Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Χωρίς φάρμακα ΙΚΑ και στρατιωτικά νοσοκομεία

Χωρίς φάρμακα κινδυνεύουν να μείνουν τα ιατρεία του ΙΚΑ αλλά και τα στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας εξαιτίας των χρεών τους προς τις φαρμακευτικές εταιρίες, που αγγίζουν το μισό δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), αν η Πολιτεία δεν διευθετήσει το πρόβλημα, «υπάρχει άμεσος κίνδυνος ομαλής τροφοδοσίας τους σε φάρμακα». Παράλληλα κινδυνεύουν με λουκέτο εκατοντάδες επιχειρήσεις του κλάδου, με συνέπεια χιλιάδες εργαζόμενοι να βρεθούν στον δρόμο. Η κατάσταση δείχνει να είναι εκτός ελέγχου, ιδιαίτερα στο ΙΚΑ, το οποίο φαίνεται ότι έχει κηρύξει άτυπα στάση πληρωμών προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, όπως αναφέρει σε χθεσινή του ανακοίνωση ο σύνδεσμος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει ο ΣΦΕΕ έως τις 31/12/201, η κατάσταση είναι δραματική.

Τα συνολικά χρέη του ΙΚΑ για φάρμακα είναι 343.500.000 ευρώ. Το 2010 το ΙΚΑ αγόρασε φάρμακα αξίας 276.000.000 ευρώ, από τα οποία παραμένει ανεξόφλητο το 16,8%.

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι υπάρχουν ανεξόφλητα τιμολόγια αξίας 8.778.000 ευρώ, που έχουν εκδοθεί πριν από το 2010.

Εξίσου ανησυχητική είναι και η κατάσταση στα στρατιωτικά νοσοκομεία, καθώς το ποσό της οφειλής ξεπερνά πλέον τα 100.000.000 ευρώ, αφού δεν έχουν πληρώσει τα τελευταία δύο χρόνια!

Ειδικά το 2011 η κατάσταση δείχνει ανεξέλεγκτη, καθώς τα στρατιωτικά νοσοκομεία εξόφλησαν μόλις το 15% των αγορών φαρμάκων.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ