Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Δέκα έγγραφα βυθίζουν τον Βενιζέλο

Δέκα έγγραφα, επιστολές και fax των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της κρατικής ΕΤΒΑ και υπό την άμεση εποπτεία του τότε υπουργού Ανάπτυξης Ευ. Βενιζέλου, θεμελιώνουν την ευθύνη του σημερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ για το σκάνδαλο των υποβρυχίων, αποτελώντας ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί του Ακη Τσοχατζόπουλου.

Ο προφυλακισμένος πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας και Νο 2 του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει, προς πάσα κατεύθυνση, την ευθύνη όλων των μελών του ΚΥΣΕΑ της κυβέρνησης Σημίτη, τα οποία ελάμβαναν τους φακέλους των εξοπλιστικών προγραμμάτων, συνυπέγραφαν και δεν μπορούν να επικαλεστούν άγνοια.

Βαθύς γνώστης

Ειδικά όμως η ανάμειξη του κ. Βενιζέλου ήταν άμεση, καθώς η ναυπήγηση των υποβρυχίων έγινε με τη συνεργασία του (εποπτευόμενου από τον ίδιο) Σκαραμαγκά και των γερμανικών HDW και Ferrostaal, ενώ παρακολουθούσε όλη την εξέλιξη της υπόθεσης από τον Φεβρουάριο του 1999 ως τον Απρίλιο του 2000.

Αλλωστε ο κ. Βενιζέλος αποδεικνύεται, στη μακρά πορεία του σκανδάλου των υποβρυχίων, άριστος γνώστης των σημαντικών συναλλαγών των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ): Οπως αποκάλυψε χθες η «δημοκρατία», αρχικά εξουσιοδότησε, στο ΚΥΣΕΑ της 26ης Ιουλίου 1999, τον κ. Τσοχατζόπουλο «να ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες και να αναθέσει το πρόγραμμα το ταχύτερο δυνατόν». Και πρόσφατα, στο ΚΥΣΕΑ της 18ης Μαρτίου 2010, τροποποίησε… προς το χειρότερο τις συμβάσεις Τσοχατζόπουλου και εγγυήθηκε με τον «νόμο Βενιζέλου» (ν. 3885/10) στον νέο ιδιοκτήτη του Σκαραμαγκά Ισκ. Σάφα πληρωμές εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς απαίτηση του Ελληνικού Δημοσίου για πρόοδο των εργασιών ναυπήγησης!

Στη δικαιοσύνη

Σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες πηγές, τα 10 έγγραφα των ΕΝΑΕ φέρουν ημερομηνίες από τις 5 Μαΐου 1999 έως και τις 9 Φεβρουαρίου 2000 και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του φακέλου των υποβρυχίων που εξετάζεται από τη Δικαιοσύνη.

Μεταξύ άλλων, στο fax της 5ης Μαΐου 1999 τα ΕΝΑΕ υπέβαλαν «βελτιωμένη πρόταση αναφορικά με τις τιμές και τους χρόνους παράδοσης των υποβρυχίων και διευκρίνισαν, όσον αφορά τα εναλλακτικά οπλικά και άλλα συστήματα, ότι ενδεχόμενη επιλογή εναλλακτικών συστημάτων, σε σχέση με την προταθείσα (σ.σ.: από τις HDW και Ferrostaal) στην αρχική προσφορά διαμόρφωση του υποβρυχίου, θα έχει ως συνέπεια αύξηση του κόστους, καθώς και επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος παραδόσεων» (σ.σ.: που εκκρεμεί έως και σήμερα!). Αναλυτικά οικονομικά στοιχεία περιέχονται, επίσης, σε επιστολή της 23ης Δεκεμβρίου 1999, της 4ης Ιανουαρίου 2000 και της 10ης Ιανουαρίου 2000, προκαλώντας και εύλογα ερωτήματα ως προς την ταχύτητα δράσης των ενδιαφερόμενων πλευρών μέσα σε περίοδο χριστουγεννιάτικων διακοπών.

Κατά τις ίδιες πηγές, εκτός από τις δύο συγκεκριμένες συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ που αποκάλυψε η «δημοκρατία», πρέπει να ριχτεί φως και στις αποφάσεις του ίδιου κυβερνητικού οργάνου στις 10 Σεπτεμβρίου 1999. Εκείνη την ημέρα οι κ. Σημίτης, Τσοχατζόπουλος και Βενιζέλος οριστικοποίησαν το ποσοστό της, προβλεπόμενης από τον νόμο, «ελληνικής προστιθέμενης αξίας» που διευκόλυνε τις συναλλαγές Σκαραμαγκά – γερμανικών εταιριών και την απόκρυψη διακίνησης παράνομων κεφαλαίων μέσω των αντισταθμιστικών ωφελημάτων.

Αλέξης Κίσσαβος


Παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επιτίθεται στη ΝΔ

Από συνήγορος του ευρισκόμενου πλέον στη φυλακή Ακη Τσοχατζόπουλου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιχειρεί να το παίξει Πόντιος Πιλάτος. Χθες, μιλώντας σε υποψήφιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κρύφτηκε πίσω από τη διαγραφή του κ. Τσοχατζόπουλου και με επιχειρήματα μαθητή και όχι συνταγματολόγου ισχυρίστηκε ότι άλλο είναι η προσωπική ποινική ευθύνη και άλλο ζήτημα είναι η ευθύνη που έχουν τα κόμματα και οι κυβερνήσεις. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι «αν ξέραμε το 2005 στην Εξεταστική τα στοιχεία που βγήκαν στη συνέχεια θα ήταν διαφορετική η στάση των κομμάτων».

Και σαν να μην έφτανε αυτό, έβαλε έναν από τα… εξαπτέρυγά του, τον βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, να δηλώσει (ΝΕΤ): «Θέλω να πάει φυλακή ο Ακης. Δεν έχω καμία σχέση με τους πολιτικούς που κατηγορούνται για υποθέσεις διαφθοράς».

Από τη μεριά του ο οργανωτικός γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Αργύρης, μιλώντας στο Ράδιο 9, ακολούθησε άλλη… γραμμή. Ισχυρίστηκε ότι «είναι μια υπόθεση που μας ενοχοποιεί όλους, μια και ο Τσοχατζόπουλος ήταν ένα στέλεχος μακράς διαδρομής μέσα στο ΠΑΣΟΚ, με κεντρικές θέσεις». Βέβαια για να μην εμπλέξει το όλον ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση, εμφανίστηκε με το επιχείρημα του κ. Βενιζέλου ότι όλα όσα έκανε ο κ. Τσοχατζόπουλος είναι… προσωπικές πολιτικές!

Μάλιστα, παρουσίασε τον πάλαι ποτέ ισχυρό άνδρα του ΠΑΣΟΚ ως αθώα περιστερά, που δεν προκαλούσε μέχρι που νυμφεύτηκε. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «ο κόσμος άρχισε να βοά από τον γάμο και έπειτα».

Αμετανόητο εμφανίστηκε το ΠΑΣΟΚ. Σε κείμενο του γραφείου Τύπου (Βασικός Σχολιασμός) επιτίθεται για άλλη μια φορά στη Ν.Δ., μιλώντας για συμπεριφορά που κινείται «στα όρια της πολιτικής χυδαιότητας» και υπερασπιζόμενο για άλλη μια φορά τις συμβάσεις για τα υποβρύχια.

Από τη μεριά της η Νέα Δημοκρατία δεν σκοπεύει να κατεβάσει τους τόνους, μια και θεωρεί ότι ο κ. Βενιζέλος οφείλει να δώσει εξηγήσεις γιατί υπήρξε από τους υπερασπιστές του κ. Τσοχατζόπουλου στην Εξεταστική Επιτροπή. Χθες ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης σε δηλώσεις του τόνισε μεταξύ άλλων: «O κ. Βενιζέλος, αντί να επιτίθεται στη Νέα Δημοκρατία, ας θυμηθεί τι έκανε το 2004 και το 2005 στην Εξεταστική Επιτροπή ως συνήγορος του κ. Τσοχατζόπουλου. Ο κ. Βενιζέλος -αν είναι δυνατόν!- έλεγε τότε ότι οι αριθμοί τραπεζικών λογαριασμών του κ. Τσοχατζόπουλου, που είχαν εντοπιστεί, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά αριθμοί τηλεφώνων. Ισχυριζόταν, μάλιστα, ότι πήρε έναν από αυτούς και βγήκε στο τηλέφωνο κάποιος βουλευτής. Να θυμίσουμε ακόμα στον κ. Βενιζέλο ότι έδωσε τότε δύο συνεντεύξεις για να υπερασπιστεί τον κ. Τσοχατζόπουλο, αλλά και να καταγγείλει τη Ν.Δ. που επέμενε στη διαφάνεια και στον σεβασμό του δημόσιου χρήματος».

Τέλος, ο πρώην υφυπουργός Αμυνας και νυν δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος σε δηλώσεις του τόνισε: «Για τον κ. Τσοχατζόπουλο και όχι μόνον γι’ αυτόν ο κόσμος το είχε τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι. Να υπενθυμίσω σε ορισμένους ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι εμφανίστηκαν ως σοσιαλιστές και ως άνθρωποι που θα υπερασπίζονταν τους μη προνομιούχους. Δεν πρέπει να υπάρξει καμία επιείκεια».

Νίκος Ελευθερόγλου


Στο κελί του Εφραίμ με TV, ψυγείο, WC!

Από τη… χλιδή του Αστυνομικού Μεγάρου ο Ακης Τσοχατζόπουλος βρέθηκε στο στενό κελί της 6ης πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού, σε εκείνο όπου κρατούνταν ο ηγούμενος Εφραίμ και ακριβώς απέναντι βρίσκεται το κελί του Νίκου Ντερτιλή, τελευταίου κρατούμενου εκ των πρωτεργατών της χούντας. Ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας, όταν πέρασε το κατώφλι του σωφρονιστικού καταστήματος και βρέθηκε στο μικρό κελί, ζήτησε λίγο νερό από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Στη συνέχεια ρώτησε και ενημερώθηκε από τον αρχιφύλακα της πτέρυγας (ο οποίος χαιρέτησε διά χειραψίας τον πρώην υπουργό, παρότι είναι προσωρινά κρατούμενος) για το επισκεπτήριο των συνηγόρων του και των συγγενικών του προσώπων. «Πότε μπορούν να με επισκεφτούν οι δικηγόροι μου και πότε οι συγγενείς μου;» ρώτησε ο κ. Τσοχατζόπουλος. «Το επισκεπτήριο για τους δικηγόρους είναι από Δευτέρα έως Παρασκευή, πρωί και απόγευμα, και για τους συγγενείς Δευτέρα και Τετάρτη, εκτός αν συντρέχει κάποιος σοβαρός λόγος και ζητήσετε άδεια από τη διεύθυνση των φυλακών, μπορεί να αλλάξουν οι ημέρες» του απάντησε ο αρχιφύλακας.

Οταν ολοκληρώθηκε ο σύντομος διάλογος, ο πρώην υπουργός φανερά καταβεβλημένος ζήτησε από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους να τον αφήσουν μόνο του για να ξεκουραστεί. Το κελί είναι διαστάσεων 3Χ4 μέτρων, διαθέτει τηλεόραση, ψυγείο και τουαλέτα, και βρίσκεται ακριβώς πάνω από τους χώρους κράτησης των μελών της «17Ν».

Τις προηγούμενες ημέρες στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ ο Ακης Τσοχατζόπουλος δεν είχε την πίεση που θα έχει στις φυλακές Κορυδαλλού, καθώς περνούσε αρκετό χρόνο και εκτός του κελιού του 3ου ορόφου στο Τμήμα Ανηλίκων. Εγκυρες αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι οι συναντήσεις και οι επαφές με δικηγόρους και στενούς συγγενείς γίνονταν εκτός κελιού, στα γραφεία του Οργανωμένου Εγκλήματος, στον 13ο όροφο της Ασφάλειας Αττικής. Μάλιστα, για χάρη του πρώην υπουργού, είχαν εκκενωθεί δύο ακόμη κελιά που βρίσκονταν δίπλα από αυτό που κρατούνταν και δεν έγινε καμία μεταφορά κρατούμενου στα διπλανά κελιά, παρόλο που υπήρχαν αυτόφωρα με ανηλίκους.

Γιώργος Μεστός


Τον αδειάζουν άλλα του είχαν χαρίσει δυο αστυνομικούς!

Επισήμως ο Ακης Τσοχατζόπουλος είναι «πικρό παρελθόν» για το ΠΑΣΟΚ και διαγραμμένος από αυτό, ενώ στην Ιπποκράτους κομπάζουν ότι οι σχετικές αποκαλύψεις έγιναν από Εξεταστική Επιτροπή που προκάλεσε το ΠΑΣΟΚ επί κυβερνητικής του πλειοψηφίας και με υπουργό Δικαιοσύνης προερχόμενο από αυτό. Ανεπισήμως, όμως, τίποτα δεν εμπόδισε την Ιπποκράτους να του παραχωρήσει επί προεδρίας Γ. Παπανδρέου δύο αστυνομικούς να τον… φυλάνε ή και να τον εξυπηρετούν στις καθημερινές ανάγκες του.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε η ιστοσελίδα iefimerida.gr, δύο από τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., που -όπως διατίθενται στα κεντρικά γραφεία όλων των κομμάτων- είχαν διατεθεί στην Ιπποκράτους, «παραχωρήθηκαν» (sic) σιωπηρά στον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας, που πάντως από το 2007 και μετά δεν ήταν καν βουλευτής, ενώ έχει ανασταλεί η κομματική του ιδιότητα. Επισήμως, στο ΠΑΣΟΚ, συνεργάτες του νυν ή του πρώην προέδρου δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν το γεγονός και παραπέμπουν ο ένας στον άλλον, με κάποιους πάντως -από την προηγούμενη «κατάσταση»- να εκτιμούν ως λογική μία τέτοια κίνηση, εφόσον την είχε ζητήσει ο κ. Τσοχατζόπουλος και προκειμένου να «μην έχουμε κανένα… ντράβαλο», δεδομένου ότι ο πρώην υπουργός αποτελούσε στόχο.

Εφόσον πάντως ισχύει, θα είχε ενδιαφέρον να γνωστοποιηθεί ποιος έδωσε τη σχετική εντολή και κατά πόσον η σχετική «παραχώρηση» ανδρών Ασφαλείας ήταν σε γνώση, αφενός, του τότε προέδρου του κόμματος και, αφετέρου, του αρμόδιου υπουργού. Η… διευκόλυνση, πάντως, όπως και να έχει, «χρεώνεται» τουλάχιστον πολιτικά στον Γ. Παπανδρέου.

{{-PCOUNT-}}30{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ