Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021

ΧΤΙΖΕΙ τζαμί Ο ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ

Με αψυχολόγητη τροπολογία διορθώνει τα λάθη στα τοπογραφικά, για να προχωρήσει το έργο

Το Ισλάμ επιστρέφει στην Αθήνα διά χειρός του υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος ανέλαβε -σε μια συγκυρία που αφενός η κοινωνία έχει άλλες προτεραιότητες, αφετέρου το μεταναστευτικό παίρνει απειλητικές διαστάσεις- να «χτίσει» το τζαμί στον Βοτανικό, προκαλώντας σοβαρές αντιδράσεις και εντός και συμπολίτευσης.

Με μια βιαστική και εκπρόθεσμη τροπολογία, ο κ. Λαφαζάνης θέλει να προχωρήσει στη διόρθωση των τοπογραφικών διαγραμμάτων, που είναι απαραίτητα για να εκδοθεί η σχετική άδεια και να προχωρήσει (ύστερα από εννιά χρόνια) η κατασκευή του μουσουλμανικού τεμένους στην καρδιά της πρωτεύουσας.

Μάλιστα, η κατάθεση της εκπρόθεσμης τροπολογίας έγινε σε ένα άσχετο νομοσχέδιο, κάτι που αυξάνει τα ερωτήματα και προκαλεί ανοιχτές διαφωνίες από την πλευρά του κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ, τους Ανεξάρτητους Ελληνες.

Τα σενάρια για την πρωτοβουλία Λαφαζάνη σε αυτή τη χρονική στιγμή είναι τέσσερα:
1. Το πρώτο έχει σχέση με τις πιέσεις των Αράβων (Σαουδική Αραβία – Κατάρ), οι οποίοι θέλουν την κατασκευή τεμένους για τους μουσουλμάνους που είτε ζουν στη χώρα μας είτε την επισκέπτονται. Μάλιστα, αρκετές φορές είχαν θέσει το θέμα στις κυβερνήσεις με το επιχείρημα ότι δεν μπορούν να επενδύσουν σε μια χώρα που δεν επιτρέπει τη δημιουργία λατρευτικού χώρου για τους ομοθρήσκους τους.
2. Η δεύτερη εκδοχή συνδέεται με τα παιχνίδια της Αγκυρας. Πρόσφατα ο Ερντογάν είχε πει δημόσια ότι θέλει να κατασκευάσει εκείνος το τζαμί, με δικά του χρήματα, αφού η Ελλάδα περνά κρίση! Με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να εμφανιστεί ως ηγέτης των απανταχού μουσουλμάνων, δηλαδή και αυτών που βρίσκονται στην Ελλάδα. Ως αντάλλαγμα πρόσφερε το άνοιγμα της Σχολής της Χάλκης…
3. Το τρίτο αφορά τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και θεωρείται μια κίνηση του επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα οικονομικά μέτρα.
4. Το τέταρτο σενάριο προβάλλουν όσοι υποστηρίζουν τη δημιουργία τζαμιού με το επιχείρημα ότι θα υπάρξει ένας επίσημος χώρος προσευχής και, έτσι, θα πάψουν (;) να λειτουργούν τα διάσπαρτα τζαμιά «βόμβες» σε ολόκληρη την Αττική.

Η απόφαση, πάντως, έχει ακόμη μία παράμετρο, που ίσως δίνει κι αυτή ενδιαφέρουσες εξηγήσεις. Το έργο κατοχυρώθηκε -ύστερα από πέντε άκαρπες διαδικασίες- στην κοινοπραξία των εταιριών που αποτελείται από την J&P Αβαξ (όμιλος Ιωάννου), ΤΕΡΝΑ Α.Ε. (όμιλος Περιστέρη), ΑΚΤΩΡ (όμιλος Μπόμπολα) και ΙΝΤΡΑΚΑΤ (όμιλος Κόκκαλη). Ο συνολικός προϋπολογισμός (από εθνικούς πόρους) ανέρχεται στις 946.000 ευρώ, με τον ανάδοχο να προσφέρει έκπτωση 7%, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός έξι μηνών από την υπογραφή της σύμβασης. Το τέμενος δεν θα έχει μιναρέδες και θα καλύπτει έκταση 850 τ.μ. Γύρω του θα υπάρχουν οι κλασικοί χώροι πρασίνου καθώς και υποστηρικτικοί χώροι γραφείων και υγιεινής, ενώ στη χρήση γης στην περιοχή δεν προβλέπεται κατασκευή κατοικιών.

Η τροπολογία φέρει τις υπογραφές του υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων Αριστείδη Μπαλτά, του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη και του αν. υπουργού Γιάννη Τσιρώνη. Πρόκειται να συζητηθεί και να τεθεί προς ψηφοφορία σήμερα σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Τα πρώτα πυρά δέχτηκε από τους ΑΝ.ΕΛ., που διά στόματος του βουλευτή Ν. Μαυραγάνη τόνισαν ότι «εμείς, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, έχουμε την άποψη ότι είναι τουλάχιστον άκαιρη μια τέτοια τροπολογία σε ένα άσχετης θεματολογίας νομοσχέδιο».

Νίκος Ελευθερόγλου

«Εχουν συμφωνήσει (από το 2006) όλες οι κυβερνήσεις»

Ο τ. γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Χ. Καλαντζής σε δήλωσή του στη «δημοκρατία» τόνισε μεταξύ άλλων: «Ενα ανθρώπινο λάθος διορθώνεται με την τροπολογία που κατατέθηκε από το ΥΠΑΠΕΝ. Δεν πρόκειται περί κάποιας αλλαγής στην πολιτική στην οποία έχουν συμφωνήσει όλες οι κυβερνήσεις από το 2006. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι εκθέσεις διεθνών οργανισμών που αφορούν την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη χώρα μας περιλαμβάνουν σταθερά επί σειρά ετών την παρατήρηση ότι δεν υπάρχει δημόσιος χώρος προσευχής για τους μουσουλμάνους στην Αθήνα. Στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, τον δεύτερο μεγαλύτερο οργανισμό διεθνούς συνεργασίας μετά τον ΟΗΕ, συγκεκριμένες φωνές επί σειρά ετών κατασυκοφαντούν την πατρίδα μας για το εν λόγω θέμα. Η Ελλάδα δεν έχει απολύτως τίποτα να φοβηθεί από έναν δημόσιο μουσουλμανικό χώρο προσευχής, του οποίου η κυριότητα ανήκει στο κράτος και θα λειτουργεί υπό την εποπτεία της Πολιτείας. Αντίθετα, έχει πολλά να κερδίσει τόσο για την εσωτερική ασφάλειά της όσο και για τη διεθνή εικόνα της».

Οι (χυδαίες) προκλήσεις του γιου του Ερντογάν στον Εχίνο Ξάνθης

«Καυτή λάβα» αναβλύζει τις τελευταίες ημέρες στον Εχίνο… Αιτία, εκτός από την τοποθέτηση ντροπής του Θεοδωράκη για την περιφορά του Επιταφίου, η επίσκεψη του Μπιλάλ Ερντογάν στο Πομακοχώρι. Εκεί, στο πλαίσιο της τελετής χατίμ στο τζαμί του χωριού, σημειώθηκαν απίστευτα χυδαίες προκλήσεις κατά της Ελλάδας! Είναι χαρακτηριστικό ότι έδωσαν το «παρών» και ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Κοινότητας Ελλάδας Ναΐμ Ελγαντούρ με τη σύζυγό του και κήρυκα του Ισλάμ Αννα Στάμου, στέλνοντας σαφές μήνυμα στήριξης στον «γιο του ήρωα του Ισλάμ»!

Μετά τη λήξη της τελετής, που γίνεται κάθε χρόνο όταν ολοκληρώνεται ο κύκλος μαθημάτων του Κορανίου, οι «αρχιπράκτορες» της Τουρκίας, παρουσία του «στρατηγού» τους Μπιλάλ Ερντογάν, πήραν τον λόγο.
Πρώτος μίλησε ο ψευτομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε. «Εχουμε 2.700 μαθητές που πάνε στα μαθήματα Κορανίου. Εχουμε φροντιστήρια Κορανίου σε 96 χωριά μας και σε αυτά υπάρχουν 140 δάσκαλοι Κορανίου. Αυτοί (εννοώντας την Ελλάδα) ας μην μας αγαπάνε. Και τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν αγαπάνε, αλλά είδατε όλοι σας πού ήταν η Τουρκία και πού την έφτασε» είπε στην ομιλία του ο Μέτε.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή και «κεφαλή» των γερακιών της Ημισελήνου, που δρουν στη Θράκη, Αλή Ριζά Ακιντζί. «Ο Εχίνος έχει δώσει μεγάλες υπηρεσίες στον αγώνα για τον τουρκισμό. Ανέθρεψε πολύ αξιόλογους ανθρώπους, πάντοτε υπήρξε μπροστάρης. Ο ενθουσιασμός που βιώσαμε χθες και σήμερα στα τουρκικά χωριά της Θράκης ήταν κάτι το σπάνιο» τόνισε.

Ανθελληνικό κρεσέντο

Τελευταίος μίλησε ο Μπιλάλ Ερντογάν. Με ένα κρεσέντο ανθελληνικών δηλώσεων, ανέλαβε να «ερεθίσει» το φιλότουρκο φανατικό κοινό που έδωσε το «παρών», προκαλώντας… ρίγη ενθουσιασμού στους παρευρισκομένους. «Εάν στην Τουρκία κάθε οικογένεια πρέπει να έχει τρία παιδιά, προφανώς εδώ χρειάζονται τέσσερα… Οι Οθωμανοί κυβέρνησαν αυτά τα εδάφη μέσα σε ειρήνη και γαλήνη. Το βασικότερο κίνητρο αυτών που επιχειρούν να σπιλώσουν το παρελθόν μας είναι να μην κραυγάσουν ξανά οι Τουρκομουσουλμάνοι που ζουν σε αυτά τα εδάφη. Γι’ αυτό υπάρχει η ανάγκη ενός μεγαλόψυχου ηγέτη. Τώρα στα χέρια μας υπάρχει ένας μεγαλόψυχος ηγέτης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Μπιλάλ.

Μάλιστα, η Στάμου στον λογαριασμό της στο facebook έγραψε ότι «ήμασταν καλεσμένοι στο χατίμ του Εχίνου. Ειδικός προσκεκλημένος ήταν ο Μπιλάλ Ερντογάν, ένας άνθρωπος ιδιαίτερα χαμηλών τόνων, που τους χαιρέτησε όλους και έδωσε δώρα στα παιδιά».

Τουρκόφιλοι: Στάζουν μέλι για τον Θεοδωράκη

Βρήκαν τον ήρωά τους! Ο Σταύρος Θεοδωράκης αποτελεί το νέο αγαπημένο «παιδί» των τουρκικών και τουρκόφιλων εφημερίδων της Θράκης, καθώς μετά τις προκλητικές, άκρως ανθελληνικές δηλώσεις του για την περιφορά του Επιταφίου στον Εχίνο, βλέπουν στο πρόσωπό του τον πολιτικό που μπορεί να εκφράζει ανοιχτά όσα οι ίδιοι τόσα χρόνια προσπαθούν να πετύχουν υπογείως…
Η τουρκόφιλη εφημερίδα «Τρακιανίν Σεσί», σε δημοσίευμά της την επομένη των δηλώσεων Θεοδωράκη, γράφει: «Ο πρόεδρος του κόμματος Ποτάμι Σταύρος Θεοδωράκης κατήγγειλε το περιστατικό με την περιφορά του Επιταφίου την παραμονή της Ανάστασης στο 100% μουσουλμανικό χωριό του Εχίνου, από στρατιωτικό άγημα του 4ου Σώματος Στρατού και υπέδειξε ως υπεύθυνο για αυτό τον υπουργό Αμύνης Πάνο Καμμένο. Ο Σταύρος Θεοδωράκης και το Ποτάμι είναι το πρώτο άτομο και κόμμα που κατήγγειλαν το θέμα αυτό. Ας είναι καλότυχο και προσδοκούμε και τη συνέχειά του».

Η «Μιλιέτ»

Στο θέμα αναφέρθηκε και η τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ», που επιβράβευσε τον πρόεδρο του «σκοτεινού Ποταμιού», αναπαράγοντας σε δημοσίευμά της τη δήλωση του Θεοδωράκη. «Στους δρόμους του χωριού Εχίνος, όπου δεν υπάρχει ούτε μία χριστιανική οικογένεια, έγινε περιφορά Επιταφίου. Αυτό το περιστατικό έγινε για να εκφοβίσουν τους μουσουλμάνους που ζούνε στο χωριό και αποτελεί πολύ επικίνδυνη κίνηση. Ο Καμμένος είναι ένα επικίνδυνο άτομο» έγραψε η «Μιλιέτ».

Ενας στρατηγός στρατηγός που μάχεται (υπέρ πίστεως) στα Πομακοχώρια

Αποτελεί την ψυχή των εκκλησιασμών στα Πομακοχώρια. Είναι ο άνθρωπος που χάρη σε δικές του ενέργειες τα τελευταία χρόνια ζωντάνεψαν και πάλι τα ρημαγμένα εκκλησάκια στα χωριά της Ξάνθης.

Ο υποστράτηγος εν αποστρατεία και πρόεδρος της Ενωσης Αποστράτων Ξάνθης Γεώργιος Γεωργιάδης αποτελεί έναν πατριώτη που υπερασπίζεται τα ιδεώδη και τις παραδόσεις, ενεργώντας με αυταπάρνηση μέσα σε ένα περιβάλλον άκρως επικίνδυνο, όπου οι Τούρκοι πράκτορες «αλωνίζουν» την εθνική κυριαρχία μας.
«Γεννήθηκα το 1951 στην Αρχαία Ολυμπία. Η αγάπη για τη σύζυγό μου και την ακριτική Ελλάδα με κάνει να νιώθω πλέον περισσότερο Ξανθιώτης παρά νοτιοελλαδίτης» λέει στη «δημοκρατία».
Οταν το 2012 ανέλαβε την προεδρία της Ενωσης Αποστράτων Ξάνθης, ξεκίνησε τον αγώνα για να ζωντανέψουν και πάλι τα παρατημένα, ρημαγμένα εκκλησάκια στα Πομακοχώρια της Ξάνθης.

«Η πρώτη μου θητεία στην Ξάνθη ήταν το 1985. Τότε, κάθε Κυριακή, όλα τα εκκλησάκια λειτουργούσαν. Θυμάμαι, έστελνα έναν δόκιμο και τρεις οπλίτες κάθε άνοιξη και τα βάφαμε, τα περιποιούμασταν. Από το 1993 κι έπειτα αφέθηκαν στη μοίρα τους… Το 2012 κι ενώ βρισκόμασταν στη Θεσσαλονίκη με συναδέλφους, είπα: “Αν σε τρεις εβδομάδες κάναμε εκκλησιασμό στον Εχίνο, πόσοι θα ερχόσασταν”; Περισσότερα από 100 άτομα έδειξαν ότι το ήθελαν πολύ. Την επομένη, πήγα τον μητροπολίτη. Περίμενε να του πω ότι θέλουμε να εκκλησιαστούμε 5-10 άτομα… Οταν του είπα τον αριθμό, από την έξαψή του μου απάντησε ότι θα κάνει την τελετή ο ίδιος!» περιγράφει.
Από εκείνον τον πρώτο εκκλησιασμό στον Αγιο Γεώργιο του Εχίνου, στις 30 Μαρτίου 2012, ξεκίνησε το… κίνημα της ανάστασης των παρατημένων ναών στα Πομακοχώρια.

Εκτός από την επαναλειτουργία των ναών στα Πομακοχώρια, ο κ. Γεωργιάδης έχει ανακινήσει και την τοποθέτηση της τεράστιας γαλανόλευκης στο ύψωμα Αυγό, έξω από την Ξάνθη. Το εγχείρημα αφορά την τοποθέτηση σημαίας εμβαδού 70 τετρ. μέτρων σε έναν στύλο ύψους 18 μέτρων. «Θέλουμε στον ουρανό να κυματίζει περήφανα η ελληνική σημαία, να δημιουργεί σεβασμό και δέος» σημειώνει στη «δημοκρατία».
Την προηγούμενη Δευτέρα, ο Σταύρος Θεοδωράκης εξέφρασε την ενόχλησή του για την περιφορά του Επιταφίου στον Εχίνο. «Δεν είμαι πολιτικός για να μπω σε αντιπαράθεση με τον κ. Θεοδωράκη. Εχω μόνο να πω ότι με την τοποθέτησή του τορπίλισε τον αγώνα μας, τον απαξίωσε» υπογραμμίζει στη «δημοκρατία».

Αρ. Μάτιος

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ