Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Δ’ Ράιχ και στην αγορά εργασίας!

Τον κίνδυνο ύφεσης για πολλά κράτη-μέλη της ευρωζώνης το 2012 επιβεβαίωσε και επίσημα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν η ανάπτυξη στην Ε.Ε. αναμένεται να είναι 0,5%, ενώ σε ορισμένα κράτη-μέλη οι εκτιμήσεις για την πορεία της ανάπτυξης είναι υπεραισιόδοξες. Για τον λόγο αυτόν, όπως επισήμανε, με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν για το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του έτους ίσως χρειαστεί να υπάρξει αναθεώρηση των προβλέψεων, ώστε να διασφαλιστούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για τη μείωση των ελλειμμάτων το 2012 και το 2013. Ο Μπαγί σημείωσε μεταξύ άλλων την ανάγκη προώθησης των μεταρρυθμίσεων στην εσωτερική αγορά και την αγορά εργασίας, ήδη όμως σε χώρες όπως η Ισπανία η κατάσταση φαντάζει μη αναστρέψιμη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εργασίας της χώρας, οι άνεργοι ξεπερνούν πλέον τα 4.400.000. Ο αριθμός των ανέργων διπλασιάστηκε στα οκτώ χρόνια της διακυβέρνησης του Χοσέ Θαπατέρο, καθώς από 2.200.000 που ήταν το 2004 έφτασε τα 4.400.000 με την ανάληψη της εξουσίας από το Λαϊκό Κόμμα του νυν πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι. Αντιθέτως στη Γερμανία, που ορίζει τις τύχες των υπόλοιπων Ευρωπαίων, το 2011 η ανεργία βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον των τελευταίων 20 χρόνων, ενώ ήταν και η καλύτερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας όσον αφορά την κατανάλωση των νοικοκυριών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ομοσπονδιακού Γραφείου Στατιστικών, ο αριθμός των απασχολουμένων στη Γερμανία έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ το 2011, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το όριο των 41.000.000.

Καλά νέα για το ιταλικό έλλειμμα

Θετικά για τη μείωση του ελλείμματος είναι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην Ιταλία. Το έλλειμμα μειώθηκε το 2011 στα 61,5 δισ. ευρώ από 67 δισ. ευρώ το 2010. Η θετική πορεία αποδίδεται στα φορολογικά έσοδα που ξεπέρασαν τις προσδοκίες, καθώς και στη μείωση των δημόσιων δαπανών. Αντιθέτως το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας το 2011 προβλέπεται ότι μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και την πρόσφατα αναθεωρημένη πρόβλεψη για 8% του ΑΕΠ. Αιτία, η υστέρηση των εσόδων σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης και περιφερειών αλλά και τα μειωμένα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, αποτέλεσμα της ανεργίας που ίπταται.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ