Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

Δεν ανακουφίζουν τα σταθερά δίδακτρα

Δύο στα τρία φροντιστήρια ξένων γλωσσών και ένα στα τρία φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης δεν έχουν μειώσει τις τιμές των διδάκτρων, παρά τις απανωτές μειώσεις που έχουν υποστεί μισθοί και συντάξεις.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία τιμών τιμοκαταλόγου, τα οποία αποστέλλονται από τα ίδια τα φροντιστήρια και αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου http://app.gge.gov.gr/, στο 68% του δείγματος των φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης καταγράφηκαν αρνητικές μεταβολές σε σύγκριση με πέρυσι, στο 27% οι τιμές παρέμειναν σταθερές και μόλις στο 5% καταγράφηκαν κάποιες μικρές ανατιμήσεις. Πιο συγκεκριμένα, η μέση μεταβολή υπολογίζεται στο -11,2%, ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρούνται στις πρώτες τάξεις του γυμνασίου.

Οσον αφορά τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, μόλις στο 31% του δείγματος της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς καταγράφηκαν αρνητικές μεταβολές σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ στη συντριπτική πλειοψηφία, ήτοι στο 66%, οι τιμές παρέμειναν σταθερές. Επιπλέον σε ποσοστό 3% καταγράφηκαν μικρές ανατιμήσεις.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει ωστόσο και στο ποσοστό μείωσης, καθώς η μέση μεταβολή υπολογίζεται μόλις στο -2,8%. Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρούνται και εδώ στις πρώτες τάξεις, ενώ σε ακόμα μικρότερες τάξεις μάλιστα (π.χ. νηπιακές) υπάρχουν προσφορές ακόμα και δωρεάν.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι οι περισσότερες μειώσεις παρουσιάστηκαν στα λεγόμενα συνοικιακά φροντιστήρια, σε αντίθεση με επώνυμες αλυσίδες φροντιστηρίων στις οποίες οι τιμές τιμοκαταλόγου παρέμειναν αμετάβλητες.

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, «διαπιστώθηκαν αρκετές μειώσεις στις τιμές των φροντιστηρίων της Μέσης Εκπαίδευσης σε σύγκριση με πέρυσι, που φτάνουν ως και το 48%». Στο υπουργείο ξεκαθαρίζουν ότι στην επεξεργασία των στοιχείων δεν έχουν συμπεριληφθεί τυχόν οριζόντιες εκπτώσεις ή ειδικές προσφορές σε κοινωνικές ομάδες (άνεργοι, πολύτεκνοι κ.λπ.).

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς θεωρεί πάντως ότι «οι μειώσεις διδάκτρων που κατέγραψαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης σε φροντιστήρια απεικονίζουν την προσαρμογή που κάνουν οι Ελληνες πολίτες στις συναλλαγές τους, ώστε αυτές να κινούνται στα επίπεδα που επιβάλλουν οι περιστάσεις».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ