Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

«Χώρισε» η Γιάννα από τον ΣΥΡΙΖΑ

Δεν ανανέωσαν το διπλωματικό διαβατήριο της Αγγελοπούλου, που απάντησε με οργή
■ Με μια ανακοίνωση σκέτο δηλητήριο δηλώνει ότι παραιτείται από τη θέση της πρέσβεως εκ προσωπικοτήτων, κόβοντας κάθε σχέση με τον Τσίπρα 
 
Από την προεκλογική υποστήριξη και τα συνέδρια στις ΗΠΑ με τους Κλίντον στην οριστική ρήξη

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το άρθρο

Η Θέση μας: Το αδύνατο είναι εφικτό!

Διαβάστε online την «δημοκρατία» ,εδώ

Διαβάστε επίσης: 

►Φεύγει η τρόικα χωρίς συμφωνία! Ολα «στον αέρα»

►Θέμα χωρισμού Κράτους – Εκκλησίας άνοιξε (επισήμως) ο Τζανακόπουλος

►Απόφαση-κόλαφος για Μπόμπολα, K. Σημίτη και Ελληνικός Χρυσός!

►ΗΠΑ: Βρήκαν το «κλειδί» του αδυνατίσματος δύο Ελληνίδες

«Αντίο» από Γιάννα σε Αλέξη

Αρνήθηκαν να της ανανεώσουν το διπλωματικό διαβατήριό της

Ρεπορτάζ
Κώστας Παπαχλιμίντζος

Διαζύγιο» παίρνει από τον ΣΥΡΙΖΑ η Γιάννα Αγγελοπούλου, με μια ηχηρή κίνηση, που δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Σχεδόν 20 χρόνια μετά τον ορισμό της ως πρέσβεως εκ προσωπικοτήτων, η κυρία Αγγελοπούλου ανακοίνωσε επισήμως ότι αποποιείται τον τίτλο και πως καταθέτει το διπλωματικό διαβατήριό της.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», η πρώην πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» ενοχλήθηκε σφόδρα από καθυστερήσεις και διαρκή προσκόμματα που παρουσιάζονταν στην ανανέωση του διπλωματικού διαβατηρίου της. Οι «περίεργες» αυτές ενέργειες εκτιμάται ότι πηγάζουν απευθείας από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς το γυαλί στις σχέσεις Τσίπρα – Αγγελοπούλου έχει ραγίσει προ καιρού, πριν σπάσει οριστικά χθες.

«Μετά τη σειρά ενεργειών και παραλείψεων που αφορούν την ιδιότητά μου ως πρέσβεως εκ προσωπικοτήτων, που κατέχω από το 1998, και την έκδοση του διπλωματικού διαβατηρίου που παρακολουθεί την ιδιότητα αυτή, είμαι υποχρεωμένη να αποποιηθώ» σημειώνει η κυρία Αγγελοπούλου στην ανακοίνωσή της. «Την ανάθεση αυτή την εξέλαβα πάντα ως αναγνώριση στο πρόσωπό μου και, αντίστοιχα, με όλες μου τις δυνάμεις, όλα αυτά τα χρόνια προσέφερα στη χώρα μου εν γνώσει όλων των κυβερνήσεων» συνεχίζει και καταλήγει: «Ποτέ δεν ζήτησα τίποτε από κανέναν. Συνεχίζω, πέραν των εκάστοτε κυβερνητικών συμπεριφορών, να προσφέρω και να υπηρετώ αυτό που κρίνω ως σημαντικό για τη χώρα μας».

Η κυρία Αγγελοπούλου είχε τοποθετηθεί στην εν λόγω θέση, που αμείβεται με μισθό εν ενεργεία πρέσβη, από την κυβέρνηση Σημίτη το 1998. Στις αρχές Ιανουαρίου 2013, με επιστολή της στον τότε υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο, δήλωσε ότι παραιτείται «του προβλεπόμενου για τη θέση εκ προσωπικοτήτων μισθού». Οπως ανέφερε στην επιστολή, το σύνολο του ποσού που είχε λάβει από τον Σεπτέμβριο του 1998 το διέθεσε στην υποστήριξη φορέων με κοινωνικούς σκοπούς. Η δυνατότητα παραίτησης από την προβλεπόμενη για αυτή τη θέση αμοιβή δόθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά με τον νόμο 4104/2013.

Η ίδια ποτέ δεν έκρυψε τη συμπάθειά της προς τον κ. Τσίπρα, από την εποχή που ο τελευταίος ήταν ακόμα αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το βράδυ των ευρωεκλογών του 2014, όταν για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ ανεδείχθη πρώτο κόμμα σε εθνική εκλογική αναμέτρηση, σε τηλεοπτική συνέντευξή της δήλωνε «ευτυχής ως Ελληνίδα, διότι δεν είμαστε πια στο status quo που ήμασταν δεκαετίες πριν» και τόνιζε πως «εμφανίζονται νέες δυναμικές, εμφανίζονται νέα κόμματα, νέοι συνδυασμοί».
Τρεις μήνες αργότερα, σε συνέντευξή της σε κυριακάτικη εφημερίδα, έδειχνε εκ νέου την προτίμησή της. «Μ’ αρέσει καθετί που είναι νέο. Οταν κοιτάς το παλιό και δεν σου αρέσει, οι επιθυμίες σου σε σπρώχνουν εκ των πραγμάτων προς το νέο» δήλωνε, ενώ επεφύλασσε και μια προσωπική αναφορά στον κ. Τσίπρα: «Βλέπω ότι ο κόσμος που τον παρακολουθεί ελπίζει σε κάτι καλύτερο».

Στη συνέχεια, μετά την άνοδό του στην εξουσία, τον βοήθησε με τις διεθνείς διασυνδέσεις της να ανοίξει την περπατησιά του σε Ευρώπη και Αμερική. «Οποτε θεώρησα ότι θα τους ήταν χρήσιμο, συνέβαλα στο να γίνουν επαφές με το διεθνές σύστημα» έλεγε η ίδια σε πρόσφατη συνέντευξή της. «Πραγματικά προσπάθησα να τον βοηθήσω να δει τον “μεγάλο κόσμο στο εξωτερικό” – ο ίδιος παραδεχόταν ότι δεν είχε την πείρα ακόμα».

Ολα άλλαξαν το καλοκαίρι του 2015, όταν η κυβέρνηση Τσίπρα οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Για την επικοινωνία που είχε εκείνη την περίοδο με τον πρωθυπουργό δήλωνε αργότερα: «Είδα τα πράγματα να παίρνουν δρόμο ολισθηρό και γι’ αυτό αισθάνθηκα υποχρεωμένη να θυμίσω τις θεμελιώδεις αγκυρώσεις που θεωρώ ότι η Ελλάδα δεν είναι νοητό να χάσει – αναφέρομαι στο ευρωπαϊκό της ανήκειν».

Το γυαλί ράγισε μετά την τραγική εμφάνιση του κ. Τσίπρα στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2015, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου Clinton Global Initiative.
Η συμμετοχή του είχε εξασφαλιστεί με μεσολάβηση της κυρίας Αγγελοπούλου, που διατηρεί προσωπικές σχέσεις με τον Μπιλ Κλίντον. Εναν χρόνο αργότερα «κάρφωσε» τον κ. Τσίπρα για την παρουσία του εκείνη, υπογραμμίζοντας ότι η ίδια δεν θα μπορούσε να μιλήσει με έναν άνθρωπο που σέβεται χωρίς να έχει προετοιμαστεί.

Ο ρόλος του γιου της στην αρχική προσέγγιση με ΣΥΡΙΖΑ

Πώς αποφάσισε η παλιά βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας να αγκαλιάσει τη ριζοσπαστική Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ; Η Γιάννα Αγγελόπουλου ρωτήθηκε σε συνέντευξή της τον Οκτώβριο του 2014 για το κατά πόσο την επηρέασε ο πρωτότοκος γιος της Παναγιώτης.

«Ολα μου τα παιδιά με επηρεάζουν. Αυτά που μαθαίνω από τα παιδιά μου είναι η φρέσκια άποψη, που ακόμα και εγώ μπορεί να μην έχω…» είπε και πρόσθεσε λίγο μετά με νόημα: «Μου έδειξε τις προάλλες ο γιος μου κάτι που είχε πει ο Κέινς, όταν τον ρώτησαν γιατί είχε αλλάξει άποψη: “Οταν τα δεδομένα της πραγματικότητας αλλάζουν, αλλάζουν και οι απόψεις μου. Εσείς τι κάνετε;”»

Ο 27χρονος σήμερα Παναγιώτης Αγγελόπουλος, ανήσυχο και αντισυμβατικό πνεύμα από μικρός, παράλληλα με τις σπουδές του στο Χάρβαρντ συμμετείχε σε δράση στο Ελ Σαλβαδόρ, βοηθώντας τους απόρους και τους αστέγους.
Ηταν ενεργός και στο κίνημα των Αγανακτισμένων στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2011, ενώ αρθρογραφούσε υπέρ ανάλογων κινημάτων και πρωτοβουλιών. Το 2012 είχε παρακολουθήσει από κοντά και την προεκλογική συγκέντρωση του κ. Τσίπρα στην Ομόνοια. Συγκλίνουσες πληροφορίες θέλουν να επηρέασε τη μητέρα του στην προσέγγισή της με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον αρχηγό του.

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ