Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Citigroup: Grexit και υποβαθμίσεις χωρών σε όλο το κόσμο

Μπαράζ υποβαθμίσεων των πιστοληπτικών αξιολογήσεων στην ευρωζώνη σε ορίζοντα 2-3 ετών αναμένουν οι οικονομολόγοι της Citigroup.

Το πιο πιθανό είναι ότι η Ελλάδα τελικά θα εξέλθει της ευρωζώνης, προκαλώντας την περαιτέρω υποβάθμισή της και υπονομεύοντας τις αξιολογήσεις των χωρών –μελών της ευρωζώνης, σύμφωνα με το Sovereign Ratings Outlook της Citigroup για το μήνα Οκτώβριο, με ημερομηνία 24/10.

Οπως εξηγεί η Citigroup, μακροπρόθεσμα το ελληνικό πρόγραμμα θα παραμείνει εκτός τροχιάς και το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο. Το πιθανό αδιέξοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της θα λυθεί τελικά με την Grexit. Το βασικό σενάριο της Cirtigroup προβλέπει ότι αυτό θα συμβεί πιθανότατα στο α΄εξάμηνο του 2014. Οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν ότι βραχυπρόθεσμα (σε ορίζοντα 2-3 τριμήνων), οι περισσότερες πιστοληπτικές αξιολογήσεις θα παραμείνουν σχετικά σταθερές, ενώ η Ελλάδα δεν αναμένεται να εγκαταλείψει κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος τη ζώνη του ευρώ. Αλλωστε είναι πολύ πρόσφατη η υποβάθμιση της Ισπανίας από τη Standard & Poor’s κατά δύο βαθμίδες.

Οσον αφορά την Πορτογαλία, η Citigroup αναμένει υποβάθμιση της Πορτογαλίας τα επόμενα 2-3 τρίμηνα, λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης και της ενδεχόμενης ανάγκης για επιμήκυνση του προγράμματος της Τρόικας. Παράλληλα οι αναλυτές προβλέπουν ότι τουλάχιστον ένας οίκος αξιολόγησης θα θέσει υπό καθεστώς αρνητικής παρακολούθησης τη Γαλλία, ενώ ο Standard & Poor’s θα υποβαθμίσει σε αρνητικό το outlook της Βρετανίας.

Οι περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης είναι πιθανό να υποφέρουν από διαρκή οικονομική αδυναμία και δείκτες χρέους πέραν των στόχων το 2013-2014. Επιπλέον, τα κόστη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι πιθανό να παραμείνουν στους ισολογισμούς των εθνικών κυβερνήσεων, αντί να αμοιβαιοποιηθούν μέσω ESM.

Για να σωθεί το ευρώ και να δημιουργηθούν οι συνθήκες επιστροφής στην ανάπτυξη, η αναδιάρθρωση του χρέους σε Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρο και πιθανότητα την Ισπανία, την Ιταλία και την Ισπανία. Ο οίκος αναμένει ότι σε ορίζοντα 2-3 ετών, τουλάχιστον ένας οίκος αξιολόγησης θα υποβαθμίσει την Ισπανία κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Επίσης, προβλέπει υποβάθμιση ΗΠΑ, Βρετανίας και Ιαπωνίας σε ορίζοντα 2-3 ετών.

πηγή: www.bankingnews.gr

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ