Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2020

Δέκα συμβουλές για ένα «έξυπνο» μηχανογραφικό!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Λίγες ημέρες έχουν ακόμα στη διάθεσή τους οι υποψήφιοι για να συμπληρώσουν και να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο, καθώς η προθεσμία λήγει την ερχόμενη Πέμπτη, 5 Ιουλίου. Παρ’ όλα αυτά οι μαθητές κάθε άλλο παρά βιαστικοί πρέπει να είναι. Αντιθέτως, θα ήταν σώφρων εκ μέρους τους να εξαντλήσουν το χρονικό περιθώριο που τους δίνεται για να σιγουρευτούν για τις επιλογές τους, αλλά και για να κάνουν όλες τις απαραίτητες αλλαγές ώσπου να αισθανθούν ότι έχουν πάρει τη «σωστή απόφαση». Αμέσως μετά, και αφού καταθέσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο, καλό θα είναι να διπλοτσεκάρουν ότι το οριστικοποίησαν. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει να περάσουν μια βόλτα από το λύκειό τους και να ρωτήσουν τον διευθυντή του σχολείου τους, ο οποίος έχει την πλήρη ηλεκτρονική λίστα με το πόσα και ποια μηχανογραφικά έχουν οριστικοποιηθεί.

Προτού, όμως, πατήσουν το «μαγικό» πλήκτρο για να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους, τα παιδιά θα πρέπει να σκεφτούν ήρεμα και συνετά για να συμπληρώσουν κατά σειρά προτίμησης τις Σχολές και τα Τμήματα, με κριτήριο πάνω από όλα… τις επιθυμίες και τα ενδιαφέροντά τους. Αλλωστε έχει αποδειχτεί ότι δυο στους πέντε φοιτητές οι οποίοι επέλεξαν γνωστικά αντικείμενα που δεν τους ενδιέφεραν πραγματικά σταδιακά εγκατέλειψαν τις σπουδές τους χωρίς να πάρουν πτυχίο. Παράλληλα, οι μαθητές καλό θα είναι να αποφεύγουν συγκρίσεις με τις περσινές βάσεις, προσπαθώντας να «μαντέψουν» αν θα πιάσουν τη Σχολή που επιθυμούν, και να μην «κάνουν στην άκρη» Σχολές που θεωρούνται υψηλόβαθμες επειδή δεν συγκέντρωσαν τη βαθμολογία που οι ίδιοι πιστεύουν ότι χρειάζεται.

Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε

-Οι υποψήφιοι δεν πρέπει να αποκλείουν Σχολές επειδή θεωρούν ότι δεν έχουν «πιάσει» τις βάσεις τους.

-Ανεξάρτητα από τη βαθμολογία που συγκέντρωσαν, τα παιδιά θα πρέπει να συμπληρώσουν πρώτες τις υψηλόβαθμες Σχολές στις οποίες θα επιθυμούσαν να εισαχθούν, συνεχίζοντας με αυτές που που έχουν χαμηλότερη βάση.

-Οι μαθητές θα πρέπει να τοποθετούν ψηλά στο μηχανογραφικό τους τις Σχολές που πραγματικά τους ενδιαφέρουν.

-Είναι προς όφελος των επιτυχόντων να συμπληρώνουν, κατά σειρά προτίμησης, όλες τις Σχολές που συμπεριλαμβάνονται στα Επιστημονικά Πεδία που έχουν επιλέξει και όχι να περιορίζονται σε έναν μικρό αριθμό.

-Πολλοί νέοι, ειδικά αυτοί που έχουν συγκεντρώσει υψηλούς βαθμούς, κάνουν το λάθος να αγνοούν τα Τμήματα ΤΕΙ. Ωστόσο, πολλά από αυτά όχι μόνο έχουν υψηλές βάσεις, αλλά προσφέρουν ευκολότερη επαγγελματική αποκατάσταση συγκριτικά με πανεπιστημιακές Σχολές.

-Στο δίλημμα που τίθεται για τα παιδιά αν θα σπουδάσουν εκτός του τόπου κατοικίας τους ή θα παραμείνουν στην οικογενειακή εστία θα πρέπει να έρθουν σε συνεννόηση με τους γονείς τους για το κατά πόσο μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα.

-Οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πλέον κανένα Τμήμα δεν μπορεί να τους εξασφαλίσει σίγουρα επαγγελματική αποκατάσταση, άρα δεν θα πρέπει να είναι αυτό το βασικό τους κριτήριο.

-Καλό θα είναι οι μαθητές να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τον παράγοντα του κατά πόσο τα γνωστικά αντικείμενα που θέλουν να σπουδάσουν μπορούν να τους προσφέρουν περισσότερες από μια επαγγελματικές διεξόδους.

-Οι νέοι θα πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους, εφόσον επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό ή διδακτορικό επίπεδο, ότι οι Σχολές που επιλέγουν τους δίνουν τη δυνατότητα πρόσβασης και σε άλλα γνωστικά αντικείμενα.

-Οι υποψήφιοι δεν πρέπει να ξεχνούν ότι από πέρυσι δεν επιτρέπονται οι μετεγγραφές, άρα θα πρέπει να είναι σίγουροι για την επιλογή τους, καθώς δεν θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφερθούν σε άλλο Τμήμα.

 

Ανοιχτά τα σχολεία για οδηγίες της τελευταίας στιγμής

Στο πλευρό των υποψηφίων για τυχόν βοήθεια που μπορεί να χρειαστούν κατά τη συμπλήρωση και υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου καλεί τους εκπαιδευτικούς να σταθούν ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Ετσι, παρότι τα σχολεία έχουν κλείσει, με εγκύκλιο που απέστειλε στα λύκεια, θα λειτουργήσουν τουλάχιστον την ερχόμενη Πέμπτη, οπότε λήγει η ημερομηνία κατάθεσης των μηχανογραφικών. Σε κάθε λύκειο θα βρίσκονται ο διευθυντής και δύο ακόμα καθηγητές, στους οποίους θα μπορούν να απευθύνονται οι μαθητές είτε για συμβουλές ή ακόμα και για να χρησιμοποιήσουν τους υπολογιστές σε περίπτωση που δεν έχουν στο σπίτι τους. Μόνο για εκείνη την ημέρα, την 5η Ιουλίου, τα παιδιά που δεν προμηθεύτηκαν ή έχασαν τον κωδικό τους θα έχουν τη δυνατότητα να τον παραλάβουν. Επίσης, όσοι υποψήφιοι ανήκουν σε ειδική κατηγορία και δεν κατάφεραν, εντός της προθεσμίας, να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά μπορούν να το κάνουν την ερχόμενη Πέμπτη. Στην εγκύκλιο, ο κ. Αρβανιτόπουλος διευκρινίζει ότι τόσο οι διευθυντές όσο και οι εκπαιδευτικοί που θα απασχοληθούν εκείνη την ημέρα «θα αποζημιωθούν κανονικά για μη χρήση θερινής άδειας».

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δημόσιο: Απώλειες έως 1.803€ στα αναδρομικά συνταξιούχων

Εξαιτίας της γνωμοδότησης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τα ποσά θα αφορούν τη μία και όχι και τις δύο περικοπές συντάξεων του 2012 Άλλη μία δυσάρεστη έκπληξη...

Νέα δεξαμενόπλοια για την Aegean Shipping

Η Aegean Shipping με υπερηφάνεια ανακοινώνει ότι στις 30 Σεπτεμβρίου υπέγραψε συμφωνία μέσω ψηφιακής τελετής με την COSCO Heavy Industry (Yangzhou) Co. Ltd. για...

Λαμπροί εορτασμοί για το έτος «Σαλαμίνα – Θερμοπύλες 2020»

Πέρασαν 2.500 χρόνια από τις δύο σημαντικές μάχες που διέσωσαν τον δυτικό πολιτισμό! Στην εορταστική εκδήλωση για τη συμπλήρωση 2.500 ετών από τη Μάχη των...

Παράταση έως 31 Οκτωβρίου για το πρόγραμμα «Γέφυρα»

Μέσα σε 58 ημέρες υποβλήθηκαν 131.155 αιτήσεις, αν και το υπουργείο υπολόγιζε ότι θα ενταχθούν περίπου 300.000 δανειολήπτες «Κόκκινοι» αλλά και ενήμεροι δανειολήπτες που έχουν...

Καλαματιανοί αγωνίζονται για τον αρχαιολογικό θησαυρό που παραμένει παράνομα θαμμένος κάτω από την Υπαπαντή

Τον δικό τους αγώνα δίνουν από τον Αύγουστο οι κάτοικοι της Καλαμάτας ώστε ο αρχαίος πλούτος του τόπου τους, που βρίσκεται παράνομα «θαμμένος» κοντά στον Μητροπολιτικό Ναό...