Κυριακή, 11 Απρίλιος 2021

Χωρίς φάρμακα λόγω των τιμών

Σοβαρές ελλείψεις σε ινσουλίνες, καθώς και σε κορτιζονούχα, αντικαταθλιπτικά, αντιπαρκινσονικά, αντικαρκινικά, καρδιολογικά και αντιθυρεοειδικά φάρμακα παρουσιάζει η ελληνική αγορά, με συνέπεια οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρουν τα θεραπευτικά τους σκευάσματα. Τα παραπάνω καταγγέλλει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) Κώστας Λουράντος, ο οποίος σημειώνει ότι οι ελλείψεις θα γίνουν εντονότερες το επόμενο διάστημα, μετά τη δημοσιοποίηση του νέου δελτίου τιμών στα φάρμακα, που θα ισχύσει για τους πολίτες από την 1η Νοεμβρίου.

Μάλιστα ο κ. Λουράντος αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι ήδη σήμερα οι ελλείψεις έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και αποτελούν ρεκόρ στην ιστορία της ελληνικής αγοράς.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς δήλωσε ότι με το νέο δελτίο τιμών στα σκευάσματα, που ανακοινώθηκε την Κυριακή, οι πολίτες θα έχουν φθηνότερα φάρμακα σε ποσοστό 16% μεσοσταθμικά.

«Τώρα πια υπάρχει ένα δίκαιο σύστημα που μειώνει τη φαρμακευτική δαπάνη ετησίως κατά 320.000.000 ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ, 80.000.000 από τα νοσοκομεία και 100.000.000 ευρω από τον πολίτη, που τ’ αγοράζει μόνος του» σημειωσε χθες ο κ. Σαλμάς.

Ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει και το παρασκήνιο που υπήρξε κατά την έκδοση του νέου δελτίου τιμών. Αρχικά είχε δημοσιοποιηθεί την περασμένη Τρίτη, άλλα αποσύρθηκε αμέσως μετά τις έντονες ενστάσεις που προέβαλαν ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), εξαιτίας των λαθών στις τιμές που εντοπίστηκαν, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο κ. Σαλμάς.

Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα το δελτίο να διορθωθεί δύο φορές και τελικά αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας την Κυριακή.

Ωστόσο, οι εταιρίες, σε ανακοίνωσή τους την περασμένη Παρασκευή, αναφέρουν ότι «σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτό να αποκατασταθεί ο σωστός και σύννομος τρόπος τιμολόγησης, αδυνατούμε από Δευτέρα (χθες) να τιμολογήσουμε τα συγκεκριμένα προϊόντα».

Από την πλευρά του, ο ΦΣΑ καταγγέλλει: «Οι πειραματισμοί εις βάρος της υγείας του ελληνικού λαού πρέπει να λάβουν τέλος. Ελπίζουμε να τελειώσει σύντομα η διαπραγμάτευση υπουργείου και φαρμακοβιομηχανίας, που γίνεται πίσω από τις κουρτίνες».

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ