Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021

Χωρίς «κούρεμα» δεν επιστρέφουν ούτε οι τροϊκανοί!

Η εμπλοκή των διαπραγματεύσεων για το εθελοντικό «κούρεμα», γνωστό ως PSI, της αξίας των ελληνικών ομολόγων (στις οποίες οι δανειστές απαιτούν αποικιοκρατικά επιτόκια έως και 8%) φέρνει μόνο τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας στην Αθήνα. Οι επικεφαλής αξιωματούχοι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ (Τόμσεν, Μαζούχ, Μορς), ενώ κανονικά είχε προγραμματιστεί να έρθουν αμέσως μετά την έλευση της τεχνικής αντιπροσωπίας, υπάρχουν ασφαλείς πληροφορίες ότι θα περιμένουν πρώτα την έκβαση των συνομιλιών για το PSI, οι οποίες -εκτός απροόπτου- θα ξεκινήσουν μεθαύριο την Τετάρτη. Οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα έρθουν το νωρίτερο την ερχόμενη Παρασκευή 20 Ιανουαρίου.

Την επανάληψη των διαπραγματεύσεων ζητά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Να σημειωθεί ότι αυτές διεκόπησαν ξαφνικά την Παρασκευή, μετά την τακτική που ακολούθησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος απείλησε τους ιδιώτες πιστωτές ότι θα κάνει υποχρεωτική τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων.

Ουσιαστικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος τούς απείλησε ότι θα ενεργοποιήσει τις λεγόμενες ρήτρες συλλογικής δράσης (Collective Action Clauses – CAC) , με τις οποίες υποχρεώνεται η μειονότητα των ομολογιούχων να αποδεχτεί τους όρους με τους οποίους θα συμφωνήσει η πλειονότητα. Πρόκειται όμως για ένα γεγονός, το οποίο, εφόσον συμβεί, ισοδυναμεί με «επιλεκτική χρεοκοπία» για τη χώρα μας.

Ο εκβιασμός Βενιζέλου προκάλεσε νέο κύκλο εντάσεων με τους ομολογιούχους, οι οποίοι προηγουμένως είχαν διαφωνήσει σε υψηλούς τόνους με τον υπουργό Οικονομικών για το κουπόνι (επιτόκιο) και τη χρονική διάρκεια των νέων ομολόγων. Οσο χαμηλότερο είναι το κουπόνι και μεγαλύτερη η χρονική διάρκεια των νέων τίτλων που θα ανταλλαχθούν με τους υφιστάμενους τόσο υψηλότερες είναι οι ζημίες για τους ιδιώτες σε όρους καθαρής παρούσας αξίας.

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει τη μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων ύψους 206 δισ. ευρώ που έχουν στην κατοχή ιδιώτες κατά 50% και την ανταλλαγή με νέους τίτλους στο 35% της ονομαστικής αξίας. Το υπόλοιπο 15% θα δοθεί με τη μορφή μετρητών. Οι τράπεζες είχαν δύο επιλογές: Είτε 20ετή ομόλογα με επιτόκιο 4% είτε 30ετή με 5%. Οι ιδιώτες απέρριψαν την πρόταση της ελληνικής πλευράς και ζήτησαν επιτόκιο 6% συνδεδεμένο με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ή αλλιώς 8% (!). Επίσης, τα νέα ομόλογα να διέπονται από το αγγλικό δίκαιο.

Τα δεδομένα αυτά θα εισέλθουν σε νέα βάση διαπραγμάτευσης την Τετάρτη. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος με δήλωσή του εμφανίστηκε αισιόδοξος, δηλώνοντας ότι «θα γεφυρωθεί η διαφορά» στην υπόθεση του PSI. Σχετικά με τα ποσά που θα χρειαστεί το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, είπε ότι το ποσό αυτό θα φτάσει τα 40 δισ. ευρώ από τα 130 δισ. που προβλέπονται στη νέα δανειακή σύμβαση.

Η εμπλοκή πάντως των διαπραγματεύσεων στο PSI έχει προκαλέσει δυσφορία στην τρόικα, που για την ώρα στέλνει στην Αθήνα μόνο τα τεχνικά κλιμάκια. Οι ξένοι από τις επαφές που θα έχουν στο υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να σχηματίσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα τόσο για το έλλειμμα του 2011.

Μάριος Χριστοδούλου


 

Πλαφόν στα 1100 ευρώ ή 750 ευρώ για όλους τα δυο σενάρια για τον 13ο και 14ο μισθό!

Ακονίζεται το «τσεκούρι» για τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Η επιβολή πλαφόν στον 13ο και τον 14ο μισθό, η μείωση του κατώτατου μισθού και το «πάγωμα» των ωριμάνσεων συνθέτουν τις «αιμοβόρες» απαιτήσεις των δανειστών, που σιγοντάρουν και οι εργοδότες με την υπόγεια στήριξη της κυβέρνησης. Αν δεν τα βρουν κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι στον διάλογο για το κόστος της εργασίας, που ξεκινά την Τετάρτη, τότε είναι ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να νομοθετήσει πραξικοπηματικά, επιβάλλοντας τις περικοπές με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Πρόκειται για περικοπές που προωθεί η ίδια κυβέρνηση στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, καθώς όπως αποκάλυψε χθες ο επικεφαλής του γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Πάνος Καρβούνης δεν υπάρχει επίσημο αίτημα της τρόικας για μείωση του 13ου και 14ου μισθού.

Η κυβέρνηση φέρεται να προκρίνει το σενάριο της επιβολής «πλαφόν» 1.500 ευρώ μεικτές μηνιαίες αποδοχές (περίπου 1.100 καθαρά), κάτω από το οποίο θα καταβάλλονται ολόκληρος ο 13ος και ο 14ος μισθός, με παράλληλη διατήρηση των κατώτερων αμοιβών στα σημερινά επίπεδα. Για τους μισθωτούς με υψηλότερο μισθό το δώρο θα πλαφονάρεται στα επίπεδα των εργαζομένων της προηγούμενης κατηγορίας. Αυτό, βέβαια, είναι το καλό σενάριο. Διότι υπάρχει και ένα άλλο που εξετάζεται, το οποίο προβλέπει ότι ο 13ος και ο 14ος μισθός θα είναι για όλους τους εργαζομένους 750 ευρώ έκαστος.

Μέχρι τώρα, το μόνο θέμα για το οποίο φαίνεται ότι μπορεί να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της κυβέρνησης είναι η μείωση των εισφορών (μη μισθολογικό κόστος), ενώ ακόμα αναζητείται λύση κοινής αποδοχής για το μισθολογικό κόστος.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις αποφεύγουν να αναφερθούν στον κατώτατο μισθό, καθώς γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αιτία πολέμου για τα συνδικάτα. Ομως, γίνεται λόγος για πάγωμα της ΕΓΣΣΕ για την επόμενη τριετία, κάτι που σημαίνει την ουσιαστική κατάργησή της. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΓΣΣΕ, που υπεγράφη το 2010, προέβλεπε αυξήσεις 1,7% από 1ης Ιουλίου 2011 και ήδη υπάρχουν φωνές, όπως του Βασίλη Κορκίδη, προέδρου της ΕΣΕΕ, που κάνουν λόγο να μην ισχύσει στην πράξη.

Η τρόικα έχει εκφράσει την έντονη διαφωνία της για τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο το συνολικό μισθολογικό κόστος. Ηδη τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών προετοιμάζουν την επιβολή ενός νέου φόρου-χαράτσι, από τον οποίο τα έσοδα θα πηγαίνουν απευθείας στα ασφαλιστικά ταμεία.

Τις ακόλουθες ημέρες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Δημοσίου – τρόικας – κοινωνικών εταίρων αναμένεται να επικεντρωθούν και στα ακόλουθα:

– Το πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα για μία τριετία.

– Αναστολή των ωριμάνσεων, δηλαδή τη μη εφαρμογή των αυξήσεων που προβλέπονται με τη συμπλήρωση των τριετιών.

– Καθιέρωση συγκεκριμένου ποσοστού «απόκλισης» των κλαδικών συμβάσεων από την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας.Νέες επιθεωρήσεις από την Τρίτη του «ψαλιδοχέρη» Ράιχενμπαχ που θέλει ακόμα πιο χαμηλές αποδοχές

Και ο επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης» της Κομισιόν για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ τάσσεται υπέρ της «συγκράτησης των αποδοχών», καθώς φουντώνει η συζήτηση για την τύχη του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Σε συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής» ο Γερμανός γκαουλάιτερ, που έρχεται την Τρίτη στην Αθήνα, υποστηρίζει ότι «η συγκράτηση των μισθών και η αύξηση της παραγωγικότητας θα βοηθήσουν να καλυφθεί το χάσμα ανταγωνιστικότητας μεταξύ της ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας». Ο ίδιος, όμως, παραδέχεται ότι από το 2010 το μοναδιαίο κόστος εργασίας στην Ελλάδα περιορίζεται ταχύτερα σε σύγκριση με την υπόλοιπη ευρωζώνη. Προβλέπει δε ότι με τους σημερινούς ρυθμούς μείωσης των μισθών οι αυξήσεις στο κόστος εργασίας κατά την περασμένη πενταετία θα έχουν εξανεμιστεί ως το τέλος του 2013.

Ο Χορστ Ράιχενμπαχ θα έχει αυτή την εβδομάδα σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, όπως ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ.λπ. Θα συναντηθεί, επίσης, με πρέσβεις ξένων χωρών, αλλά και μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Εχουν ήδη προγραμματιστεί συναντήσεις με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη καθώς και τον υπουργό Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο.

Η νέα «επιθεώρηση» από τον κ. Ράιχενμπαχ θα επικεντρωθεί στα σημεία που επισημαίνονται στην πρώτη έκθεση της «Ομάδας Δράσης». Τα στελέχη του ελέγχουν αν οι διάφοροι στόχοι που θέτει η κυβέρνηση για την υλοποίηση σειράς δεσμεύσεων είναι ρεαλιστικοί. Επιπλέον πιέζουν ώστε να βελτιωθεί η απόδοση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και η απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων, μέσω την κατάργησης γραφειοκρατικών εμποδίων.

Οπως επισημαίνει και στη συνέντευξή του ο επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης», θεωρεί ότι για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις απαιτούνται επαγγελματική διαχείριση του προσωπικού στον δημόσιο τομέα, αποτελεσματική ηλεκτρονική διακυβέρνηση και συνετή διαχείριση του Προϋπολογισμού.


 

Ο Κουτρουμάνης τώρα λέει όχι σε μείωση κύριων συντάξεων

Την ώρα που δρομολογεί μειώσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα και περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, διαπιστώνει ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις». Αυτό υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης κατά τη διάρκεια ομιλίας σε εκδήλωση για το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης. Ο κ. Κουτρουμάνης παραδέχτηκε ότι οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, που φτάνουν το 45%-50% του μισθού, αποτελούν αντικίνητρο για την ενίσχυση της απασχόλησης, ειδικά σε περιόδους κρίσης. Πρόσθεσε επίσης ότι το σύστημα ελέγχου των επιχειρήσεων από τα ασφαλιστικά ταμεία είναι άδικο και αναποτελεσματικό.

Ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι έχει προταθεί στους κοινωνικούς εταίρους η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% υπό τρεις προϋποθέσεις: Να ενταχθούν στο σύστημα ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, να πληρώνουν ταυτόχρονα μέσω τραπεζών τους μισθούς, τις εισφορές και τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών και να καταβάλλουν ανελλιπώς τις εισφορές τους.

Γενικές ήταν οι διατυπώσεις του κ. Κουτρουμάνη για το θέμα των επικουρικών συντάξεων. Οπως είπε, η αναπροσαρμογή των συντάξεων και η ενοποίηση των επικουρικών ταμείων είναι αντικείμενο διαβούλευσης μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Στόχος είναι η διασφάλιση των επικουρικών συντάξεων με νέους τρόπους χρηματοδότησης και ο εξορθολογισμός των παροχών των ταμείων «εκεί όπου υπάρχουν ελλείμματα και υπερβολές».

Η σύνταξη στην Ελλάδα αποτελεί το μοναδικό ή το κύριο εισόδημα περίπου του 75% των ηλικιωμένων και η μεσοσταθμική μείωση στις συντάξεις κατά 10% τα τελευταία χρόνια είχε αρνητικές συνέπειες στο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων.


Τι είπε ο Νταλάρα στα γκαρσόνια του «Μ. Βρετάννια»

Απαισιόδοξος σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για το PSI είναι ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα. Αυτό δεν προκύπτει από δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους ή σε κάποιο ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο, αλλά από κουβεντούλα με τα γκαρσόνια του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετάννια»! Ναι, καλά διαβάσατε. Ο κ. Νταλάρα, όταν επέστρεψε την Παρασκευή το βράδυ από το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για το «κούρεμα» του χρέους και κάθισε στο ξενοδοχείο στο οποίο διέμενε για φαγητό, δέχτηκε καταιγισμό ερωτήσεων από τα γκαρσόνια, που έσπευσαν μαζί με τα εδέσματα να μάθουν τι γίνεται. Μην μπορώντας να κάνει διαφορετικά, αναγκάστηκε να «κελαηδήσει»… και να τους πει ότι τα πράγματα δεν πήγαν καλά. Σε δεύτερη πάντως ερώτηση για το να είναι αισιόδοξος για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, απέφυγε να απαντήσει και έδωσε βάρος στο πιρούνι του…

{{-PCOUNT-}}34{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ