Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021

Χρειάζεται επενδύσεις 80 δισ. ευρώ η Ελλάδα

Για να επανέλθει στα επίπεδα του ’10Γύρω στα 80 δισ. ευρώ καθαρών επενδύσεων μόνο και μόνο για να επιστρέψει στα επίπεδα του 2010 χρειάζεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank. 

Σενάριο που μόνο ανεδαφικό μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς φαντάζει ουτοπικό να συγκεντρωθεί αυτό το ποσό, ειδικά σ’ ένα περιβάλλον που κάθε άλλο παρά φιλοεπενδυτικό είναι (βλέπε Ελληνικό).

Σύμφωνα με τη μελέτη «Από έναν φαύλο σε έναν ενάρετο κύκλο; Μετατρέποντας την Ελλάδα σε έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό: ευκαιρίες και προκλήσεις», δεδομένης της ανεπάρκειας των εγχώριων αποταμιευτικών πόρων (καθαρή αποταμίευση έντονα αρνητική, στα -16,9 δισ. ευρώ, αρνητική διαφορά -74,7 δισ. ευρώ μεταξύ δανείων και καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες), το επενδυτικό έλλειμμα μπορεί να καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό κυρίως με μεγάλης κλίμακας εισροές επενδύσεων και κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Ανάκτηση

Η τράπεζα υπογραμμίζει ότι η δημοσιονομική και η μακροοικονομική προσαρμογή δεν έχουν ακόμα οδηγήσει σε άνθηση των επενδύσεων και σε πλήρη ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση εξόδου της χώρας από την κρίση.

Η Eurobank παρουσιάζει 15 σημαντικούς παράγοντες που καθιστούν την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, αλλά και τα εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεράσει η χώρα για να καταφέρει να γυρίσει οριστικά σελίδα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ