Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

Χωρίς τις εκπτώσεις καταβάλλεται η πρώτη δόση του Σεπτεμβρίου

Κανονικά, χωρίς τις εκπτώσεις που δικαιούνται (μειωμένο φόρο κατά 50% ή έκπτωση 20% για τα κενά), θα πληρώσουν την πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΔΙΑ) οι υπόχρεοι φορολογούμενοι. Οπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δικαιούνται έκπτωση 50% ή έχουν στην κατοχή τους ακίνητα που καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013 ήταν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα και δικαιούνται έκπτωση 20% θα πρέπει να πληρώσουν τον αυξημένο φόρο και στα τέλη Οκτωβρίου θα γίνει νέα εκκαθάριση, στην οποία θα υπολογιστούν οι ελαφρύνσεις που προβλέπει η νομοθεσία. Αντίθετα, όσοι δικαιούνται έκπτωση 100% από τον φόρο θα απαλλαγούν αυτομάτως από το υπουργείο Οικονομικών χωρίς να χρειάζεται να κάνουν καμία απολύτως ενέργεια.

Οι καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής των δόσεων είναι οι εξής:
*1η δόση έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2014.
*2η δόση έως τις 31 Οκτωβρίου 2014.
*3η δόση έως τις 28 Νοεμβρίου 2014.
*4η δόση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014.
*5η δόση έως τις 30 Ιανουαρίου 2015.
*6η δόση έως τις 27 Φεβρουαρίου 2015.

Αναφορικά με τις διορθώσεις στο Ε9, η εφαρμογή θα ανοίξει και πάλι στις αρχές Οκτωβρίου, ώστε οι φορολογούμενοι να τροποποιήσουν την περιουσιακή τους κατάσταση, ενώ θα δύνανται να υποβάλουν ηλεκτρονικά, εμπρόθεσμα έως και την 30ή Νοεμβρίου, δήλωση Ε9, με την οποία θα διορθώσουν, διαγράψουν ή συμπληρώσουν στοιχεία των ακινήτων τους.

Τον Δεκέμβριο θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) με τη διαρκή ενημέρωση του περιουσιολογίου με τις μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης που επήλθαν στο έτος 2014. Η εφαρμογή αυτή θα παραμένει διαρκώς ανοιχτή, ώστε οι φορολογούμενοι να ενημερώνουν την περιουσιακή τους κατάσταση μέσα σε έναν μήνα από τη μεταβολή αυτή, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία. Ειδικότερα, μεταβολές που πραγματοποιήθηκαν από 1/1/2014 έως και 30/11/2014 θα δηλωθούν έως και τις 31/1/2015. Οι μεταβολές που θα πραγματοποιηθούν εντός του μηνός Δεκεμβρίου του 2014 θα δηλωθούν τον Ιανουάριο του 2015, σε 30 ημέρες από τη μεταβολή.

Σ. Κ.

Π. Καμμένος: Εγώ δεν θα πληρώσω

«Αντάρτικο» για τον ΕΝΦΙΑ ξεκινά ο Πάνος Καμμένος (φωτό), κάνοντας γνωστό ότι ο ίδιος δεν σκοπεύει να τον πληρώσει αλλά και προτρέποντας τους πολίτες να πράξουν το ίδιο. «Δεν μπορεί να μιλάμε για μια φορολογία η οποία είναι παράνομη και αντισυνταγματική. Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος που οι Ελληνες δεν πρέπει να πληρώσουν. Τον αντέγραψαν -λέει- από τη Ρουάντα. Είναι δικαίωμά τους στη Ρουάντα να κάνουν αυτό που θέλουν και ο λαός της Ρουάντα να αντιστέκεται, αλλά στην Ελλάδα δεν μπορεί να καταργείται η ιδιωτική περιουσία» δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.  Προανήγγειλε δε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, δηλώνοντας βέβαιος ότι «υπάρχουν δικαστές που θα δικαιώσουν τις θέσεις τις οποίες έχουμε». Επίσης, ανακοίνωσε ότι οι ΑΝ.ΕΛ. θα δημοσιοποιήσουν την  Τετάρτη την πρότασή τους για τα «κόκκινα» δάνεια. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης και θα τους ζητήσει να καταθέσουν από κοινού σχετική πρόταση νόμου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ