Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021

Χωρίς παράβολα οι αγωγές λόγω των capital control

«Παγώνουν» τα έσοδα από πάσης φύσεως οικονομικές υποχρεώσεις στα δικαστήρια, με εγκύκλιο του υπουργού

«Παγώνει» ακόμα μία σημαντική πηγή εσόδων για το κράτος, καθώς, με εγκύκλιο του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, μπαίνει μπλόκο στην εκπλήρωση πάσης φύσεως οικονομικών υποχρεώσεων στα δικαστήρια, εκ μέρους των πολιτών, λόγω της τραπεζικής αργίας. Συγκεκριμένα, με την εγκύκλιο του κ. Παρασκευόπουλου, η οποία εκδόθηκε χθες και απευθύνεται σε όλα τα δικαστήρια, τις εισαγγελίες, τους δικηγορικούς και συμβολαιογραφικούς συλλόγους της χώρας, παρέχονται διευκρινίσεις για την άσκηση ενδίκων βοηθημάτων και μέσων κατά την τραπεζική αργία.

Οπως ορίζεται, κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας δεν θα καταβάλλονται εγγυήσεις που επιβάλλονται για να αφήνονται ελεύθεροι οι κατηγορούμενοι, χρήματα για τη μετατροπή ποινών, δικαστικά παράβολα για την κατάθεση μηνύσεων ή άλλων ενδίκων μέσων και γενικά οποιοδήποτε ποσό έχει σχέση με δικαστικές πράξεις. Πρόκειται για χρηματικά ποσά τα οποία καθημερινά συγκεντρώνονταν στους δικαστικούς σχηματισμούς της χώρας και πρόσφεραν «ζεστό χρήμα» στα κρατικά ταμεία.

Ωστόσο, μετά την έκδοση της εγκυκλίου από τον υπουργό Δικαιοσύνης και για όσο διαρκεί η τραπεζική αργία, δεν θα έχουν πλέον υποχρέωση οι πολίτες που ασκούν δικαστικές πράξεις ή υπόκεινται συνέπειες λόγω παραβάσεων στις οποίες έχουν υποπέσει να καταβάλουν τα χρήματα αυτά. Για παράδειγμα, εάν ο ανακριτής αποφασίσει να αφεθεί ελεύθερος κατηγορούμενος με εγγύηση, η καταβολή της θα πρέπει να γίνει μετά τη λήξη της τραπεζικής αργίας και όσο διαρκεί, ο άνθρωπος αυτός θα μπορεί να είναι ελεύθερος χωρίς να έχει πληρώσει το ποσό που του έχει επιβληθεί.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται, επίσης, ότι «αυτονόητο είναι ότι με τη λήξη της τραπεζικής αργίας αίρεται και ο σχετικός λόγος ανωτέρας βίας και αναβιώνει η υποχρέωση καταβολής των αντίστοιχων οικονομικών υποχρεώσεων».

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ