Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021

Δάκρυα και αίμα στην πραγματική οικονομία

Παραπαίουσα η ελληνική οικονομία κινείται στη σκιά του PSI, ενώ τα θεμελιώδη μεγέθη της συνεχώς χειροτερεύουν. Η βιομηχανική παραγωγή βουλιάζει στην ύφεση, ενώ στην ίδια κατάσταση είναι οι πωλήσεις των αυτοκινήτων αλλά και ο κλάδος των μεταφορών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, πτώση 5% παρουσίασε ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο του 2012 φτάνοντας τις 70,3 μονάδες, έναντι μείωσης 4,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2011 προς το 2010.

Να σημειωθεί ότι το επίπεδο της βιομηχανικής παραγωγής τον φετινό Ιανουάριο παρουσιάζεται δραματικά μειωμένο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009, όταν δηλαδή ξεκίνησε και τυπικά η κατρακύλα της ελληνικής οικονομίας λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Οι αρνητικοί πρωταγωνιστές ήταν οι μεταποιητικές βιομηχανίες, η παραγωγή των οποίων εμφάνισε πτώση κατά 6,3%. Στη μείωση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μειώσεις στους κλάδους των δερμάτων και των ειδών υπόδησης, των εκτυπώσεων και της αναπαραγωγής προεγγεγραμμένων μέσων, των μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων, των μηχανημάτων και των ειδών εξοπλισμού κ.λπ. Στην υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής συνέβαλε επίσης και η μείωση του δείκτη παραγωγής ηλεκτρισμού κατά 5,5%.

Μεγάλη καθίζηση έχει υποστεί και η εσωτερική ζήτηση, όπως φαίνεται από τον κύκλο εργασιών στον τομέα των αυτοκινήτων. Οπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο συγκεκριμένος δείκτης το δ΄ τρίμηνο του 2011, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010, παρουσίασε μείωση κατά 16,9%, έναντι μείωσης 45,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.

Η θλιβερή εικόνα της παραπαίουσας ελληνικής οικονομίας καταγράφεται και στις μεταφορές. Ο δείκτης κύκλου εργασιών στην αποθήκευση και στις υποστηρικτικές προς τη μεταφορά δραστηριότητες του δ΄ τριμήνου 2011, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του 2010, παρουσίασε μείωση 8,8%, έναντι μείωσης 14,8% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση της αντίστοιχης περιόδου του έτους 2010 προς το 2009.

Επίσης, πτωτική ήταν η πορεία του κύκλου εργασιών στις δραστηριότητες των ταξιδιωτικών πρακτορείων, των γραφείων οργανωμένων ταξιδιών κ.ά., των πλωτών μεταφορών, καθώς και των αεροπορικών.

Ξανθή Γούναρη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ