Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

Δανειστές: Πουλήστε ακόμα και αντί πινακίου φακής!

Σε αδιέξοδο βρίσκεται η κυβέρνηση στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, αφού οι παρούσες συνθήκες στην αγορά καθιστούν αδύνατη την πώληση των 28 δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών (ΔΕΚΟ), που η τρόικα ζητά «εδώ και τώρα και όσο όσο».

Μάλιστα η τρόικα προτρέπει τη διοίκηση του Ταμείου των Ιδιωτικοποιήσεων να πουλήσει τις ελληνικές δημόσιες επιχειρήσεις στις τιμές που δίνει η αγορά (!). Δηλαδή να πουλήσει ακόμη και αντί πινακίου φακής. Τα στελέχη του Ταμείου προσπάθησαν να κάμψουν τα επιχειρήματα της τρόικας, υποστηρίζοντας ότι η πώληση των ΔΕΚΟ δεν σκοντάφει μόνο στο τίμημα, αλλά και στην απουσία των επενδυτών. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα περάσαν στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και 71.000 ακίνητα, καθώς και 598 νησιά και βραχονησίδες. Πρόκειται για το πρώτο βήμα για την πώληση ή «αξιοποίησή» τους.

Ο στόχος για έσοδα 10 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις που έχει τεθεί για το 2012 καθίσταται έωλος, αφού τα ποσά που μπορεί να εισπράξει στην καλύτερη περίπτωση το Ταμείο Περιουσίας του Δημοσίου δεν ξεπερνούν τα 4,7 δισ. ευρώ ή το 2,2% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, το θέμα βρέθηκε χθες στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων Κώστα Μητρόπουλο.

Στη συνάντηση ο κ. Μητρόπουλος ανέπτυξε τις δυσκολίες εφαρμογής του προγράμματος, το οποίο κατά τα επιχειρήματα της τρόικας έχει κυριολεκτικά βαλτώσει.

Ο επικεφαλής του Ταμείου συνέδεσε αυτές τις δυσκολίες με την απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος, αφού οι όποιες προσπάθειες για επαφές που έκαναν οι σύμβουλοι του Δημοσίου δεν βρήκαν καμία ανταπόκριση από την πλευρά των επενδυτών.

Ο κ. Μητρόπουλος έκανε λόγο για μηδενικό ενδιαφέρον, αφού τα σενάρια περί επιστροφής της χώρας στη δραχμή έχουν τρομοκρατήσει τους επενδυτές.

Διεθνή επιχειρηματικά funds, που παλιότερα είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά πλειοψηφικών πακέτων μετοχών σε εταιρίες «φιλέτα» του Δημοσίου όπως είναι ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΠΑ, τα ΕΛ.ΠΕ., η ΔΕΗ κ.λπ., εμφανίζονται διστακτικά σε τέτοιους είδους επενδυτικές πρωτοβουλίες.

«Μπροστά σε μία τέτοια κατάσταση, ο πήχης για τις αποκρατικοποιήσεις του 2012 θεωρείται ιδιαίτερα υψηλός» φέρεται να είπε ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου στον υπουργό, χαρακτηρίζοντας υπερβολικές τις προσδοκίες της τρόικας.

Κατά τις πληροφορίες, οι ξένοι διεμήνυσαν στην κυβέρνηση ότι θα πρέπει να τηρήσει όσα έχουν συμφωνηθεί για τις αποκρατικοποιήσεις με το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα.

Πάντως, το αρνητικό κλίμα για επενδύσεις στην Ελλάδα επιβεβαιώνεται και από τα περιορισμένα έσοδα που έχει το Δημόσιο από το συγκεκριμένο πρόγραμμα και την παράταση που παίρνει για το 2020 η είσπραξη των 50 δισ. Ευρώ.

Το 2011 θα κλείσει με έσοδα μόλις 1,6 δισ. ευρώ από τον εν λόγω τομέα, αντί για εισπράξεις 5 δισ. ευρώ που είχε προϋπολογίσει η κυβέρνηση.

Μ. Χριστοδούλου


Κόκκινες γραμμές από τη ΝΔ

Σε τρεις άξονες κινείται η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας στο οικονομικό πεδίο, όπου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος αρχίζει να… ανακαλύπτει τον τροχό και μέτρα που είχε προτείνει η Ν.Δ. εδώ και δυόμισι χρόνια.

Αξονας πρώτος: Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια του PSI, η Ν.Δ. συζητά για 4%-4,5%, μια και στην αντίθετη περίπτωση, όπως το 8% που συζητούν οι τραπεζίτες, θα είναι ασύμφορο για το Ελληνικό Δημόσιο.

Αξονας δεύτερος: Σε ό,τι αφορά τα σενάρια της μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ. Η Ν.Δ. τονίζει ότι ο Αντώνης Σαμαράς από το Ζάππειο Ι είχε καταθέσει την πρότασή του για τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 23% στο 19% και του συντελεστή 13% στο 9%. Τότε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το χαρακτήριζε ανεδαφικό. Σήμερα που η κατάσταση είναι χειρότερη, το θυμήθηκαν. Αυτό επιβεβαιώνει τόσο την παντελή προχειρότητα και επιπολαιότητα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης Παπανδρέου όσο και την εμμονή του στην εφαρμογή μιας αποδεδειγμένα λανθασμένης φορολογικής πολιτικής.

Αξονας τρίτος: Η Νέα Δημοκρατία επιμένει στην προγραμματική της θέση ότι είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει άμεση μείωση των εργοδοτικών εισφορών και καλεί την κυβέρνηση να υιοθετήσει άμεσα την πρότασή της και να την εφαρμόσει χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ