Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021

Χτυπάει πλέον «κόκκινο» η βία μέσα στα σχολεία

Την τέταρτη θέση μεταξύ 41 χωρών σε περιστατικά βίας και εκφοβισμού (ή bullying, όπως λέγεται διεθνώς ο τελευταίος) στα προαύλια των σχολείων καταλαμβάνει πλέον η χώρα μας, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες. Με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων ενδοσχολικής βίας στα ελληνικά σχολεία και με σκοπό να «σπάσει» η σιωπή που συνήθως καλύπτει αυτά τα γεγονότα, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος ανέλαβε την πρωτοβουλία να προτείνει στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης την καθιέρωση ευρωπαϊκής ημέρας κατά του εκφοβισμού και της βίας στα σχολεία.

«Επιδίωξη της συγκεκριμένης δράσης είναι η μεγαλύτερη δυνατή ευαισθητοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών και της κοινής γνώμης για τις σοβαρές επιπτώσεις του σχολικού εκφοβισμού στην ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών και των εφήβων. Η ευαισθητοποίηση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου» αναφέρει ο κ. Κουμουτσάκος, που τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιεί σειρά ομιλιών για το bullying και τη βία στα σχολεία.

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή της Ν.Δ., η οικονομική κρίση είναι μία από τις κυριότερες αιτίες αύξησης τέτοιων περιστατικών το τελευταίο διάστημα. «Τα προβλήματα της οικογένειας, όπως το οικονομικό αδιέξοδο, οι νευρώσεις, η πίεση επηρεάζουν τα παιδιά που, ως ιμάντες μεταφοράς, τα διοχετεύουν στο σχολείο με διάφορους τρόπους. Καταστροφές σχολικών κτιρίων και σχολικού εξοπλισμού ή ηθική τρομοκρατία από τις “ισχυρότερες” ομάδες, που περιθωριοποιούν τους “αδύναμους” μαθητές. Στην τελευταία περίπτωση, οι αρνητικές ενέργειες που υφίσταται ένας μαθητής έχουν ως αποτέλεσμα σοβαρές ψυχολογικές και σωματικές συνέπειες» σημειώνει ο κ. Κουμουτσάκος.

Για το ίδιο θέμα μίλησε και ο εγκληματολόγος και βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. Γιάννης Πανούσης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Λεόντειο λύκειο. Ο κ. Πανούσης τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας ενός «ανοικτού» σχολείου με συνεχή επικοινωνία μεταξύ δασκάλων, μαθητών και γονέων. «Η διαπραγμάτευση των σχέσεων καθηγητών – μαθητών και η διαχείριση κρίσεων πρέπει να ενθαρρύνουν την λειτουργία του μαθητή-διαμεσολαβητή. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται η διαδραστική προσέγγιση που ευνοεί την αποκλιμάκωση της κατάστασης» τόνισε.

Το Λεόντειο λύκειο έχει προχωρήσει στη δημιουργία Ομίλου Εκπαιδευτικών και Μαθητών για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και εφαρμόζει ειδικό πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στο Δημοτικό με την καθοδήγηση της Εταιρίας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ). Εκ μέρους της ομάδας, η καθηγήτρια Λίνα Κεσανοπούλου αναφέρθηκε στους τρόπους αντιμετώπισης του bullying από τους γονείς: «Σε περίπτωση εκφοβισμού ενός παιδιού, οι γονείς πρέπει να το υποστηρίζουν, να μιλούν μαζί του και να το καθησυχάζουν. Να του εξηγούν ότι δεν ευθύνεται εκείνο για τη βία που υφίσταται».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ