Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Χρυσός οδηγός για το φοιτητικό σπίτι!

Ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, για τις οποίες μπορούν να ενημερώνονται οι υποψήφιοι μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας (www.results.minedu.gov.gr). Για να μάθουν τα αποτελέσματα, θα πρέπει να πληκτρολογήσουν τον οκταψήφιο κωδικό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (επώνυμο – όνομα – πατρώνυμο – μητρώνυμο). Οσοι μαθητές δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο θα μπορούν να ενημερώνονται από τα σχολεία, όπου θα αναρτηθούν οι βάσεις το απόγευμα.

Καθώς φέτος οι βάσεις εισαγωγής ανακοινώθηκαν με πρωτοφανή καθυστέρηση, μόλις έναν μήνα πριν από την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, οι εισακτέοι που πέρασαν σε τμήματα εκτός του τόπου κατοικίας τους, με τη βοήθεια της οικογένειάς τους, θα επιδοθούν σε αγώνα δρόμου για την εξεύρεση στέγης. Νέοι φοιτητές και γονείς θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα για να μην πέσουν σε παγίδες, οι οποίες δεν είναι και λίγες, στην προσπάθεια ενοικίασης σπιτιού. Βεβαίως, υπάρχει πάντα η λύση του μεσιτικού γραφείου που μπορεί να γλιτώσει τους ενδιαφερομένους από το τρέξιμο, αλλά ίσως να τους κοστίσει κάτι παραπάνω.

Επειδή οι εποχές είναι δύσκολες, όσοι επιλέξουν να βρουν μόνοι τους φοιτητική στέγη θα πρέπει να έχουν κατά νου κάποιες βασικές προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληροί το σπίτι που θα νοικιάσουν. Μια από τις βασικές παραμέτρους, για παράδειγμα, είναι ότι πρέπει όχι μόνο να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη σχολή όπου εισήχθησαν, αλλά να έχει γρήγορη πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, για να μετακινούνται εύκολα, αλλά και σε καταστήματα με είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα σούπερ μάρκετ.

Αφού καταλήξουν στην τοποθεσία και συμβουλευτούν τις μικρές αγγελίες των εφημερίδων και τα ενοικιαστήρια της περιοχής, έρχεται η ώρα που πρέπει να ελέγξουν τα σπίτια που διατίθενται προς ενοικίαση. Τι είναι αυτό που πρέπει να ελέγξουν σχολαστικά; Καταρχάς, τυχόν βλάβες, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για παλιά διαμερίσματα.

Ενα δεύτερο σημαντικό σημείο όπου πρέπει να σταθούν οι φοιτητές με εξαιρετική σχολαστικότητα είναι το συμβόλαιο που θα υπογράψουν και τους όρους που αυτό περιέχει. Σύμφωνα με το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), στις μισθώσεις κατοικιών το ύψος του ενοικίου διαμορφώνεται ελεύθερα και δεσμεύει και τις δύο πλευρές. Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια, εφόσον δεν έχει γίνει κάποια άλλη συμφωνία για μικρότερο χρονικό διάστημα, και σε περίπτωση που ο ενοικιαστής αποφασίσει να φύγει νωρίτερα από ό,τι προβλέπει το συμβόλαιο, θα κληθεί να πληρώσει έναν αριθμό ενοικίων ως ποινή. Ο ενδιαφερόμενος επιπλέον θα πρέπει να είναι προσεκτικός όσον αφορά την ετήσια αύξηση του ενοικίου: Εντός του συμβολαίου θα πρέπει να αναφέρεται το ποσοστό της αύξησης που ζητά ο ιδιοκτήτης, αλλιώς, σε αντίθετη περίπτωση, ο φοιτητής κάθε χρόνο θα έχει αύξηση της τάξης του 75%!

Ο φοιτητής θα πρέπει να γνωρίζει ότι έχει σαφή δικαιώματα, όπως αυτό της μη καταβολής εγγύησης, καθώς δεν προβλέπεται σε κανέναν νόμο, ενώ από το 2008 έχει καταργηθεί και το χαρτόσημο. Έχει, ακόμα, δικαιώματα που μπορεί και πρέπει να απαιτήσει από τον ιδιοκτήτη για κάποιες φθορές, όπως για παράδειγμα να αναλάβει το κόστος του βαψίματος του σπιτιού και άλλων επισκευών που προκύπτουν από συνηθισμένη χρήση. Στον αντίποδα, έχει την υποχρέωση να μην καθυστερεί την πληρωμή του ενοικίου και των κοινοχρήστων, αλλά και να παραδώσει το σπίτι, μετά τη λήξη της μίσθωσης, στην κατάσταση που το παρέλαβε.

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ