Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

«Δέκα» στις συνεντεύξεις, «μηδέν» στην ανάπτυξη!

Εάν κάτι έχει αναπτύξει ο φέρελπις υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης είναι οι δημόσιες σχέσεις, αφού δεν χάνει ευκαιρία να δώσει συνεντεύξεις Τύπου και να παρευρεθεί σε φόρουμ με βαρύγδουπους τίτλους, όπου παρουσιάζει θεωρητικά μοντέλα για την ανάπτυξη, ενώ την ίδια στιγμή το ελληνικό «επιχειρείν» ψυχορραγεί και οι ξένοι επενδυτές βάζουν λουκέτο στις εγχώριες θυγατρικές τους. Από την πραγματική ανάπτυξη ο Κωστής Χατζηδάκης φαίνεται ότι έχει μαύρα μεσάνυχτα, καθώς όλους αυτούς τους μήνες που ζεσταίνει την καρέκλα του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού στην Ελλάδα εξακολουθούμε να βιώνουμε ένα ολοκληρωτικά ασταθές επιχειρηματικό και πολιτικό περιβάλλον και στα τρία επίπεδα: εργασίας, φορολογίας και ασφάλειας.

Η φοβερή καινοτομία του νέου αναπτυξιακού / επενδυτικού νόμου με τον μαρκετινίστικο τίτλο «Διαμόρφωση Φιλικού Αναπτυξιακού Περιβάλλοντος για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις», που ψηφίστηκε την Πέμπτη, είναι ότι ο επενδυτής θα ξεκινάει την επένδυση χωρίς να λάβει τις σχετικές άδειες. Με το πρόσχημα να καταπολεμηθεί το τέρας της γραφειοκρατίας, ο επενδυτής αρκεί να υπογράφει μια υπεύθυνη δήλωση ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει και να αδειοδοτηθεί το έργο και να πάρει προκαταβολή ολόκληρη την επιδότηση! Αν στη συνέχεια δεν πάρει την άδεια είτε από τις υπηρεσίες της Πολεοδομίας, είτε δεν εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι της επένδυσης, θα μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια και σε 5-10 χρόνια που θα τελεσιδικήσει η υπόθεση θα γνωρίζουμε αν θα προχωρήσει η επένδυση ή θα επιστρέψει τα λεφτά στο Δημόσιο.

Δηλαδή αντί να «χτυπηθεί» ουσιαστικά το θέμα της γραφειοκρατίας και να εξαλειφθεί, ο «εμπνευσμένος» Κωστής Χατζηδάκης το βάζει κάτω από χαλί, μην κάνοντας εντελώς τίποτα σε ό,τι αφορά την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών που κινούν τις επενδύσεις, αλλά προωθώντας εύκολες και ανέξοδες -πελατειακά- λύσεις, όπως να μοιράζει λεφτά και άδειες χωρίς κανέναν έλεγχο, μια και όταν έρθει η ώρα του λογαριασμού, το πιθανότερο είναι ότι κάποιοι άλλοι θα είναι εκείνοι που θα διαχειριστούν την «καυτή πατάτα».

Τι κι αν οι Ελληνες επιχειρηματίες -όσοι έχουν καταφέρει να επιβιώσουν- αντιπαλεύουν την κρίση αγωνιζόμενοι να διαφυλάξουν θέσεις εργασίας, ο υπουργός Ανάπτυξης ονειρεύεται τη χώρα ως Μονακό γι’ αυτό και επιδοτεί την κατασκευή αυτοκινητοδρομίου στη Χαλανδρίτσα Πατρών με 28.920.000 ευρώ! Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, η πραγματική απελευθέρωση της αγοράς, η αποκατάσταση της ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις με την πληρωμή των χρεών του Δημοσίου, η μείωση του κόστους χρήματος, η ενίσχυση των εξωστρεφών επιχειρήσεων, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η αποκατάσταση της νομιμότητας και η εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας και άλλα τέτοια «παλιομοδίτικα» εργαλεία δεν είναι του στιλ του.

Δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια ώρα που προώθησε (με καθυστέρηση σχεδόν μισού χρόνου) τον επενδυτικό νόμο με τον βαρύγδουπο τίτλο «έθαψε» στην κυριολεξία το σχέδιο που του είχαν προτείνει Ολλανδοί ειδικοί για την πραγματική στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Το σχέδιο των Ολλανδών, που είχε αποκαλύψει η «κυριακάτικη δημοκρατία», προέβλεπε σειρά μέτρων για τον συντονισμό του πλήθους υπηρεσιών που ασχολούνται σήμερα με τη διεθνή εικόνα της χώρας. Αυτό που ετοιμάζεται να ανακοινώσει ο υπουργός Ανάπτυξης είναι μια κουτσουρεμένη πρόταση με λίγες ελπίδες εφαρμογής και ακόμα λιγότερες πιθανότητες ουσιαστικής αλλαγής του σημερινού μοντέλου.

Οι δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, κάθε μορφής και επιπέδου, κανονιστικές διατάξεις, ρυθμίσεις, αποφάσεις, που παρέχουν προνόμια και προστασία σε «ημετέρους» αποθαρρύνοντας τους επιχειρηματίες να αναλάβουν ρίσκο, δεν έχουν χάσει ίχνος από τη «ζωντάνια» τους, παρά τις καθημερινές παρεμβάσεις του Κωστή Χατζηδάκη που δεν παραλείπει να τις καταδικάσει.

Την ώρα που οι άνεργοι αυξάνονται γιατί οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη και η καθημερινότητα των πολιτών συνεχώς υποβαθμίζεται, η μικροπολιτική αντίληψη του υπουργού Ανάπτυξης μόνο ανάπτυξη δεν δημιουργεί…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ