Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Χρυσές σφαίρες στέλνουν για «τσάι» όγκους!

Μια θεραπεία με μικροσκοπικές σφαίρες, που χτυπούν τους καρκινικούς όγκους μειώνοντας το μέγεθός τους κατά 80%, είναι το νέο όπλο με το οποίο επιστήμονες στις ΗΠΑ προσπαθούν να καταπολεμήσουν τον καρκίνο του προστάτη. Ερευνητές του πανεπιστημίου Μιζούρι – Κολούμπια δημιούργησαν μικροσκοπικά σωματίδια από μια ραδιενεργή μορφή χρυσού, τα οποία καλύπτονται από μια χημική ουσία που βρίσκεται στο τσάι και η οποία σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες συμβάλλει στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων του προστάτη.

Σύμφωνα με την επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», η θεραπεία με τις χρυσές σφαίρες έχει παρουσιάσει ήδη πολύ καλά αποτελέσματα σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια. Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες, οι όγκοι συρρικνώθηκαν ταχύτατα και μάλιστα οι παρενέργειες που παρουσιάστηκαν ήταν ελάχιστες. «Στη μελέτη μας διαπιστώσαμε ότι μια ειδική ουσία που υπάρχει στο τσάι έλκεται από τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη και, όταν έρχεται σε επαφή με τα νανοσωματίδια από ραδιενεργό χρυσό, τα βοηθά να φτάσουν στους όγκους και να τους καταστρέψουν αποτελεσματικά» είπε ο καθηγητής Kattesh Katti. «Μάλιστα, χάρη στην ουσία του τσαγιού, τα νανοσωματίδια παρέμειναν στους όγκους και αυτό ενίσχυσε την αποτελεσματικότητά τους, γι’ αυτό και σημειώθηκε σημαντική μείωση σε ό,τι αφορά το μέγεθός τους σε διάστημα 28 ημερών».

Παρόλο που κατά καιρούς έχουν αναπτυχθεί διάφορες θεραπείες ακτινοβολίας, μέχρι στιγμής καμία δεν έχει αποδειχθεί αρκετά καλή, καθώς προκύπτουν άλλα προβλήματα κατά την εφαρμογή τους, όπως η καταστροφή του ιστού που υπάρχει γύρω από τα καρκινικά κύτταρα, ακόμη και δυσκολία στο να φτιάξουν οι επιστήμονες μια δόση που να είναι όσο μεγάλη χρειάζεται. Αντίθετα, η νέα θεραπεία ξεπερνά τα παραπάνω προβλήματα, γι’ αυτό και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι σύντομα θα καταφέρουν να τη χρησιμοποιήσουν και σε ασθενείς για να σταματήσουν τις μεταστάσεις και για να μειώσουν το μέγεθος όγκων, που μπορεί να μην αναπτύσσονται γρήγορα αλλά είναι επιθετικοί και, κατά συνέπεια, δύσκολο να θεραπευτούν.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ