Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021

Δασικοί χάρτες: Αντιρρήσεις τέλος! Πώς θα σώσουν τις περιουσίες τους όσοι δεν υπέβαλαν αίτηση

Για ποιες περιοχές ξεκινά καινούργια διαδικασία από τις 12 Οκτωβρίου Του 
Βασίλη Παπακωνσταντόπουλου 

H ανάρτηση των δασικών χαρτών στο 35% της χώρας ολοκληρώθηκε, ο αγώνας όμως όσων υπέβαλαν αντίρρηση ή αίτηση διόρθωσης τώρα αρχίζει. Μέχρι τη Δευτέρα θα πρέπει να ενημερώσουν τον διευθυντή Δασών για προφανές σφάλμα στον δασικό χάρτη, ώστε να μπορεί να διορθώσει τον χάρτη αυτεπάγγελτα. Παράλληλα, έως την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου (σφραγίδα ταχυδρομείου) θα πρέπει (όσοι δεν το έχουν κάνει) να αποστείλουν τη βεβαίωση πληρωμής για το τέλος αντίρρησης και τα έγγραφα έννομου συμφέροντος στην οικεία δασική Αρχή, προκειμένου να κατοχυρώσουν την αντίρρησή τους.

Οσοι, πάλι, δεν κατέθεσαν αντίρρηση έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν μόνο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλιώς η έκτασή τους χαρακτηρίζεται τελεσίδικα δασική και δεν θα μπορούν να την αξιοποιήσουν.

Αδυναμία

Χαρακτηριστικό, πάντως, της αδυναμίας των πολιτών να σηκώσουν το οικονομικό βάρος είναι ότι για περίπου 15.000, από το σύνολο των 110.000 αντιρρήσεων, δεν έχει υποβληθεί το τέλος, γεγονός που ουσιαστικά τις καθιστά άκυρες. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν πως δεν αρκεί μόνο η υποβολή αντιρρήσεων, αλλά η σωστή τεκμηρίωσή τους. Δικαίωμα έφεσης στην απόφαση της Επιτροπής Αντιρρήσεων δεν υπάρχει και, αν απορριφθεί μία αντίρρηση, ο δασικός χάρτης οριστικοποιείται, κυρώνεται και όσες εκτάσεις αποτυπώνονται ως δασικές αποκτούν οριστικά δασικό χαρακτήρα και περνούν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου.

Η μόνη νομική οδός για να ανατρέψει κάποιος την απόφαση είναι η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μια ακριβή και χρονοβόρα διαδικασία. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό, από τη στιγμή που θα υποβάλει την αντίρρηση, να παρακολουθεί την πορεία της, ώστε, αν έχει αρνητικό αποτέλεσμα, να μπορέσει έγκαιρα να υποβάλει αίτηση ακυρώσεως στο ΣτΕ.

Οσον αφορά τα υπόλοιπα απαραίτητα δικαιολογητικά (τεχνικές εκθέσεις φωτοερμηνείας δασολόγων, πιστοποιητικά υπηρεσιών), οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα καταθέσουν ακόμα και την ημέρα εξέτασης της αντίρρησης από την Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων. Το διάστημα εξέτασης των αντιρρήσεων υπολογίζεται στους τέσσερις με έξι μήνες, ενώ για την ακριβή ημερομηνία ο πολίτης θα ενημερώνεται δέκα ημέρες πριν.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων θα συσταθούν άμεσα. Με το κλείσιμο της ανάρτησης, ύστερα από 8,5 μήνες και τέσσερις παρατάσεις, το υπουργείο ανακοίνωσε τα επίσημα στοιχεία της διαδικασίας. Συνολικά, υποβλήθηκαν 110.411 αντιρρήσεις, από τις οποίες οι 17.111 έχουν υποβληθεί ατελώς, ενώ για 15.365 αντιρρήσεις εκκρεμεί η πληρωμή (καταληκτική ημερομηνία ήταν η χθεσινή).

Στις 12 Οκτωβρίου οι νέες αναρτήσεις

Σε λίγες ημέρες, και συγκεκριμένα στις 12 Οκτωβρίου, αρχίζει η ανάρτηση δασικών χαρτών στο 17% της χώρας, η οποία θα ολοκληρωθεί κλιμακωτά έως την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017.

Αφορά περιοχές όπως η Ανατολική Αττική και οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Ημαθίας, Σερρών και Κιλκίς. Παράλληλα, σήμερα ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για την ανάθεση της κατάρτισης δασικών χαρτών στο υπόλοιπο 46% της χώρας. Οι περιοχές τις οποίες αφορά το συγκεκριμένο πρόγραμμα καλύπτουν συνολική έκταση 53.838.522 στρεμμάτων. Ειδικότερα, στο πλαίσιο του διαγωνισμού θα ανατεθούν 16 συμβάσεις μελετών με αντικείμενο την κατάρτιση δασικών χαρτών σε 36 περιοχές για τις οποίες δεν έχει ήδη καταρτιστεί δασικός χάρτης ή έχει καταρτιστεί αλλά απαιτείται η επικαιροποίησή του. Πρόκειται για τις Περιφερειακές Ενότητες Εβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Αρτας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Βοιωτίας, Φωκίδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Χίου, Σάμου, Ικαρίας, Λέσβου, Λήμνου, Αιτωλοακαρνανίας, Ζακύνθου, Ιθάκης, Κέρκυρας, Λευκάδας, Κεφαλλονιάς, Κρήτης, Πάρου, Νάξου, Ανδρου, Δήμου Ιητών, Καλύμνου, Κω, Ρόδου, Καρπάθου και Σύμης. Σημειώνεται επίσης ότι έως τις 20 Δεκεμβρίου θα πρέπει όλοι οι δήμοι της χώρας να στείλουν τα στοιχεία με τους αυθαίρετους οικισμούς, καθώς έως το τέλος του έτους το υπουργείο Περιβάλλοντος φιλοδοξεί να αναρτήσει σε διαβούλευση τον νόμο για τις οικιστικές πυκνώσεις.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ