Πέμπτη, 22 Απρ 2021

Χρ. Αυγή: Κατηγορίες σε 1.109 σελίδες

Ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα για τον προσδιορισμό της έναρξης της δίκης της Χρυσής Αυγής μετά την έκδοση του πολυσέλιδου (1.109 σελίδες) παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας με τον οποίο παραπέμπονται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων 69 κατηγορούμενοι, ενώ μια ανήλικη κατηγορούμενη θα δικαστεί από το Δικαστήριο Ανηλίκων. Μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκονται 18 -πρώην και νυν- κοινοβουλευτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής που πρόκειται να δικαστούν για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης (ένταξης και διεύθυνσης). Εξι βουλευτές αντιμετωπίζουν και το κακούργημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής, ενώ κατά περίπτωση οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν και αδικήματα όπως ανθρωποκτονία, απόπειρα ανθρωποκτονίας, παράνομη οπλοκατοχή, ψευδορκία, κατοχή ναρκωτικών κ.λπ.

Τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα γίνει γνωστή η ημερομηνία έναρξης της δίκης που θα κληθεί να κρίνει εάν ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, οι βουλευτές που εκλέχθηκαν με το κόμμα το 2012 και 52 μέλη με τον «μανδύα» του πολιτικού κόμματος δρούσαν ως εγκληματική οργάνωση στα ναζιστικά πρότυπα. Η πλειοψηφία του Συμβουλίου Εφετών υιοθέτησε πλήρως την πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Ισίδωρου Ντογιάκου, υποστηρίζοντας ότι η Χρυσή Αυγή από το 2008 και μετά παίρνει τη μορφή εγκληματικής οργάνωσης και από το 2012 και μετά κορυφώνει τη δράση της. Στην κορυφή της οργάνωσης, σύμφωνα πάντα με το βούλευμα, βρίσκεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος «ως επικεφαλής και απόλυτα κυρίαρχος αρχηγός» και ακολουθούν οι βουλευτές-περιφερειάρχες και ο υπεύθυνος κάθε τοπικής οργάνωσης-πυρηνάρχης.

Ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με το βούλευμα, «παρείχε οδηγίες και εντολές προς τα μέλη, γνωρίζοντας τις ενέργειές τους και ελέγχοντας πλήρως τη δράση τους, με στόχο την επίτευξη των παράνομων σκοπών (της οργάνωσης) και με μέσο τη διάπραξη εκ μέρους των μελών της ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων». Την ίδια στιγμή η πλειοψηφία του δικαστικού συμβουλίου αποδίδει στον Ηλία Κασιδιάρη ότι από τότε που «εντάχθηκε στην οργάνωση, γνωρίζοντας με κάθε τρόπο και μέσο τις επιδιώξεις της, ανέβηκε στην ιεραρχία της και αναδείχθηκε επίσημος εκφραστής των θέσεων, των δράσεων και των στόχων της αναφερόμενος απευθείας στον αρχηγό Νίκο Μιχαλολιάκο».

Ηγετικό ρόλο αποδίδει το βούλευμα και στον Χρήστο Παππά, για τον οποίο αναφέρει ότι «διηύθυνε την εγκληματική οργάνωση από τις 20 Σεπτεμβρίου 2010 μέχρι της συλλήψεως του, στις 29 Σεπτεμβρίου 2013, παρέχοντας οδηγίες και εντολές προς τα μέλη της, γνωρίζοντας πλήρως τις ενέργειές τους και ελέγχοντας απολύτως τη δράση τους». Μεταξύ των ενεργειών που αποδίδονται είναι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η οποία αποτέλεσε το έναυσμα της δικαστικής έρευνας για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, τον Σεπτέμβριο του 2013.

Η Σύμβαση του Παλέρμο και η κόντρα εφετών!

Με επίκεντρο τη Σύμβαση του Παλέρμο και τον ορισμό του αδικήματος της εγκληματικής οργάνωσης συγκρούστηκαν, εντός του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας, δύο εκ διαμέτρου αντίθετες νομικές απόψεις σχετικά με τη στοιχειοθέτηση ή όχι της συγκεκριμένης κατηγορίας στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Στο σκεπτικό της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας, που έχει στη διάθεσή της η «δημοκρατία», διατυπώνονται νομικές θέσεις που αναμένεται να απασχολήσουν έντονα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, το οποίο το προσεχές διάστημα θα κληθεί να δικάσει την υπόθεση.

Από τη μία, η πλειοψηφία, δηλαδή οι εφέτες Ισιδώρα Πόγκα και Αλέξανδρος Σάββας, διατύπωσαν την άποψη ότι ο Ελληνας νομοθέτης επέλεξε να προσαρμόσει τη Σύμβαση του Παλέρμο στην ελληνική έννομη τάξη επί το αυστηρότερον, καθώς δεν απαιτεί την επιδίωξη οικονομικού ή υλικού οφέλους για τη στοιχειοθέτηση του αδικήματος της εγκληματικής οργάνωσης. Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη, ωστόσο, διατύπωσε ο εφέτης Νίκος Σαλάτας, ο οποίος υποστήριξε σθεναρά ότι μετά την κύρωση της Σύμβασης του Παλέρμο, το 2010, σύμφωνα με την οποία για τη στοιχειοθέτηση του αδικήματος απαιτείται η ύπαρξη οικονομικού ή άλλου υλικού οφέλους από τη χώρα μας, αυτή υπερισχύει του εθνικού δικαίου και συνεπώς «τα δικαστήρια οφείλουν να την εφαρμόζουν άμεσα».

Στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με τον εφέτη, ουδόλως αποδίδεται στους κατηγορουμένους ότι έδρασαν με σκοπό να προσπορίσουν στην οργάνωση, αμέσως ή εμμέσως, οικονομικό ή άλλο υλικό όφελος και συνεπώς, σύμφωνα με τον κ. Σαλάτα, δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης. Επιπλέον, ο εφέτης επισημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ούτε μεταβολή της κατηγορίας στο αδίκημα της συμμορίας (καθώς θα έπρεπε να αντιμετωπίζουν και κατηγορία για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης), ενώ η πράξη της διακεκριμένης οπλοκατοχής (κακούργημα) θα πρέπει να μετατραπεί σε απλή οπλοκατοχή (πλημμέλημα).
Την άποψη του κ. Σαλάτα χαιρέτησε με ανακοίνωσή του ο δικηγόρος Νίκος Αντωνιάδης, συνήγορος υπεράσπισης του Νίκου Μιχαλολιάκου, τονίζοντας ότι «βρέθηκε ένας δικαστής που τίμησε τον όρκο του».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ