Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021

Χωρίς ιδιότητα ο Αναστασιάδης στη Διάσκεψη του παραλόγου!

Αδιέξοδο πάλι μετά το «βέτο» της Τουρκίας για τις εγγυήσεις

Ρεπορτάζ
Νίκος Σταυρουλάκης

Ενώπιον νέου αδιεξόδου (ή και κατάρρευσης;) μετά το Μον Πελερέν βρέθηκε η πολυδιαφημισμένη πενταμερής διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό, καθώς δεν υπήρξε το παραμικρό σημείο σύγκλισης στο κρίσιμο τρίπτυχο «εγγυήσεις, παρεμβατικά δικαιώματα, ασφάλεια» μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών, με «βέτο» της Τουρκίας στο θέμα των εγγυήσεων.

Το σκηνικό που διαμορφώθηκε στο ουσιαστικό μέρος της συζήτησης (μετά τα επικοινωνιακά προαπαιτούμενα και την πανηγυρική έναρξη) ακύρωσε την όποια σκέψη για αναβαθμισμένη εκπροσώπηση των τριών εγγυητριών δυνάμεων σήμερα, με συμμετοχή στη διάσκεψη των πρωθυπουργών Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, με μια χλευαστική δήλωση απέναντι στη διεθνή κοινότητα και τη θεσμική παρουσία της στη Γενεύη του τύπου «έχουμε σοβαρότερες δουλειές να κάνουμε» (εννοώντας τις συζητήσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση στη χώρα του), κατέστησε σαφές ότι δεν θα μεταβεί στην Ελβετία, ακυρώνοντας τις προσδοκίες για επίτευξη προόδου.

Η τουρκική εμμονή για διατήρηση των εγγυήσεων και της παρουσίας κατοχικού στρατού τίναξε στον αέρα τη «διάσκεψη του παραλόγου», παρότι είχε στηθεί στα μέτρα της Αγκυρας, με τον ΟΗΕ να ικανοποιεί όλες τις τουρκικές επιθυμίες σε όλες τις πτυχές της διοργάνωσης. Ο Κύπριος Πρόεδρος εμφανίστηκε ισοϋψής με τον κατοχικό ηγέτη, καθώς Αναστασιάδης και Ακιντζί παρακάθισαν στο τραπέζι της Αίθουσας του Συμβουλίου στο Παλάτι των Εθνών του ΟΗΕ με καρτέλες που έγραφαν μόνο τα ονόματά τους.

Με τον ίδιο τρόπο (χωρίς τον τίτλο του) ο Νίκος Αναστασιάδης αποδέχθηκε πρόταση και παρέστη σε επίσημη δεξίωση του ΟΗΕ το μεσημέρι, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των αρχηγών των κυπριακών κομμάτων, πλην του προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα, που επέλεξε να παραστεί.
Η διαδικασία, όπως την οργάνωσε ο ΟΗΕ, πέταξε στα σκουπίδια τις προσδοκίες του Νίκου Αναστασιάδη περί διπλής ιδιότητας (Προέδρου και αρχηγού κοινότητας), ενώ και στην τοποθέτησή του στη διάσκεψη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου αποκάλεσε την Κύπρο «ούτω καλούμενη Κυπριακή Δημοκρατία». Συνολικά, το βάρος της αρνητικής έκβασης πέφτει πλέον πάνω στον Κύπριο Πρόεδρο, ο οποίος επέμενε σε συνέχιση της διαδικασίας του Μον Πελερέν παρά τις αντιρρήσεις των κομμάτων στην Κύπρο.

Αντί της πλήρους αποτυχίας και κατάρρευσης, συζητήθηκε πιθανότητα σύγκλισης συνόδου των εγγυητριών δυνάμεων σε επίπεδο ΥΠΕΞ (στις 23 Ιανουαρίου, ανέφερε ο Ν. Κοτζιάς), στην οποία επρόκειτο να παρουσιαστεί έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΑΣΕ, που θα αποτυπώνει την παρουσία των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο και το μέγεθος του οπλισμού και των δυνατοτήτων τους, προκειμένου να αναζητηθεί μοντέλο «αφοπλισμένης – αποστρατιωτικοποιημένης» Κύπρου!

Στο τέλος της ημέρας ούτε αυτή η πρόταση πέρασε μετά τις αντιρρήσεις Βρετανίας και Τουρκίας. Αντί αυτής αποφασίστηκε σύσκεψη σε τεχνικό επίπεδο στις 18 Ιανουαρίου και μετά θα ακολουθήσει συνάντηση σε επίπεδο ΥΠΕΞ. Χαρακτηριστικό του αδιεξόδου είναι το ότι πέντε ώρες μετά την έναρξη της απογευματινής συνεδρίασης (ξεκίνησε λίγο μετά τις 6 μ.μ.), με συμμετοχή του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, δεν είχε καταστεί δυνατό να υπάρξει ανακοινωθέν συμπερασμάτων της διάσκεψης. Στην όλη εξέλιξη αποφασιστικό ρόλο έπαιξε η σθεναρή στάση της Αθήνας στο θέμα των εγγυήσεων.

Σε δηλώσεις του πριν από την απογευματινή συνεδρίαση, ο Ν. Κοτζιάς επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιμένει στην κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ζητάει διασφαλίσεις ότι «η λύση θα προβλέπει κατάργηση εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, με συνεχή ροή αποχώρησης, καταληκτική ημερομηνία και συγκρότηση μηχανισμού από τον ΟΗΕ-ΟΑΣΕ παρακολούθησης της διαδικασίας». Νωρίτερα το πρωί, ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε: «Ο φόβος και ο κίνδυνος χρήσης βίας από τρίτους πρέπει να εξαλειφθούν από τον χάρτη της Κύπρου».

Εγκριση με δύο δημοψηφίσματα

Προς έγκριση από τους Κυπρίους θα τεθεί η όποια συμφωνία επιτευχθεί στη Γενεύη. Τα δημοψηφίσματα θα είναι δύο, τόσο στην ελεύθερη Κύπρο όσο και στα Kατεχόμενα, και οι ίδιοι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν. Στα δημοψηφίσματα αναφέρθηκε ο Αντόνιο Γκουτιέρες μετά το γεύμα εργασίας Αναστασιάδη – Ακιντζί. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ εμφανίστηκε αισιόδοξος, δηλώνοντας ότι σε εδαφικό, περιουσιακό και εξωτερική πολιτική έχει γίνει τεράστια πρόοδος, υπογράμμισε όμως ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία «θα επικυρωθεί από τους δύο λαούς». Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε με τη σειρά του: «Οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από τον κυπριακό λαό».

Νέα πρόκληση της Αγκυρας (για 28 νησιά)

Νέα τουρκική πρόκληση σημειώθηκε χθες σε διπλωματικό επίπεδο στο Αιγαίο, την ώρα των κρίσιμων συνομιλιών της Γενεύης, με την Αγκυρα να απαγορεύει στην Ελλάδα να αξιοποιήσει οικονομικά τα δικά της νησιά στο Αρχιπέλαγος. Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ προειδοποιεί να μην προχωρήσει η χώρα μας στην κατασκευή έργων για την κατοίκηση μικρών νησιών του Αιγαίου.

Πρόκειται για πρόγραμμα που η Ελλάδα έχει θέσει σε εφαρμογή εδώ και 20 χρόνια (μετά τα Ιμια) και υλοποιεί σταδιακά.

Το πρόγραμμα αυτό επανέφερε στη δημοσιότητα στις αρχές της εβδομάδας ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός με επιστολή στη Βουλή αναφερόμενος σε 28 ελληνικά νησιά του Αιγαίου και επιβεβαίωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος.

Με τον τρόπο αυτόν η Αγκυρα επαναφέρει τη λογική των γκρίζων ζωνών, αμφισβητώντας ελληνικό έδαφος.

Κύκλοι του ελληνικού ΥΠΕΞ απάντησαν αμέσως ότι το καθεστώς του Αιγαίου είναι ξεκάθαρο και δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης.

Χρ. Αυγή: Ντροπή για την αποδοχή του Αττίλα

Επίθεση στον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για τις διαπραγματεύσεις που κάνει στη Γενεύη με τους εκπροσώπους του ψευδοκράτους εξαπέλυσε η Χρυσή Αυγή. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφερόταν χαρακτηριστικά «ντροπή στον Αναστασιάδη και σε όσους ζητούν νομιμοποίηση του Αττίλα», ενώ ζήτησε να βγουν έξω από την Κύπρο ο τουρκικός στρατός και οι έποικοι.

Η Χρυσή Αυγή χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά του Κύπριου Προέδρου, ενώ επιτέθηκε και στην ελληνική κυβέρνηση για την εξαίρεση του γενικού γραμματέα Νίκου Μιχαλολιάκου από τις ενημερώσεις των πολιτικών αρχηγών που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Το βράδυ της Τετάρτης ο κ. Μιχαλολιάκος, στη διάρκεια της κοπής της πίτας της τοπικής οργάνωσης των βορείων προαστίων, αναφέρθηκε στο ίδιο θέμα χρησιμοποιώντας τη φράση «σταλινικός αποκλεισμός». Μάλιστα, νωρίτερα είχε στείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην οποία σημείωνε ότι η Χρυσή Αυγή είναι ενάντια σε κάθε λύση ομοσπονδιακή, την οποία προωθεί ξεκάθαρα ο Αναστασιάδης και οδηγεί «στην τουρκοποίηση της Κύπρου».

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ