Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

Δέκα έργα στα… απορρίμματα!

Το υπουργείο προωθεί αναστολή των έργων με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα

Την αναστολή, με νομοθετική ρύθμιση, όσων διαγωνισμών με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την κατασκευή και τη διαχείριση μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων δεν έχουν ολοκληρωθεί (με την υπογραφή σύμβασης) έως την ψήφιση του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΑΠΕΝ). Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη περισσότεροι από 10 διαγωνισμοί ΣΔΙΤ, οι πέντε από τους οποίους είναι στο στάδιο της υπογραφής σύμβασης.

Το νέο ΕΣΔΑ παρουσιάστηκε χθες από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, ο οποίος δεν μίλησε για αναστολή, αλλά για επανεξέταση και αναθεώρηση των διαγωνισμών, αν και στο κείμενο υπάρχει σαφής αναφορά. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η αναθεώρηση των ΣΔΙΤ επιβάλλεται από τους δήμους που θα δυσκολευτούν να πληρώσουν τα σχετικά τέλη.

Ο κ. Τσιρώνης υποστήριξε ότι πυλώνας του σχεδίου θα είναι οι δήμοι οι οποίοι μπορούν να προσλάβουν και προσωπικό. Αρα αλλάζει «το ποιος έχει την ευθύνη και τους πόρους». Το νέο ΕΣΔΑ προβλέπει τη δημιουργία 16.000 νέων θέσεων εργασίας και ετήσιο τζίρο 1,5 δισ. ευρώ έως το 2020. Τα τεράστια αποθεματικά των οργανισμών διαχείρισης ανακύκλωσης θα επιστρέψουν στους δήμους και στους πολίτες, είπε ο κ. Τσιρώνης, προσθέτοντας ότι «δεν θα δίνονται παχυλοί μισθοί». Τόνισε, επίσης, ότι το υπουργείο δεν θα διστάσει να συγκρουστεί με τα συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στον χώρο των απορριμμάτων. Αντίστοιχες ήταν οι δηλώσεις και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη.

Το νέο ΕΣΔΑ προβλέπει ότι μετά τη διαλογή και την ανακύκλωση το τελικό προϊόν θα διατίθεται σε χώρους υγειονομικής ταφής, που θα βρίσκονται κοντά στους δήμους όπου παράγονται τα απορρίμματα, υποστήριξαν χθες τα κυβερνητικά στελέχη.
Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Απορριμμάτων Ευάγγελος Καπετάνιος είπε ότι η καθυστέρηση του νέου ΕΣΔΑ είχε εξαιρετικά δυσάρεστες συνέπειες για τη χώρα. Τα έργα ΣΔΙΤ δεν συγκλίνουν με την υφιστάμενη νομοθεσία και αυτή την πραγματικότητα υποστήριξε ο κ. Καπετάνιος. Το νέο ΕΣΔΑ μεταφέρει αρμοδιότητες στους δήμους και επιβάλλει τοπικές πρωτοβουλίες διαχείρισης, κατέληξε. Παραδείγματος χάριν, και οι δήμοι μπορούν να κάνουν συστήματα διαχείρισης ανακύκλωσης, ενώ σήμερα δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Στόχος είναι έως τις 30 Σεπτεμβρίου να έχουν αναθεωρηθεί τα περιφερειακά σχέδια διαχείρισης, όπως επιβάλλει η συμφωνία με την Κομισιόν για το νέο ΕΣΠΑ.

Ελληνικό:12 στρέμματα από τα φιλέτα («δώρο» στους επενδυτές) για σκουπίδια

«Απολύτως απαραίτητο» θεωρεί η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη τον χώρο που ζητούν τέσσερις δήμαρχοι στην περιοχή του Ελληνικού, προκειμένου να υλοποιηθεί τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων. Πρόκειται για 12 στρέμματα τα οποία ανήκουν στην περιοχή που έχει παραχωρηθεί από το Δημόσιο στη Lamda Development του ομίλου Λάτση, η οποία ανέλαβε να αξιοποιήσει την περιοχή και να κατασκευάσει, μεταξύ άλλων, και βίλες, γύρω από τις οποίες τώρα οι δήμαρχοι θέλουν να κάνουν μονάδα διαχείρισης σκουπιδιών!

Συμμετοχή

Προφανώς πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα έρθουν και επενδυτές, εκτός εάν στο σχέδιο θα συμμετάσχει και εταιρία του ομίλου Λάτση που ασχολείται με τα σκουπίδια!

Η κυρία Βαλαβάνη σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ενημερώθηκε «από τον αντιπεριφερειάρχη Νότιου Τομέα Αθηνών κ. Χρήστο Καπάνταη για το αίτημα των Δήμων Γλυφάδας, Αλίμου, Αργυρούπολης – Ελληνικού, Παλαιού Φαλήρου, αναφορικά με την παραχώρηση χώρου περίπου 12 στρεμμάτων εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού» και ότι «ο παραπάνω χώρος είναι απολύτως απαραίτητος προκειμένου να υλοποιηθεί τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων των παραπάνω δήμων».
Η ανακοίνωση καταλήγει σημειώνοντας: «Θα προχωρήσουμε άμεσα σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και την εταιρία Ελληνικό Α.Ε. για τη δρομολόγηση και την υλοποίηση της συγκεκριμένης παραχώρησης».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ