνιμους στρατιωτικούς που απομακρύνονται από την υπηρεσία τους και θα παρέχονται σε αυτούς τα μέσα για την αντιμετώπιση των αναγκών τους μέχρι την οριστική απονομή της σύνταξής τους.Υπενθυμίζεται πως με απόφαση του Γιώργου Χουλιαράκη, με αναδρομική ισχύ από 1/1/2017, οι απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θα παίρνουν με βάση τα στοιχεία του φακέλου τους προκαταβολή σύνταξης αντί της χορήγησης των τρίμηνων αποδοχών. Συνεπώς ο στρατιωτικός που αποχωρεί από την υπηρεσία του λόγω συνταξιοδότησης θα λαμβάνει μέχρι την ημερομηνία έναρξης πληρωμής της οριστικής σύνταξής του προκαταβολή σύνταξης, στο ύψος του 50% του βασικού μισθού του κατά τον χρόνο της αποχώρησής του.

Η προκαταβολή αυτή θα συμψηφίζεται με τα ποσά της οριστικής σύνταξης που θα πληρωθούν αναδρομικά με την πρώτη καταβολή της σύνταξης.

Πάντως οι περικοπές μισθών και συντάξεων που επέβαλε η μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης για τους Ελληνες στρατιωτικούς τα τελευταία έτη ήταν οι μεγαλύτερες που υπέστη το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων και κρατικών λειτουργών (ειδικά μισθολόγια).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ