Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

ΔΕΗ: Κόλπο με διπλή αύξηση των τιμολογίων

Με τρικ, προκειμένου να εξωραΐσει την εικόνα, ανακοινώνει η κυβέρνηση τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, οι οποίες πρόκειται να αποφασιστούν σήμερα ή αύριο. Χθες ανακοινώθηκε ξεχωριστά η αύξηση του τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ – το ποσό που επιβαρύνει τους λογαριασμούς και χρησιμοποιείται για επιδότηση των παραγωγών ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές) και οσονούπω έρχεται και η αύξηση της ΔΕΗ κατά περίπου 10%. Από την εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) προκύπτει ότι κατά μέσο όρο οι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν με περίπου 4 ευρώ ανά λογαριασμό εξαιτίας της αύξησης του τέλους ΑΠΕ. Η ΡΑΕ εισηγείται προς το υπουργείο Περιβάλλοντος την αύξηση της μέσης χρέωσης του τέλους ΑΠΕ στα 5,43 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν ο διαχειριστής του συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ) ζητούσε αύξηση στα 10 ευρώ για να κλείσει τη «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά του.

Χθες η ΓΕΝΟΠ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι διαφωνεί με την αύξηση των τιμολογίων, ενώ επαναλαμβάνει ότι η ΔΕΗ βρίσκεται προ της κατάρρευσης. Το συνδικάτο υποστηρίζει ότι η επικείμενη αύξηση θα είναι η ενδέκατη μέσα σε δύο χρόνια. Παρουσιάζει, επίσης, στοιχεία σύμφωνα με τα οποία πέρυσι 1.627.000 καταναλωτές που καταναλώνουν ως 800 Kwh από το σύνολο των 2.861.800 κλήθηκαν να πληρώσουν αυξήσεις 11,1%. Αντί για 1.200.000 καταναλωτές που υπολογίζονταν ότι θα μπουν Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), έως και σήμερα έχουν μπει 274.000, λέει η ΓΕΝΟΠ. «Απλά πέρυσι εντελώς ανεύθυνα και προκειμένου να περάσουν αυτές οι αυξήσεις στα μαλακά εν πλήρει συνειδήσει προσπάθησαν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη για το εύρος των καταναλωτών που θα είχαν τις τεράστιες μειώσεις! Και βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα που αύξαναν το ρεύμα στους φτωχούς συνανθρώπους μας παίρνοντάς τους πάνω από 60.000.000 ευρώ, μείωναν το ρεύμα σε 91.402 πλούσιους που κατανάλωναν πάνω από 3.000 Kwh το τετράμηνο για να μπορούν να απολαμβάνουν ακόμα πιο πολύ τις θερμαινόμενες πισίνες τους. Σ’ αυτούς χαρίστηκαν 19.000.000 ευρώ» καταλήγει η ΓΕΝΟΠ. Επισημαίνεται ότι η ΔΕΗ παρέχει ακόμα τα φθηνότερα τιμολόγια στην Ευρώπη.

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ