Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021

ΔΕΗ: Αυστηροί όροι για το Κοινωνικό Τιμολόγιο

Θα εξαιρούνται όσοι έχουν ακίνητα άνω των 150.000 € Aπό ψιλή «κρησάρα» θα περνούν οι δικαιούχοι του νέου Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) για εκπτώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, για την έκπτωση στα τιμολόγια ρεύματος θα καθοριστούν αυστηρά κριτήρια, όπως η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας, που δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 150.000 ευρώ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξαιρούνται του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) οι κάτοχοι αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, όσοι πληρώνουν δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων και διαθέτουν σκάφη αναψυχής. Οσοι, πάντως, καταφέρουν να ενταχθούν στο νέο ΚΟΤ θα έχουν εκπτώσεις που ξεκινούν από το 22% και φτάνουν μέχρι το 83%.

Η διοίκηση της ΡΑΕ προτείνει τη δημιουργία δύο νέων κατηγοριών δικαιούχων και συγκεκριμένα των πολυτέκνων (καθώς καταργείται το σημερινό Τιμολόγιο Πολυτέκνων) και των δικαιούχων του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Οι τελευταίοι θα έχουν συνολική έκπτωση που θα φτάνει το 83%, καθώς η επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας (στο λεγόμενο ανταγωνιστικό σκέλος, δηλαδή χωρίς το βουνό ρυθμιζόμενων χρεώσεων, όπως «πράσινο τέλος» κ.λπ.) θα φτάνει τα 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι δικαιούχοι ΚΕΑ δεν θα πληρώνουν τίποτα για τις πρόσθετες ρυθμιζόμενες χρεώσεις.

Με βάση τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ, καταργούνται οι σημερινές κατηγορίες ειδικού τιμολογίου και δημιουργούνται, μαζί με τους δικαιούχους ΚΕΑ, νέες κατηγορίες, ανάλογα με τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του δικαιούχου ΚΟΤ.

Οι κατηγορίες

Στην πρώτη κατηγορία θα προβλέπεται έκπτωση 60%, στη δεύτερη έκπτωση 40% και στην τρίτη 22%.

Αν ο δικαιούχος μένει μόνος του στο σπίτι, θα επιδοτείται για κατανάλωση μέχρι 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο. Για κάθε πρόσθετο μέλος στην οικογένεια, η επιδοτούμενη ποσότητα θα προσαυξάνεται κατά 300 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο με βάση τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ. Για τους δικαιούχους ΚΕΑ, το όριο ανεβαίνει στις 1.200 κιλοβατώρες για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και προσαυξάνεται κατά 300 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο για κάθε ένα από τα πρόσθετα μέλη. Κατά 400 κιλοβατώρες ανά μέλος του νοικοκυριού θα προσαυξάνεται η τετραμηνιαία κατανάλωση (πάλι με βάση τις 1.200 κιλοβατώρες), αν φιλοξενεί αναπήρους κ.λπ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ